< Takaisin blogiin

13/10/2017

Google AdWords dynaamiset hakumainokset

Dynaamiset AdWords hakumainokset

Mitä ovat dynaamiset hakumainokset?

Dynaaminen hakusanamainonta lyhennettynä (DSA) eroaa perinteisestä hakusanamainonnasta perustavanlaatuisesti muutamassa kohtaa. Toisin kuin perinteisissä hakuverkoston kampanjoissa, niin dynaamisissa kampanjoissa ei määritetä ollenkaan avainsanoja, laskeutumissivuja eikä mainosten otsikoita. Mikäli mainostajan sivustolla on käyttäjän Google hakuun sopivaa sisältöä, niin AdWords luo dynaamisesti Google hakua vastaavan otsikon mainokselle ja valitsee automaattisesti sopivimman laskeutumissivun.

Dynaamisten hakumainosten hyödyt

Dynaamisten hakukampanjoiden suurimpia etuja perinteisiin kampanjoihin verrattuna on ensinnäkin kampanjoiden pystytyksen nopeus ja vaivattomuus. Avainsanojen asettaminen ja mainostekstien laatiminen ovat aikaa vaativia hommia kampanjan pystytysvaiheessa, mutta DSA kampanjoissa ei tarvitse asettaa avainsanoja ja mainoksiin riittää pelkkä kuvausteksti kun otsikoiden luonti ja laskeutumissivujen valinta tapahtuu dynaamisesti.

  • Kampanjat saa pystytettyä nopeasti
  • Aina relevantti mainoksen otsikko
  • Aina relevantti laskeutumissivu
  • Mainoksen dynaamisesti luotu otsikko voi olla pidempi kuin 2×30 merkkiä
  • Klikkihinnat ovat DSA kampanjoissa usein alhaiset

Dynaamisten hakumainosten heikkoudet

Suurin dynaamisten hakumainosten heikkous on siinä, että mainostekstejä sekä hintatarjouksia ei saada optimoitua parhaille avainsanoille. Lisäksi DSA kampanjoiden kanssa kannattaa tarkkailla hakutermit raporttia riittävän usein sillä AdWords saattaa poimia sivustolta myös mainostamisen kannalta epärelevantteja termejä ja mahdolliset epärelevantit hakutermit on syytä lisätä negatiivisiksi avainsanoiksi.

  • Hintatarjouksia ei saada optimoitua parhaille avainsanoille
  • Mainostekstejä ei saada optimoitua parhaille avainsanoille
  • Mainokset voivat näkyä epärelevanttien hakujen yhteydessä

Kenelle dynaamiset hakumainokset sopivat?

Dynaamiset hakumainokset sopivat parhaiten verkkokaupoille, joilla on suuri ja nopeasti vaihtuva tuotevalikoima. Kun tuotteita on paljon, niin on todella työlästä kirjoittaa manuaalisesti mainokset suurelle määrälle tuotteita. Monet verkkokaupat kiertävät tämän ongelman lisäämällä valtavan määrän avainsanoja, jotka ohjaavat yhdelle ja samalle laskeutumissivulle, joka on yleensä jokin verkkokaupan tuotekategoria. Edellä mainittu toimintatapa on hyvin yleistä ja jopa ymmärrettävää, mutta se tarkoittaa myös sitä, että laskeutumissivujen laatu ei ole paras mahdollinen. Dynaamisia hakumainoksia käytettäessä tätä ongelmaa ei ole ja oikein toimiessaan dynaamisten hakumainosten laskeutumissivut vastaavat erittäin tarkasti henkilön etsimää asiaa.

Ihmiset etsivät paljon tuotteita erittäin tarkoilla hakutermeillä ja usein on kyseessä potentiaalinen asiakas joka tietää jo tarkalleen mitä haluaa ja on siten todella pitkällä ostoprosessissa. Alla on kuvankaappaus erään verkkokaupan AdWords tilin hakutermiraportista. Kuvan hakutermit sisältävät valmistajan tuotekoodin. Sanomattakin on selvää, että käyttäjän hakutermiä vastaava mainos, joka ohjaa tarkasti juuri oikealle tuotesivulle toimii paljon paremmin kuin geneerinen mainos joka ohjaa kategoriasivulle, josta käyttäjän pitäisi sitten löytää etsimänsä tuote parhaimmillaan satojen muiden tuotteiden seasta.

Useimpien mainostajien kohdalla paras teho dynaamisista hakumainoksista saadaan kun niitä käytetään yhdessä perinteisten hakumainosten kanssa. Ei haittaa, jos DSA kampanjoiden ja perinteisten SEM kampanjoiden kohdennukset menevät toistensa päälle, sillä AdWords osaa näyttää laatupisteiden perusteella parhaiten toimivan mainoksen.

Mitä dynaamisten hakumainosten käyttöönottoon vaaditaan?

Dynaamisten hakumainosten käyttöönotto on verrattain helppoa. Riittää, että sivustosi on indeksoitu Googlen hakukoneeseen. Useimmille mainostajille riittää mainiosti Googlen indeksin tarkkuus, mutta on olemassa mahdollisuus käyttää myöskin tuotesyötettä. Tuotesyötteen käyttö on perusteltua siinä tapauksessa, jos mainostajan sivuston sisältö muuttuu niin nopeasti, ettei Googlen indeksi pysy perässä. Mikäli tuotesyötettä ei ole käytettävissä, niin sivuston sisällön indeksointia voidaan kuitenkin edesauttaa sivustokartan lataamisella Googlen Search Consoleen.

Sisällön laadun vaikutus dynaamisissa kampanjoissa

Sivuston sisällön laadulla on erittäin suuri merkitys sen suhteen tulevatko dynaamiset hakumainokset toimimaan. Ensinnäkin on muistettava, että AdWords dynaamiset mainokset luodaan kun sivustolla on käyttäjän Google hakuun perustuvaa sisältöä.

Esimerkki: Käyttäjä tekee Google haun “laadukas 2-hengen vaellusteltta”. Oletetaan, että verkkokaupalla on myynnissä kaksi erilaista kahden hengen telttaa, laadukas ja budjettiversio. Miten AdWords osaa valita oikean laskeutumissivun mainokselle? Oikea vastaus on verkkokaupan sisällön perusteella, mutta vain siinä tapauksessa, että sisältö on riittävän laadukasta.

Jotta dynaamiset hakumainokset toimisivat tehokkaasti on välttämätöntä, että esimerkin verkkokaupan tuotekuvaukset ovat kirjoitettu suomeksi ja ne kuvaavat tuotetta riittävällä tarkkuudella. Mikäli tuotekuvauksessa puhutaan laadukkaasta teltasta, niin AdWords ymmärtää ohjata potentiaalisen asiakkaan mieluummin laadukkaan teltan laskeutumissivulle.

DSA kampanjan luonti

Kampanjan luonti dynaamisille hakumainoksille alkaa valitsemalla uusi kampanja ja kampanjan tyypiksi vain hakuverkosto – dynaamiset hakumainokset. Heti kampanjatyypin valinnan jälkeen tulee syöttää mainostettavan verkkosivuston domain ja lisäksi pitää valita kohdistuslähde. Oletusarvoisesti AdWords tarjoaa Googlen indeksiä kohdistuslähteeksi, mutta voit käyttää myös tuotesyötettä tai Googlen indeksin ja tuotesyötteen yhdistelmää.

Mainosryhmän luonnin jälkeen asetetaan tarkemmat kohdennukset, joista tarkemmat ohjeet tämän artikkelin loppupuolella. Avainsanoja ei siis käytetä ollenkaan ja mainosteksteihin lisätään vain sisältöosuus. Mainoslaajennukset sekä negatiiviset avainsanat ovat hyödynnettävissä samalla tavalla kuin perinteisissä SEM kampanjoissa.

Näin teet asetat kohdennukset dynaamisille hakumainoksille

Dynaamisten hakumainosten kohdennus eroaa suuresti perinteisistä SEM kampanjoista avainsanojen puuttuessa. Avainsanojen sijasta kohdennukseen käytetään AdWordsin suosittelemia kohdistusluokkia, kohdennusta kaikille verkkosivuston sivuille tai tarkkaa kohdennusta mainostajan valitsemille verkkosivuille.

Mikäli valitset kohdennuksen kaikille verkkosivuston sivuille, niin mainoksen kuvaustekstin tulisi olla geneerinen ja kaikkille tuotteille ja palveluille sopiva. Yleensä parempaan lopputulokseen päästään kun tehdään useampia mainosryhmiä esimerkiksi verkkokaupan kategoriapuuta mallintaen.

Kohdennus on mahdollista tehdä myös tarkasti sivun sisällön, sivun otsikon tai url-osoitteen mukaan. Käytettäessä kohdennusta tietyille verkkosivuille on tärkeää ottaa huomioon sivuston rakenne. Sivuston url-rakenteessa voi näkyä koko url-polku tyyliin www.esimerkki.fi/miesten_kengät/juoksukengät/adidas_ultraboost/ tai vaihtoehtoisesti esitystapa voi olla esimerkiksi tällainen www.esimerkki.fi/adidas_ultraboost/

Jotta tarkka kohdistaminen toimisi oikein on AdWordsiin asetettavat ehdot siis syytä miettiä huolella.

Vinkit DSA kampanjoiden optimointiin

Dynaamisten hakumainosten optimoinnissa kaikista tärkein juttu on seurata hakutermiraporttia. Hakutermiraportti paljastaa kaikki ihmisten käyttämät hakutermit, joiden yhteydessä mainokset ovat saaneet näyttökertoja sekä klikkauksia. Hakutermiraportista näkee helposti jos mainokset ovat näkyneet epärelevanttejen hakujen yhteydessä. Epärelevantit hakulausekkeet on syytä lisätä negatiivisiksi avainsanoiksi, jotta mainoksia ei enää tulevaisuudessa näytettäisi samojen epärelevanttien hakujen yhteydessä.

Toinen tärkeä optimointikohde on mainosten kuvaustekstit. Koska mainosten otsikot luodaan dynaamisesti, niin kuvaustekstin eri muunnelmien testaaminen on ainoa keino optimoida itse mainoksia. Kannattaa toki muistaa, että kaikki mainoslaajennukset ovat samalla tavalla käytettävissä kuin tavallisissa hakumainoksissa ja mainoslaajennuksia kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Kolmas optimointikohde ovat hintatarjoukset. Mikäli sivustolla on toimiva konversioseuranta ja riittävä määrä konversiota, niin yleensä aina kannattaa hyödyntää AdWordsin kone-oppimista hintatarjousten muodossa. Kone-oppimista hyödyntäviä hintatarjoustyyppejä ovat esimerkiksi maksimoi klikkaukset, maksimoi konversiot sekä hankintakohtainen hinta (CPA). Oikean hintatarjoustyypin valinta on aina tapauskohtaista ja epävarmassa tilanteessa voidaan ajaa rajoitetun ajan kestävä kokeilu, jossa A/B testataan kahta eri hintatarjoustyyppiä kunnes löydetään paremmin toimiva vaihtoehto.

Tarvitsetko apua kampanjoiden pystytyksessä ja optimoinnissa?

Autamme mielellämme kaiken kokoisia asiakkaita AdWords mainonnan kanssa. Palvelemme tällä hetkellä lukuisia yrityksiä pienistä yhden hengen firmoista aina kansainvälistä liiketoimintaa tekeviin brändeihin. Olemme saavuttaneet erinomaisia tuloksia dynaamisella hakusanamainonnalla asiakkaillemme. Ota yhteyttä, jos dynaaminen hakusanamainonta tai muut AdWords asiat askarruttavat mieltäsi ja katsotaan yhdessä mitkä ratkaisut voisivat toimia sinun yrityksesi kohdalla!

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi