< Takaisin blogiin

13/09/2018

Kuinka Adblock vaikuttaa digimarkkinointiin vuonna 2018?

adblock

Adblock tarkoittaa suosituimpiin selaimiin kuten Google Chromeen saatavilla olevaa mainosten esto-ohjelmaa, jonka tarkoitus on tunnistaa erilaisia mainoksia ja estää niiden latautuminen. Moni ihminen on kokenut mainokset häiritsevinä ja käyttää siksi Adblockia. Mainosten esto-ohjelmia on useita ja suosituimpia näistä ovat AdBlock ja Adblock Plus.

Mainostajille ihmisten Adblockin käyttö on vain haaste, mutta isoille mainosrahotteisille nettimedioille Adblock on oikea painajainen sillä ne ovat perinteisesti saaneet suuren osan tuloistaan sivustoillaan näkyvistä bannerimainoksista. Adblock-lisäosa estää tehokkaasti mainosbannereiden latautumisen ja leikkaa siten tuntuvasti nettimedioiden tuloja.

Adblockin suosio Suomessa

Ylen uutisartikkelin mukaan jo yli puolet suomalaisista alle 25-vuotiaista nuorista käyttää netissä mainosten esto-ohjelmia. Adblockin käyttö on erityisen yleistä mobiililaitteilla ja tämän ymmärtää hyvin sillä isot overlay-mainokset tai ponnahdusikkunat voivat oikeasti häiritä mobiililaitteen käyttäjän netin selaamista.

Adblockin vaikutukset hakusanamainontaan ja display-mainontaan

Kaikille mainosten esto-ohjelmille on tyypillistä, että ne estävät varsin tehokkaasti kaikkien bannerimainosten näyttämisen. Adblock vaikuttaakin erityisen tehokkaasti Googlen display-mainontaan, Facebook-mainontaan, YouTube-mainontaan ja lukuisiin muihinkin tunnettuihin mainosverkkoihin.

Hakumainosten kohdalla tilanne on kuitenkin ihan toisenlainen. Yleisesti ottaen hakumainokset näkyvät myös Adblockin käyttäjille, jos asetuksista ei ole erikseen käyty säätämässä myös hakumainosten estoa päälle. Hakumainoksia ei myöskään pidetä niin ärsyttävinä kuin erilaisia bannereita ja täytyy muistaa myös, että hakumainokset näkyvät ainoastaan silloin kun henkilö tekee Google haun ja silloinkin mainos useimmiten liittyy tiiviisti henkilön tekemään hakuun.

Miksi jotkut bannerit läpäisevät Adblockin seulan?

Moni mainosten esto-ohjelmien käyttäjä on ihmetellyt miksi joskus jotkin mainosbannerit näkyvät estosta huolimatta. Usein kyse on vain siitä, että jokin mainos on päässyt ”livahtamaan” seulasta läpi, mutta jo seuraavana päivänä sekin on blokattu.

Joskus harvoin näkee sivustoja, joissa kaikki mahdolliset mainokset ja bannerit näkyvät estosta huolimatta. Silloin on kyseessä todennäköisesti tilanne, että sivusto myy ja julkaisee mainoksensa itse. Täytyy muistaa, että Adblock ei estä mainoksia vaan mainosverkkoja. Mikäli mainokset eivät ole minkään tunnetun mainosverkon kautta julkaistuja, niin Adblock ei välttämättä pysty estämään niitä ollenkaan.

Miten mainostajan kannattaa huomioida Adblockin vaikutukset?

Mikäli mainostajan kohderyhmää ovat nuoremmat ikäluokat, niin Adblockin vaikutukset mainonnan kattavuuteen voivat olla merkittävät. Hakusanamainonta, kumppanuusmainonta ja erilaiset sponsoroidut sisällöt ovat toimivia keinoja tavoittaa myös Adblockia käyttävä kohdeyleisö.

Loppujen lopuksi kyse on vain siitä, että ei kannata laittaa kaikkia kortteja vain yhden kanavan varaan vaan käyttämällä useita eri markkinointikanavia rinnakkain voidaan saavuttaa paras lopputulos.

 

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi