< Takaisin blogiin

12/02/2015

Internet- ja sähköpostimarkkinointi: enemmän kuin Facebook

Tämän päivän teknologiapainotteisessa maailmassa yritysten täytyy olla valppaana ja kiinnittää huomiotaan yhä enemmän markkinointiin. Kuluttajat hakevat tietoa, vertailevat eri nettisivustoja ja saavat näin tarvitsemansa tiedot helposti ja nopeasti omalta kotisohvaltaan Internetin kautta. Internetin jatkuvasti kasvava ja muuttuva maailma jättää helposti jalkoihinsa, jos yritys ja sen markkintointi eivät itse elä kehityksen mukana. Työtä näkyvyyden eteen kannattaa tehdä, sillä internetmarkkinointi on yksi tehokkaimmista markkinointikeinoista.

Internetmarkkinoinnin aloittaminen saattaa tuntua suurelta haasteelta. Jotta yrityksellesi saadaan aikaan toimiva ja tulosta tuottava kokonaisuus, on ensiksi tärkeää ymmärtää, mitä internetmarkkinointi ylipäätään on. Yleistä ennakkoluuloa vastaan internet- ja sähköpostimarkkinointi ovat paljon enemmän kuin Google tai Facebook − pelkästään jo sosiaalisen median kanavia on huikean paljon. Markkinointi ei myöskään ole myyntiä, vaan oikein toteutettuna työväline, jonka avulla asiakas kiinnostuu tarjoamistasi tuotteista ja palveluista.

Miksi sitten ryhtyä vihdoinkin tuumasta toimeen ja panostaa internet- ja sähköpostimarkkinointiin? Mikä tekee niistä niin tehokkaat työvälineet? Ensiksi, ulottuvillasi on huomattavasti suurempi joukko potentiaalisia asiakkaita, kuin perinteisessä markkinoinnissa ja mainostaminen saadaan kohdennettua halutuille kohderyhmille huomattavasti paremmin. Esimerkiksi hyvin toimivalla hakukoneoptimoinnilla yrityksesi löytävät juuri ne, jotka ovat palveluistasi kiinnostuneita.

Internetmarkkinoinnissa on vaivatonta ja tehokasta hyödyntää useita eri kanavia samanaikaisesti. Näin jää aikaa myös muuhun interaktiivisuuteen potentiaalisten asiakkaiden kanssa, mikä taas muun muassa lehti-ilmoituksissa on niiden eristyneisyyden takia mahdotonta. Viimeiseksi, internetmarkkinoinnissa tulosten seuranta on tarkkaa ja tehokasta. Mikäli huomaat, että jokin ei toimi, on mahdollista reagoida heti ja muokata toimintaa paremmaksi.

Pikaopas internet- ja sähköpostimarkkinoinnin aloittamiseen:

 1. Mieti, kuka tai ketkä kuuluvat pääkohderyhmääsi. Mikä on heidän useimmin käyttämänsä väylä hakea tietoa?
 2. Yksi tärkeimmistä päätöksistä piilee oikean markkinointikanavan valinnassa. Valitsitpa sitten sosiaalisen median (mm. Facebook, Twitter, Youtube), hakukoneoptimoinnin, toimivat kotisivut, blogin pitämisen tai vaikka sähköpostimainonnan, muista, että kannattaa hyödyntää useampaa kanavaa samanaikaisesti.
 3. Tee pohjatyö hyvin ja ota selvää yleisimmistä palvelujesi yhteydessä käytetyistä hakusanoista. Voit myös seurata jo mahdollisesti olemassa olevia kotisivujasi: esimerkiksi sivuilla tapahtuvaa liikennettä ja sen kautta tapahtunutta myyntiä. Näin saat kuvaa siitä, onko sivuja tarpeen kehittää eteenpäin.
 4. Kuka ylläpitää markkinointiasi? Hoidatko sen itse vai palkkaatko ulkopuolisen?
 5. Laadi budjetti. Kuinka paljon olet valmis panostamaan?
 6. Pohdi yrityksesi imagoa ja tuotteita. Millaisena haluat näkyä Internetissä?
 7. Aseta realistisia tavoitteita ja seuraa niiden toteutumista.
 8. Tutki kilpailijoiden tapoja markkinoida. Mitä ne tekevät hyvin, mitä huonosti?

Sähköpostimarkkinoinnissa pääset alkuun näin:

 1. Tärkeä ensiaskel sähköpostimainonnassa on postituslistojen luominen. Ne voi luoda esim. aihepiirin, vastaanottajien tai vaikka tuoteryhmien mukaan. Nämä helpottavat markkinoinnin hallinnointia.
 2. Luotettavimpaan lopputulokseen pääset keräämällä osoitelistat itse. Kun käytät sähköpostiosoitetta vastaanottajana, on oleellista huomata, että osoitteen täytyy täyttää jompikumpi seuraavista ehdoista: osoite perustuu olemassa olevaan yritysasiakkaan asiakassuhteeseen tai markkinoitava tuote tai palvelu liittyy henkilöön tämän työtehtävien, vastuualueen tai asemavaltuutuksen perusteella. Muuten lähetetyt viestit tulkitaan roskapostiksi.
 3. Etenkin sähköpostimarkkinoinnissa korostuu se, että viestissä on oltava jokin heräte tai innostava kehotus, joka aktivoi asiakkaan toimimaan. Ilman tätä viestit uppoavat helposti massaan ja jäävät huomiotta.
 4. Viestejä voi lähettää myös manuaalisesti normaalin sähköpostiohjelman kautta, mutta tämä käy äkkiä hitaaksi ja vaivalloiseksi. Hyödynnä tätä siis maksimissaan vain pienten erien kanssa.
 5. Internet on pullollaan manuaalista sähköpostia paljon parempia lähetyskeinoja ja -ohjelmia, joilla suuria massoja hallinnoidaan helpommin. Yksi hyvä alusta on esimerkiksi MailChimp. Silläkin pääsee alkuun ilmaiseksi ja maksamalla suhteessa pieniä summia lisää, saat käyttöösi huomattavia lisäominaisuuksia.
 6. Mm. internetistä on löydettävissä helposti lisämateriaalia ja ohjeita internet- ja sähköpostimarkkinoinnin toteuttamiseen. Näihin ja esim. sähköisen mainonnan eettisiin ohjeistuksiin kannattaa perehtyä huolella, niin toiminta helpottuu huomattavasti.
 7. Jos olet epävarma tiedoistasi ja taidoistasi, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Apua löytyy varmasti luotettavalta ja osaavalta taholta.

Nyt olet valmis aloittamaan internet- ja sähköpostimarkkinoinnin. Onnea matkaan!

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi