< Takaisin blogiin

28/05/2014

Facebook-mainonta alkaen 1€ päivässä

facebook mainonta ja markkinointi (some)

Facebookista on tullut erittäin suosittu, ja monet ovat sitä mieltä, ettei markkinointia voi tehdä enää ilman Facebookia. Jotkut kyseenalaistavat Facebook-mainonnan tehokkuuden, kun taas toiset jakavat menestystarinoita onnistuneista kampanjoista.

Tämän blogipostauksen tarkoituksena on kuitenkin kertoa, miten Facebook-mainontaan voi suhtautua ja mihin se mahdollisesti soveltuu yrityksessäsi. Kuten monissa muissakin blogipostauksissamme ja videoissamme, tavoite on tehdä mainontaa äärimmäisen pienellä budjetilla. Tässä kirjoituksessa asetetaan markkinointibudjetiksi 30 € kuukaudessa, joka on noin 1 € päivässä.

Mitä saa kolmellakymmenellä eurolla?

Tällä summalla voi syödä kaveriporukan kanssa pitsat tai käydä yksin Linnanmäellä, mutta jos aikomuksenasi on tavoittaa potentiaalisia asiakkaita, tämä budjetti juuri ja juuri riittää rivi-ilmoitukseen Helsingin Sanomissa. TV-mainonta maksaa tuhansia euroja, joten se on pois pelistä saman tien.

Tällä summalla voidaan tehdä kuitenkin Google AdWords -kampanja tai sitten Facebook-mainoskampanja. Molemmat ovat tehokkaita mainoskanavia ja molemmissa on paljon yhteistä, mutta ne ovat myös perusteellisesti erilaisia.

Google AdWords

AdWords-järjestelmän avulla voit luoda helposti mainoksia, jotka näkyvät Googlen hakusivuilla silloin, kun joku etsii jotakin Googlesta. Voit määritellä tarkasti avainsanoja, joilla haet näkyvyyttä, sekä sulkea pois avainsanayhdistelmiä, joilla et halua näkyä. Näin esimerkiksi kuopiolainen kotisiivousyritys voi hakea näkyvyyttä avainsanoilla “kotisiivous kuopio”, mutta ei sellaisilla hakutermeillä, joissa on mukana avainsana “helsinki”, koska yrityksellä ei ole mahdollisuutta palvella asiakkaita pääkaupunkiseudulla.

google adwords-mainokset

Ennen mainosten luontia kannattaa miettiä, minkälaiset ihmiset näkevät mainoksen, missä mielentilassa he ovat silloin ja ehkä kaikkein tärkein: mikä on heidän tavoitteensa siinä hetkessä. Jos luomme mainoksen, joka viestii oikein ja auttaa henkilöä pääsemään asettamaansa tavoitteeseen, silloin mainoksemme tulee olemaan tehokas.

Ihmiset käyttävät Googlea etsiäkseen jotakin, mistä ovat jo tehneet jonkinlaisen päätöksen. Kukaan ei mene Googleen ja sitten etsi “something fun”, vaan hakutermi on jo päätetty etukäteen. Tämän takia Google-mainonta soveltuu erinomaisen hyvin silloin, kun tarkoitus on mainostaa jotakin konkreettista ja ennen kaikkea jotakin, mitä ihmiset jo etsivät Googlesta. Lisäksi henkilö on silloin hyvin kärsimätön, eikä häntä silloin kiinnosta mikään muu kuin se, mitä hän etsii.

Ilmaisen Keyword Planner -työkalun avulla voit nähdä, mitä ihmiset etsivät Googlesta.

google keyword planner

Google AdWords -hakukonemainonta siis soveltuu hyvin silloin, kun meillä on tarjota jonkilaista ratkaisua olemassaolevaan tarpeeseen. Tarpeen luominen on paljon hankalampaa hakukonemainonnan avulla.

Nyrkkisääntönä siis: jos sinulla on konkreettinen palvelu tai tuote, joka (parhaiten) vastaa tiettyjä Googlen hakuja, AdWords on erittäin hyvä markkinointikanava. Tulevissa blogipostauksissa käymme läpi Google AdWords -mainontaa ja sen mahdollisuuksia.

Facebook-mainonta

Mihin sitten Facebook-mainonta soveltuu, ja mikä on sen paikka mainostajan työkalupakissa? Facebookin eroa Googleen voi parhaiten havainnollistaa tarkastelemalla, miten ihmiset käyttävät maailman suosituinta sosiaalista mediaa. Yleistä informaatiota Facebookin mahdollisuuksista yritykselle saat Facebook-koulutusmateriaalistamme.

Miksi ihmiset käyttävät Facebookia?

Lähde: TheAtlantic

Ihmiset käyttävät Facebookia kuluttaakseen aikaa, pitääkseen yhteyttä kavereihin ja hakeakseen sosiaalista hyväksyntää itselleen jakamalla tietojaan. Tämä poikkeaa todella paljon siitä, miten ihmiset käyttävät Googlea. Google on hyödyllinen palvelu, kun taas Facebookin arvo on viihteellinen. Tämän takia Facebook on jatkuvasti lisännyt palveluun hyödyllisiä ominaisuuksia, joiden tavoitteena on sitoa käyttäjiä palveluun. Esimerkkejä tästä ovat ryhmät, Facebook-fanisivut, tiedostojen jakaminen, tapahtumat jne. Facebook yrittää aktiivisesti tehdä palvelusta sinulle tarpeellisen eikä pelkästään, jotta lähteminen palvelusta olisi mahdollisimman kivuliasta.

Ihmiset eivät vertaile televisioiden hintoja Facebookissa tai erilaisia palveluntarjoajia keskenään. Palvelun tärkein elementti on uutisvirta, jonka parantamiseen yritys käyttää todella paljon resursseja. Tavoitteena on, että uutisvirrastasi näkyisivät ainoastaan sinulle tärkeät tilapäivitykset sekä mielenkiintoinen sisältö, josta todennäköisesti tykkäät. Algoritmi, jolla Facebook on yrittänyt parantaa uutisvirtaa, oli joskus nimetty EdgeRankiksi, mutta emme mene yksityiskohtiin sen enempää. Tärkeintä on ymmärtää, että uutisvirta on Facebookin keskeinen elementti ja sisältö, joka näkyy uutisvirrassa, menee tietyn algoritmin läpi, jossa tehdään päätös siitä, onko tämä sisältö tälle kyseiselle henkilölle tärkeää. Tähän vaikuttaa monta seikkaa, kuten miten paljon olet tykännyt tämäntyyppisestä sisällöstö ennen, miten aktiivinen olet ollut tietyssä ryhmässä, mistä sivustoista olet tykänyt jne. Algoritmissä on mukana satoja tekijöitä, ja niitä lisätään koko ajan.

Vanhoina hyvinä aikoina, kun Facebook-fanisivut olivat vielä tuore juttu, fanisivun tykkääjät näkivät kyseisen fanisivun kaikki päivitykset omassa uutisvirrassaan. Näin ei ole enää. Jos henkilö tykkää tietystä fanisivusta mutta ei ole aktiivinen (ei tykkää, ei jaa, ei kommentoi), niin on epätodennäköistä, että hän näkee tämän fanisivun tilapäivitykset uutisvirrassaan. Facebook toki antaa sinulle mahdollisuuden korjata tilanteen mainonnalla.

Tämä muutos palvelussa mielestäni osoittaa hyvin sen, ettei kannata rakentaa markkinointia nojaten ulkopuoliseen palveluntarjoajaan. Facebook tai mikä tahansa muu palveluntarjoaja voi muuttaa palveluaan, ja siihen emme voi vaikuttaa. Mielestäni tämän takia sähköisen markkinointisi ydin pitäisi olla palvelu, jonka hallitset ja omistat itse – sinun kotisivusi. Kaikki muut ulkopuoliset palvelut ovat vain keinoja saada ihmiset vierailemaan sivuillasi.

Facebook-markkinointi pähkinänkuoressa

Voit markkinoida sisäisiä objekteja ja ulkopuolisia objekteja Facebookissa. Sisäiset objektit ovat fanisivu, tietty tilapäivitys, Facebookiin ladattu video, tapahtuma, Facebook-sovellus tai Facebook-tarjoukset (kupongit). Ulkopuolinen objekti puolestaan on linkki, joka vie toiselle sivulle. Markkinoimmalla sisäisiä objekteja haetaan näkyvyyttä esimerkiksi tapahtumalle tai videolle. Markkinoidessamme Facebook-fanisivua meillä voi olla tavoitteena saada lisää tykkääjiä tai saada ihmisiä jakamaan sisältöämme omille kavereilleen.

Mielestäni fanisivun fanien määrä ei ole tärkeä, vaikka monet yritykset tavoittelevat isoja lukuja kilpailuilla ja maksullisella mainonnalla. Syy on hyvin yksinkertainen: passiivinen fani ei tuo mitään lisäarvoa yrityksellesi, koska ainoa keino tavoittaa hänet on maksullisen mainonnan kautta. Kauan sitten Facebook antoi mahdollisuuden lähettää viestejä faneille, ja palvelun kautta oli mahdollista tavoittaa kaikki fanit. Nyt tilanne on erilainen, ja tavoitteena on laatu eikä määrä.

Kustannukset syntyvät joko näytöistä (CPM) tai toimenpiteestä, joka voi olla klikkaus (CPC) tai vaikka tykkääminen (CPA). Mainostajana asetat maksimihinnan, jonka olet valmis maksamaan näytöistä, klikkauksista tai toimenpiteistä. Järjestelmän näkymättömässä huutokaupassa kilpailet muiden mainostajien kanssa samoista ihmisistä. Mitä tehokkampi mainoksesi on (CTR) ja mitä vähemmän kilpailua on juuri sillä hetkellä, kun mainoksen olisi tarkoitus näkyä, sitä vähemmän yleensä joudut maksamaan.

Sen takia on hyvä muistaa, että määrittämäsi maksimiklikkaushinta on vain kattoraja, ja lopullinen hinta määräytyy virtuaalisessa huutokaupassa, mutta se ei ikinä voi ylittää asettamaasi maksimihintaa.

Facebook-objektien markkinointi

Facebook mainonta

Otetaan esimerkiksi meidän yrityksemme, joka on tuottanut videon sähköisestä markkinoinnista. Haluaisimme markkinoida yritystämme Facebookissa, joten loimme kampanjan, jossa näytettiin mainos yrittäjille. Mainoksen kohde oli LumoLink-fanisivun päivitys.

Alla ovat mainoksen tulokset:

 • 18 klikkausta (joku klikkasi linkkiä ja meni YouTubeen)
 • 14 videotoistoa (katsoi videon Facebookissa)
 • 3 henkilöä tykkäsi tilapäivityksestä
 • 1 henkilö tykkäsi LumoLink-fanisivusta
 • 3035 näyttöä

Mainoksen kokonaiskustannukset olivat 6,55€. Nämä eivät ole suuria lukuja, mutta erittäin hyvä vastine sijoitetulle pääomalle. Mielenkiintoisen sisällön “buustaminen” Facebookissa on erittäin kustannustehokas tapa saada näkyvyyttä.

Facebook tarjoaa jokaiselle fanisivun ylläpitäjälle mahdollisuuden luoda yksinkertainen mainoskampanja parilla klikkauksella, ja se kutsuu sitä julkaisun edistämiseksi. Toiminto on hyvin yksinkertainen, ja sillä on tarkoitus saada lisänäkyvyyttä tilapäivityksellesi. En suosittele käyttämään tätä toiminnallisuutta, jos vähänkään osaat luoda Facebook-mainoksia itse, koska kohdentamismahdollisuudet ovat paljon paremmat, jos teet mainoksen Facebookin mainostyökalun avulla.

Mainoksen luominen

Nyt kun meillä on tarpeeksi informaatiota ymmärtäksemme, miten Facebook-mainonta toimii, on aika lopultakin luoda mainos. Mainosten luominen Facebookissa voidaan tehdä kolmella tavalla: käyttämällä yksinkertaista työkalua, ammattilaisille suunnattua työkalua (PowerEditor) tai käyttämällä “edistä julkaisua”-toiminnallisuutta.

Tarpeisiimme sopii parhaiten yksinkertainen mainoshallintatyökalu. Varmista, että selaimesi on ajan tasalla (voit tehdä sen täältä), koska se joskus aiheuttaa ongelmia etkä pysty luomaan mainoksia. Samoin, jos käytät AdBlockin tyyppisiä lisäosia, ota ne pois päältä mainoksen luomisen ajaksi.

Oman fanisivun markkinointi Facebookissa

Jos sinulla on tavoitteena saada näkyvyyttä omalle fanisivullesi Facebookissa, valitse mainoksen luomisvaiheessa “sitoutuminen sivujulkaisuun” (engagement englanniksi). Näin voit saada näkyvyyttä sisällöllesi Facebookissa ja sitä kautta aktiivisia faneja.

 

GIF
Seuraavaksi valitse fanisivu ja tietty tilapäivitys, jolle haluat näkyvyyttä, ja paina jatka. Todennäköisesti jo tiedät, mutta minä vielä muistutan, että kuvalla tai videolla varustetut tilapäivitykset saavat paljon enemmän huomiota, joten toivottavasti tilapäivityksessäsi on kuva tai video. Facebookin sääntöjen mukaan kuvassa ei saa olla liikaa tekstiä.

 

Seuraavaksi tulee kohdentaminen, ja sen avulla voit valita, kuka näkee mainoksesi.

 

GIF facebook mainonta
Käydään läpi jokainen kohdentamiskriteeri sekä esimerkkejä siitä, mihin se soveltuu:

 

 • Sijainti
  • Tässä voit valita, näkyykö mainoksesi koko Suomessa vai tietyissä kaupungeissa sekä millä säteellä rajaus tehdään (esim. Oulu + 10 km).
 • Ikä
  • Muista, ettei Facebookilla ei ole tapana varmistaa ikää, ja esimerkiksi monet lapset käyttävät Facebookia ja syöttävät vääriä tietoja.
 • Sukupuoli
  • Itsestäänselvä.
 • Kielet
  • Monet suomalaiset käyttävät Facebookia englannin kielellä, ja jokainen voi vaihtaa Facebook-käyttöliittymän kieltä hetkessä (minun lempparini on pirate english).
 • Parisuhde
  • Ihmiset eivät välttämättä kerro omasta parisuhdetilanteestaan Facebookissa, mutta esimerkiksi hääsuunnittelualan yritys voi käyttää tätä tavoitellakseen tulevia hääpareja, joiden parisuhdestatus on “kihloissa”.
 • Koulutus
  • Koulutukseen liittyvää kohdennusta voi käyttää, kun esimerkiksi tavoittelet tietyn alan ihmisiä tai tavoitteena on tavoittaa tietyn oppilaitoksen opiskelijoita.
 • Työ
  • Tässä voidaan kohdentaa mainonta tietyn alan tai tietyn työnimikkeen omaaville ihmisille. Samalla voidaan tavoittaa tietyn yrityksen palveluksessa olevat ihmiset (vain suhteellisen suuret yritykset).
 • Etnisyys
  • Tämä on hyödyllinen vain, jos teet markkinointikampanjan Yhdysvalloissa.
 • Sukupolvi
  • Tämäkin pätee vain Yhdysvalloissa.
 • Vanhemmat
  • Tämän asetuksen avulla voit kohdentaa mainontaa esimerkiksi vanhempiin, joilla on 0–3-vuotiaita lapsia.
 • Politiikka
  • Käytössä vain Yhdysvalloissa.
 • Elämäntapahtumat
  • Tässä on mahdollisuus kohdentaa mainontaa ihmisiin, joilla on elämässään menossa tietty vaihe: esimerkiksi uusi parisuhde, tai henkilö on vasta mennyt kihloihin tai henkilöllä on tulossa syntymäpäivä.
 • Kiinnostusten kohde
  • Ihmiset, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa tiettyyn asiaan. Voit joko selata kiinnostuksia ja valita vaihtoehdoista tai kirjoittaa kenttään esimerkiksi “autot”. Facebook päättää, että henkilö on kiinnostunut aiheesta, jos hän tykkää siihen liittyvistä fanisivuista, tilapäivityksistä tai ilmaisee kiinnostuksen omassa profiilissaan.
 • Käyttäytymiset
  • Tässä on erilaisia käyttäytymismalleja, joiden avulla on mahdollista kohdentaa mainontaa. Voimme esimerkiksi tavoittaa liikennematkustajia tai älypuhelimen käyttäjiä.
 • Yhteydet
  • Tässä voimme kohdentaa mainontaa esimerkiksi oman fanisivumme faneille tai sitten heidän kavereilleen. Jos fanisivullasi on tarpeeksi faneja (satoja), käytä “Sisällytä henkilöt, joiden kaverit ovat yhteydessä”-ominaisuutta. Näin mainoksen alla näkyy fanisivusta tykänneen kaverin nimi.

Budjetti

facebook mainonta budjetti

Tämän jälkeen tulee budjettiin liittyviä asetuksia:

 • Kampanja
  • Mainos voi olla osa jotain olemassaolevaa kampanjaa, jolle on jo määritelty budjetti, tai voit luoda uuden kampanjan.
 • Mainosjoukon nimi
  • Anna mainokselle nimi. Normaalisti jokaisesta mainoksesta luodaan kolme versiota: iso uutisvirtamainos, mobiiliversio sekä oikeanpuoliseen sarakkeeseen menevä versio (pienempi ja vähemmän näkyvyyttä).
 • Budjetti
  • Tässä voit määritellä joko päiväbudjetin tai kokonaisbudjetin mainoskampanjalle sekä mahdolliset alkamis- ja päättymisajankohdat.
 • Tarjousten tekeminen
  • Tässä voit valita, mistä olet halukas maksamaan. Onko sinulle tärkeää sitoutuminen (tykkääminen, jakaminen, kommentointi jne.), klikkaukset tai näytöt.
 • Hinnoittelu
  • Tässä voit valita maksimihinnan toimenpiteestä (esim. klikkauksesta), tai voit antaa Facebookin päättää itse. Jos olet uusi tulokas Facebookin maailmaan, suosittelen valitsemaan “Optimoi tarjouksesi automaattisesti saamaan enemmän klikkauksia”. Muissa tapauksissa valitse maksimihintatarjous.

Ulkopuolisen sivun markkinointi Facebookissa

 

GIF

Jos haluat saada vierailijoita omalle kotisivullesi tai vaikkapa verkkokauppaan, mainoksen luontivaiheessa valitse sivuston klikkaukset, anna sivustosi URL-osoite (esim. http://www.yrityksesi.fi) ja paina jatka.

 

Tämän jälkeen sinun on valittava kuvia, jotka näkyvät mainoksessa. Suosittelen käyttämään 6:ta erilaista kuva. Siten kun ihmiset näkevät mainoksesi useammin kuin kerran, he näkevät sen erilaisilla kuvilla varustettuna. Näin ihmiset eivät “väsy” niin nopeasti mainokseen. Muista ladata hyvännäköisiä kuvia, jotka ovat tarpeeksi isoja (kooltaan vähintään 1200 x 628 pikseliä). Voit ostaa todella edullisia ammattimaisia kuvia iStockPhoto.com-palvelusta.

facebook mainonta mainos

Kun kuvat ovat paikallaan, on aika suunnitella itse mainosta.

 • Yhdistä Facebook-sivu
  • Yhdistämällä mainoksen fanisivuun saat mainoksesi näkymään ihmisten uutisvirrassa. Uutisvirta tarjoaa parhaan paikan mainoksellesi, joten tämä on ihan ehdoton.
 • Otsikko
  • Otsikon pitäisi olla erittäin lyhyt ja ytimekäs. Muista, että mainoksesi ei saa sisältää huutomerkkejä, muiden firmojen nimeä (ei edes Facebookia) ja sen pitäisi olla oikein kirjoitettu.
 • Teksti
  • Tässä on kerrottava lyhyesti, mitä tarjotaan ja miksi minun pitäisi välittää.
 • Toimintokutsu
  • Tässä on mahdollisuus valita kehote toimintaan -nappi. Esimerkiksi jos markkinoit jotakin, mitä voidaan ostaa heti verkkokaupastasi, kehotenappi voisi olla “Osta nyt”.
 • Uutislinkin kuvaus
  • Tässä on mahdollisuus tuoda lisää tekstiä mainokseen, mutta teksti näkyy vain ja ainoastaan uutisvirrassa.

Konversioseutanta

facebook konversio

Facebook tarjoaa mahdollisuuden seurata konversiota omalla sivustollasi. Näin voit nähdä, miten paljon ostoja tietty mainos on tuonut verkkokauppaasi. Tämä on erittäin tärkeä tieto, ja suosittelen ottamaan Facebook-konversioseurannan käyttöön aina, kun se on suinkin mahdollista.

Konversioseurannan saa käyttöön luomalla niin sanotun konversiopikselin ja upottamalla sen koodin sivustosi alisivulle, joka näytetään asiakkaalle, kun konversio on tapahtunut: esim. kiitossivu verkkokaupassa. Jos et itse osaa laittaa konversiopikselin koodia, toimita se internetsivustosi toimittajalle, sillä he tietävät, mitä sillä pitäisi tehdä.

Kun konversioseuranta on otettu käyttöön, näet hinnan per konversio, konversioprosentin sekä konversion arvon. Konversion arvo saadaan ainoastaan, jos konversiokoodissa määrittelemme konversion arvon. Tämä on hyvin yleinen käytäntö verkkokaupoissa. Konversion avulla tiedät, miten paljon saat vastinetta mainosbudjetillesi sekä sen, mitkä mainokset tuovat tuloksia ja mitkä eivät.

Kohderyhmän määritelmä -työkalu

facebook kohderyhmä

Kun olet luomassa mainoksia, oikealla puolella näet kohderyhmän tiedot sekä mittarin, joka kertoo, jos kohderyhmäsi on liian laaja tai liian pieni. Tavoitteena on hyvin kohdennetut mainokset, jotka ovat optimoituja juuri sille kohderyhmälle. Jos myymme vaippoja, tehdään oma mainos isille ja äidelle, koska eri kohderyhmiin tehoavat erilaiset myyntiargumentit. Kohderyhmässäsi pitäisi olla kuitenkin vähintään tuhat ihmistä, ja nuolten pitäisi aina olla vihreässä. Mieluummin luodaan monta eri mainosta jokaista kohderyhmää varten kuin yksi mainos, jolla tavoitellaan kaikkia potentiaalisia asiakkaita.

Miten mainoksista maksetaan?

Laskutus tapahtuu pääsääntöisesti luottokortilla, ja Facebook veloittaa kortilta mediakulut heti, kun se ylittää laskutusrajan, joka on oletuksena 20 €. Tämä tarkoittaa, että korttiasi voidaan laskuttaa monta kertaa kampanjan aikana. Näin Facebook vähentää omaa riskiään.

Voit lisätä luottokortin Facebookiin täältä.

Yhteenveto

Facebook on erittäin tehokas markkinointikanava, ja pääset alkuun ihan omin voimin pikkubudjetilla. Jos tarvitset Facebook-mainostamiseen liittyvää koulutusta tai haluat ammattilaisen tekevän mainoskampanjasi puolestasi, älä epäröi ja ota yhteyttä meihin!

Jos haluat saada vastaavanlaisia rahanarvoisia artikkeleita sähköpostiisi jatkossa, tilaa meidän uutiskirjeemme alta. Muista myös kommentoida, tykätä ja jakaa tämä blogipostaus, jos se oli sinulle hyödyllinen.

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi