< Takaisin blogiin

29/10/2018

Googlen puhehaku (Voice Search) ja sen vaikutukset hakukonemarkkinointiin

Google puhehaku

Googlen puhehaku lisää suosiotaan koko ajan. Taustalla on älypuhelinten ja muiden mobiililaitteiden käytön yleistyminen. Puhehaun käyttäminen onkin paljon helpompaa ja nopeampaa kuin tekstin näppäily puhelimella. On arvioitu, että puhehaun osuus kaikista hauista saattaa ylittää 50% jo lähivuosina. Joka tapauksessa puhutaan niin suurista luvuista, että kaikkien hakukonemarkkinointia tekevien kannattaa paneutua asiaan.

Hakukonemarkkinointi puhehaun aikakaudella

Hakukonemarkkinoijan näkökulmasta näkyvin puhehaun yleistymisestä johtuva muutos on erilaisten long tail hakujen määrien kasvu. Search Engine Land kirjoittaa kuinka puhehaun käyttö vaikuttaa käyttäjien hakulausekkeisiin. Ihmiset tyypillisesti näppäilevät vain 1-2 sanasta muodostuvia hakulausekkeita mobiililaitteita käyttäessään, mutta puhehaut muodostuvat huomattavasti pidemmistä hakulausekkeista ja ei ole lainkaan tavatonta, että puhehaku muodostuu lähemmäs kymmenestä sanasta.

Pidempien hakulausekkeiden lisäksi toinen näkyvä muutos on kysymyksien esittäminen hakulausekkeissa. Useat puhehaulla tehdyt haut alkavatkin kysymyksellä missä, miten tai kuinka. Lisäksi puhehaun avulla tehdyt haut eroavat usein tyyliltäänkin kirjoitetuista hauista.

Tilastojen mukaan yli 20% puhehauista on sellaisia hakuja, joissa etsitään paikallista yritystä tai palvelua. Mobiililaite tunnistaa myös yleensä käyttäjänsä sijainnin ja tästä johtuen Google tarjoaa hakutuloksissa lähellä sijaitsevia palveluntarjoajia. Puhehaun aikakaudella kannattaakin panostaa paikalliseen hakukoneoptimointiin, joka tunnetaan paremmin nimellä local SEO. Erityisen tärkeää on huolehtia, että yrityksen Google My Business – profiili on kunnolla tehty ja ajantasalla.

Hakukoneoptimointi puhehakua varten

Puhehaun yleistyminen kannattaa ottaa huomioon sivuston sisällöntuotannossa ja hakukoneoptimoinnissa. Kuten aikaisemmin mainittiinkin, niin Google My Business profiiliin kannattaa panostaa, sillä profiilin luominen on täysin ilmaista ja kunnolla ylläpidetyn profiilin ansiosta yritys näkyy paremmin paikallisissa hauissa ja Googlen kartoissa.

Sivuston rakenteessa ja sisällöntuotannossa kannattaa huomioida paikalliset haut. Oletetaan, että yritys tarjoaa esimerkiksi lvi-alan palveluja Helsingissä. Tässä esimerkissä yrityksen sivustolle kannattaa ehdottomasti luoda paikallisesti hakukoneoptimoituja laskeutumissivuja kuten ”putkimies Helsinki” ja niin edelleen.

Muista ottaa alla olevat asiat huomioon sivuston hakukoneoptimoinnissa puhehakua varten.

  • Latausnopeus
  • Google My Business -profiili
  • HTTPS -protokollan käyttö
  • Huomioidaan long tail -haut
  • Tiettyyn paikkaan liittyvät laskeutumissivut

Puhehaun huomiointi Google Ads hakusanamainonnassa

Google on jo ottanut puhehakujen yleistymisen huomioon uudistaessaan hakusanamainoksia syksyllä 2018. Erityisesti uudet tuloillaan olevat responsiiviset hakumainokset auttavat mainostajaa tuottamaan parempia mainoksia vastaamaan puhehaun vuoksi yleistyneitä long tail hakulausekkeita.

Puhehaun merkitystä hakusanakampanjassa voi tutkia tarkastelemalla hakutermit raporttia. Hakutermit raportista näkyy kaikki käyttäjien todelliset hakulausekkeet. Tutkimalla todellisia hakulausekeita ja erityisesti long tail hakuja, voidaan mainostekstejä ja avainsanojen käyttöä tehostaa ja siten hakusanamainontaa saadaan kehitettyä vastaamaan paremmin käyttäjien todellisia hakuja.

Tarvitsetko apua Google Adsin kanssa?

Me LumoLinkilla toteutamme Google Ads-mainontaa kaiken kokoisille yrityksille lukuisilla eri toimialoilla. Keskitymme tulosten saavuttamiseen ja kehitämme mainontaa dataan ja analytiikkaan perustuen. Ota yhteyttä!

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi