13/11/2018
Amazon on maailman suurin verkkokauppa. Toimitusjohtaja Jeff Bezos perusti Amazonin myydäkseen kirjoja verkossa vuonna 1994, mutta myöhemmin se on kasvanut niin suureen mittakaavaan, että Amazonilla on yli sata toimituskeskusta ympäri maailmaa ja 11 aluekohtaista verkkokauppaa puhumattakaan sadoista miljoonista käyttäjistä kuukausittain.
Amazonin on myös huhuttu rantautuvan Suomeen lähivuosina. Tämä saa monet yrittäjät varuilleen, sillä verkkokauppajättiläisen kanssa on vaikeaa kilpailla. Amazon ei kuitenkaan ole suomalaiselle yrittäjälle uhka, vaan pikemminkin mahdollisuus, sillä tuotteet on helpompaa saada kansainväliseen jakeluun Amazonin kautta kuin omin neuvoin. Tässä artikkelissa käymme läpi miten Amazon toimii ja miten yrittäjänä voit päästä käsiksi kansainvälisiin markkinoihin poistumatta toimistostasi.
Amazonilla on noin 150 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää Yhdysvalloissa ja se on luonut mainetta ”shoppailijan Googlena”. Useat yhdysvaltalaiset nähdessään tuotteen verkkokaupassa etsivät tuotteen Amazonista ja ostavat sen mieluummin sieltä alkuperäisen myyjän sijaan, vaikka hinta olisi korkeampi. Syy on yksinkertainen: Amazonilla asiakas tulee ensimmäisenä. Hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä ja toimitus nopeaa. Asiakaspalvelu on aina ammattitaitoista ja palautukset helppoja.
Kaikki käytännön toiminnot verkkokaupan käytettävyydestä asiakaspalveluun on tehty asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Amazoniin voi halutessaan kirjautua sisään, jolloin palvelu muistaa asiakkaan osoitteen ja maksutavan, eikä asiakkaan tarvitse syöttää niitä kerta toisensa jälkeen.
Amazon panostaa käytön yksinkertaisuuteen ja yksi esimerkki heidän innovaatioistaan on 1-Click, jolloin asiakas voi yhdellä klikkauksella ostaa haluamansa tuotteen. Tällä hetkellä Amazon suunnittelee perustavansa oman toimituspalvelun, jolloin toimitusajat lyhenevät entisestään ja myyjien logistiikkakulut pienevät.
Mahdollisuuksia on monia. Amazonin avulla voit kokeilla myyntiä ympäri maailmaa ja antaa heidän huolehtia logistiikasta. Tai päinvastoin voit itse postittaa tuotteesi, jos tuotteesi tuntuvat seisovan Amazonin keskusvarastolla turhan pitkiä aikoja. Voit räätälöidä yrityksellesi sopivat ratkaisut monista vaihtoehdoista.
Amazonin myyntimallit
Voit valita kahdesta Amazonin myyntimallista: FBA tai FBM. Valitsemalla FBM:n (Fulfilment by merchant) huolehdit kaikesta tuotteeseen liittyvästä logistiikasta itse. Kun asiakas tilaa tuotteesi Amazonista, saat asiakkaan yhteystiedot ja pakkaat sekä lähetät tuotteen hänelle. Vastaat itse postituksesta ja palautuksista. FBA:ta (Fulfilment by Amazon) käyttäessä lähetät tuotteesi Amazonin keskusvarastolle, josta he jakavat sen eteenpäin ostajia lähempänä oleviin jakelukeskuksiin. Kun joku ostaa tuotteesi Amazonista, sinulta ei odoteta mitään toimenpiteitä. Amazon hoitaa tilauksen lähettämisen ja palautukset. Voit myös lähettää tuotteesi Amazonin jakelukeskukselle ilman, että myyt tuotteitasi Amazonin kautta. Näin ollen maksat varastointi- ja toimituskulut, kun tuote myydään eteenpäin kansainvälisille asiakkaille. Voit jopa linkittää verkkokauppasi Amazoniin siten, että kun myyt tuotteen verkkokaupassasi, tieto menee suoraan Amazonin varastolle ja tuote saattaa lähteä asiakkaallesi jo saman päivän aikana.
Kauppapaikan valinta
Kauppapaikaksi kutsutaan sitä Amazonin verkkosivua, jossa päätät myydä tuotteitasi. Kauppapaikat ovat aluekohtaisia, mutta lähes kuka tahansa voi ostaa niiltä. Esimerkiksi suomalainen Amazonin käyttäjä voi tilata Saksan Amazonista tuotteita. Kauppapaikkaa eli mahdollista kohdemaata kannattaa miettiä kunnolla jo ennen tilin perustamista Amazoniin, sillä paikalliset ohjeistukset ja lait pätevät aluekohtaisissa kauppapaikoissa myymiseen.
Ennen kauppapaikan valintaa sinun tulee avata tili Amazoniin. Myyjätilin avaaminen Amazonissa on yksinkertaista. Voit valita kahdesta suunnitelmasta: Professional tai Individual. Professional on yrittäjille, jotka aikovat myydä yli 40 tuotetta kuukaudessa ja Individual heille, jotka myyvät vähemmän. Tämän jälkeen voit valita kauppapaikan tuotteillesi. Kauppapaikat ovat alue- tai maakohtaisia verkkokauppoja kuten Yhdysvallat, Ranska tai Intia. Ennen kauppapaikan valitsemista kannattaa selvittää markkinatilannetta kiinnostavassa kohdemaassa.
150 miljoonaa ihmistä pelkästään Yhdysvalloissa käyttää Amazonia kuukausittain. Vaikka USA kuulostaakin tämän perusteella herkulliselta markkinapaikalta on kuitenkin asioita, jotka kannattaa selvittää etukäteen. Ennen tuotteiden lähettämistä Yhdysvaltalaiseen jakelukeskukseen tuleen sinun rekisteröidä yrityksesi USA:ssa ja tehdä ilmoitus verohallitukseen sekä palkata rekisteröity paikallinen agentti ja tullivälittäjä. Tämän lisäksi olet verovelvollinen Yhdysvaltoihin ja joudut tilittämään arvonlisäverosi valtiolle. Jos kuitenkin koet kykeneväsi suoriutumaan edellä mainituista hidasteista, 150 miljoonaa Amazonin käyttäjää on ulottuvillasi.
Jos kuitenkin USA:n velvoitteet saivat sinut kavahtamaan, on olemassa helpompikin tapa. Amazonia käytetään 28 eurooppalaisessa maassa ja kuukaudessa sillä on noin 94 miljoonaa eurooppalaista asiakasta. Kuten USA:ssa, myös Euroopassa yritysten tulee rekisteröityä EU:n alv-rekisteriin. Tämä ei kuitenkaan koske kaikkia yrityksiä, vaan jokaiselle EU-maalle on vuosittainen ”myyntikynnys”, jonka alittuessa rekisteriin ei tarvitse ilmoittautua. Suurimalla osalla Euro-maista kynnys on 35 000€, mutta esimerkiksi Saksassa, Luxemburgissa ja Alankomaissa se on 100 000€. Eli jos yrityksesi myy esimerkiksi Itävaltaan tuotteita vuoden aikana 27 000 eurolla, ei yrityksen tarvitse ilmoittautua EU:n alv-rekisteriin. Yrityksesi säästyy turhalta byrokratialta ja välikäsien palkkaamiselta myydessäsi Euroopassa.
Tuotteeni ovat myynnissä Amazonissa – nytkö rahaa alkaa tulla ovista ja ikkunoista?
Suurten ihmisjoukkojen tavoittaminen ei suoraan tarkoita myynnin kasvua. Amazonissa on tuhansia myyjiä taistelemassa samoista asiakkaista kuin sinä. Kun olet luonut tilin Amazoniin ja luonut listauksen tuotteistasi, tuotteiden näkyvyyden parantamiseen täytyy nähdä vaivaa. Kuten Google, Amazonin algoritmi skannaa listauksesi kuvia ja tekstejä näyttääkseen sopivimmat niistä asiakkaille. Kuvia ja tuotekuvauksia pitää optimoida jatkuvasti siten, että ne sisältävät hakusanoja, joita asiakkaat etsivät. Listauksesi optimoinnin lisäksi voit myös maksaa näkyvyydestä Amazonissa.
Vaikka optimointisi olisikin huippuun hiottua, voit silti jäädä vaille myyntejä. Keskiostoksen hinta Amazonissa on muutaman kympin paikkeilla, eikä esimerkiksi luksustuotteita osteta Amazonista. Hyviä tuotteita ovat pienet ja kevyet kuluttajatuotteet, koska postituskulut pysyvät matalina. Amazonissa on 30 päätuotekategoriaa, joista 20 on kaikille avoimia. Esimerkiksi kauneus- ja elintarviketuotteiden myyjien tulee olla Professional-käyttäjiä ja hakea erikseen lupaa Amazonilta saadakseen myydä tuotteita. Myytävien tuotteiden marginaali tulisi olla 50-100 prosenttia, jotta myyminen Amazonissa olisi kannattavaa. Toimitus- ja varastointi kulujen lisäksi Amazon ottaa komission jokaisesta myynnistä. Tämä komissio on keskiarvoltaan 15%, mutta se vaihtelee 6-20% tuotekategoriasta riippuen.
Kuten aiemmin todettiin, Amazonilla on lähes 100 miljoonaa eurooppalaista käyttäjää kuukausittain. Suomessa asuu 5 miljoonaa ihmistä. Mikä tahansa nykyinen asiakasmääräsi on, voit kertoa sen kahdellakymmenellä aloittaessasi myynnin Amazonilla. Olettaen tietysti tuotteesi sopivan markkinoille ja sen optimoimisen olevan helppoa. Voi kuitenkin tuntua liian suurelta riskiltä lähettää tuotteesi Amazonin jakelukeskukseen ilman minkäänlaista tietoa, myydäänkö ne eteenpäin vai lähetetäänkö ne takaisin liian pitkän varastossa seisomisen jälkeen. Riskittömin tapa kokeilla on kirjautua Amazoniin Individual-tilillä, jossa ei ole kuukausimaksua ja valita kauppamalliksi FBM, jolloin itse huolehdit varastoinnista ja kuljetuksesta. Maksat Amazonille vain komission myydystä tuotteesta ja postituskulut.
Jos tiedät jo valmiiksi tuotteidesi sopivan markkinoille ja aiot myydä enemmän kuin 40 tuotetta kuukaudessa, voit perustaa Professional-tilin Amazoniin ja lähettää tuotteesi jakelukeskukseen. Jakelukeskukset sijaitsevat muun muassa Ranskassa, Iso-Britanniassa, Espanjassa ja Italiassa. Jos myyntisi kasvaa ja haluat laajentaa edelleen, voit siirtyä myös muille kauppapaikoille. Tämä vaatii hieman enemmän aikaa, sillä tuotekuvaukset ja -nimet tulee kääntää kauppapaikan kielelle.
Amazonissa myyminen ei ole aivan yksinkertaista, muutenhan kaikki tekisivät sitä. Pienellä sijoituksella ja vaivannäöllä pääset kuitenkin nopeasti alkuun ja laajentaminen on helppoa. Olemme auttaneet useita suomalaisia yrityksiä menestymään Amazonissa. Jos sinua vielä mietityttää kansainvälistymisen mahdollisuudet ja pohdit minkälaisia tuloja Amazon voisi tarjota juuri sinulle, ota yhteyttä! Voimme järjestää palaverin ja keskustella sinua mietityttävistä asioista.
Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.
Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi