< Takaisin blogiin

03/01/2018

Kilpailija-analyysin hyödyntäminen hakukoneoptimoinnissa

Kilpailija-analyysin hyödyntäminen hakukoneoptimoinnissa

Kilpailija-analyysi on tärkeä toimenpide, joka tulisi tehdä jokaisen SEO-projektin alussa ennen muita toimenpiteitä. Kunnolla tehty kilpailija-analyysi paljastaa usein arvokasta tietoa orgaanisesta hakuliikenteestä sekä toimivista SEO-strategioista kyseisellä toimialalla.

Viisi syytä tehdä kilpailija-analyysi:

  1. Pystyt selvittämään kuinka ankaraa kilpailu on hakukoneoptimoinnin suhteen kyseisellä toimialalla
  2. Näet mitä kilpailijasi tekevät oikein ja väärin
  3. Löydät uusia avainsanaideoita
  4. Saat uusia ideoita linkkien hankintaan
  5. Tietoa hyödyntämällä voit saada strategiasta etua kilpailijoihin nähden

Kilpailijoiden tunnistaminen

Toimialasta ja sen laajuudesta riippuen osaat mahdollisesti luetella tärkeimmät kilpailijat ulkomuistista. Aina tämä ei ole kuitenkaan mahdollista ja sen sijaan, että manuaalisesti googlettaisit kaikki toimialan tärkeimmät avainsanayhdistelmät niin kannattaa mieluummin turvautua työkaluihin, jotka helpottavat ja nopeuttavat hommaa.

Työkalut kilpailijoiden tunnistamiseen

Ilmaiset

Alexa Similar Websites – Voit syöttää Alexan työkaluun url-osoitteen ja työkalu listaa samankaltaisia sivustoja ja näyttää lisäksi karkean arvion sivustojen suosiosta kävijämäärillä mitattuna.

SimilarWeb – SimilarWeb on monipuolinen työkalu, jonka avulla on mahdollista nähdä paljon erilaista tietoa sivustoista. Ilmaisversio listaa yhteensä 10 samankaltaista sivustoa.

Maksulliset

Ahrefs – Ahrefs on erinomainen työkalu hakukoneoptimoinni avuksi. Ahrefsin avulla saa helposti tunnistettua kilpailijat valitsemalla organic search valikosta competing domains. Ahrefsin hinta on alkaen 99$ / kk riippuen versiosta.

SEMrush – Voit tunnistaa kilpailevat sivustot helposti SEMrushin avulla klikkaamalla main organic competitors kohdasta view full report. SEMrushin hinta on alkaen 99,95$ / kk riippuen versiosta.

Ilmainen Excel mallipohja SEO kilpailija-analyysiin

Teimme ilmaisen mallipohjan SEO kilpailija-analyysin avuksi. Voit ladata tyhjän mallipohjan tästä ja esimerkkitiedoilla täytetyn tästä! Mallipohjassa käytetään sekä ilmaisia että maksullisia työkaluja. Mallipohja on rakennettu siten, että vain ilmaisia työkaluja käyttämällä pystyt kyllä vertailemaan eri sivustojen vahvuuksia, mutta tarkempi analyysi vaatii maksullisten työkalujen käyttöä.

Käytimme esitäytetyn mallipohjan esimerkeissä kahta luontomatkailusta kertovaa sivustoa sillä kyseisillä sivustoilla on hurja määrä avainsanoja joilla ne näkyvät hakutuloksissa ja myös ulkoisia linkkejä on todella paljon.

Välilehdellä kilpailevat sivustot on Ahrefsin kohdasta competing domains otetut tiedot. Unique tarkoittaa tarkasteltavalle sivustolle yksilöllisiä avainsanoja. Common tarkoittaa, että avainsana löytyy sekä tarkasteltavalta sivustolta että myöskin kilpailijalta. Unique competitor’s tarkoittaa avainsanaoja, joilla kilpailija näkyy hakutuloksissa, mutta tarkasteltava sivusto ei.

Välilehdellä sisällön puutteet on hyödynnetty Ahrefsin content gap ominaisuutta. Tarkoitus on löytää sellaisia avainsanoja, joilla tarkasteltava sivusto ei näy ollenkaan hakutuloksissa, mutta kilpailevat sivustot näkyvät. Keyword difficulty lukema tarkoittaa kuinka vaikeaa kyseisen avainsanan ympärille luotu sisältö on saada näkymään hakutulosten kärjessä.

Välilehdillä tarkasteltava sivusto ja kilpailijat on listattu avainsanat, joilla sivustot näkyvät Googlessa sekä avainsanojen kuukausittaiset hakuvolyymit. Ulkoiset linkit kohdassa on sivustolle linkittävät domainit, arvio linkittävän domainin laadusta sekä tärkeä dofollow / nofollow tieto.

Esitäytetyn mallipohjan esimerkeissä on listattuna yhteensä 1000 avainsanaa sekä linkittävää sivustoa tarkasteltavaa sivustoa kohden. Kannattaa huomioida, että avainsanojen ja ulkoisten linkkien määrät rippuvat täysin tarkasteltavista sivustoista.

Ulkoisten linkkien analysointi

Ulkoisten linkkien merkitys hakukonenäkyvyydelle on edelleen erittäin suuri. Sivustolla johon osoittaa toimituksellisia linkkejä laadukkailta sivustoilta on paljon paremmat edellytykset saada sisältönsä näkyviin Googlen hakukoneessa kuin sivustolla, jonka kaikki linkit tulevat heikoilta sivustoilta.

Kilpaileviin sivustoihin kohdistuvien ulkoisten linkkien analysointi on hankalaa ilman maksullisia työkaluja. Ilmaisilla työkaluilla kuten Open Site Explorer tai SEOquake pystyy kuitenkin tekemään kohtuullisen luotettavia vertailuja sivustojen kesken. Näiden ilmaisten työkalujen ongelma on kuitenkin siinä, että vaikka ne kertovatkin kuinka sivusto A on vahvempi kuin sivusto B, niin syyt miksi näin on jäävät kuitenkin hämärään. On olemassa myös ilmaisia työkaluja ulkoisten linkkien tarkempaan analyysiin, joista paras on SEOkicks, mutta sekään ei riitä ulkoisten linkkien kattavaan ja luotettavaan analyysiin. Tällä hetkellä paras työkalu kilpailijoiden ulkoisten linkkien analysointiin on Ahrefs. Toinen hyvä vaihtoehto on SEMrush.

Tärkeimmät tarkasteltavat asiat kilpailijoiden ulkoisten linkkien analysoinnissa:

  • Mistä kilpailija saa parhaat ulkoiset linkkinsä?
  • Mihin kilpailijoiden sisältöön linkitetään eniten?
  • Deep linking ratio
  • Ankkuritekstit
  • Leipätekstin seassa olevat toimitukselliset linkit
  • Dofollow / nofollow
  • Rikkinäiset linkit ja niihin liittyvät mahdollisuudet

Kilpailijoiden linkkien lähempi tarkastelu paljastaa yleensä uusia mahdollisuuksia ja ideoita linkkien hankinnalle. Tarkastelemalla kilpailijoiden eniten linkitettyjä sisältöjä voidaan nähdä minkälainen sisältö kerää parhaiten linkkejä ja tätä tietoa voidaan hyödyntää oman sivuston sisällöntuotannossa.

Kilpailijoiden orgaanisen liikenteen analysointi

Kilpailijoiden orgaanisen liikenteen analyysi oikein tehtynä on hakukoneoptimoijalle oikea kultakaivos. Tieto esimerkiksi siitä, että kuinka paljon kävijöitä on kilpailijan verkkokaupassa on luokkaa kiva tietää. Sen sijaan tieto siitä millä sisällöllä ja avainsanoilla kilpailija kävijänsä hankkii voi oikein hyödynnettynä olla oikea game changer.

Kilpailijoiden orgaanisen liikenteen analyysillä voidaan selvittää:

  • Kaikki avainsanat, joilla kilpailijat näkyvät Googlen hakutuloksissa
  • Kilpailijoiden sijoitukset hakutuloksissa eri avainsanoilla
  • Avainsanojen hakuvolyymit
  • Arviot orgaanisen liikenteen määrästä eri avainsanoilla
  • Yksittäisten avainsanojen vaikeusaste

Sisällöntuotanto orgaanisen liikenteen analyysin perusteella

Tarkka tieto kilpailijoiden orgaanisen liikenteen avainsanoista ja liikenteen määristä ei tietenkään auta millään tavalla ellei tätä tietoa ruveta hyödyntämään omassa toiminnassa. Suoraviivaisin tapa hyödyntää tietoa on etsiä oman liiketoiminnan kannalta relevantteja avainsanoja, joilla on mahdollisimman suuri hakuvolyymi ja samalla mahdollisimman pieni vaikeusaste. Tämän jälkeen luodaan omaa sisältöä näiden avainsanojen ympärille.

Kun omaa sisältöä luodaan potentiaalisten uusien avainsanaideoiden ympärille, niin tämä työkalu on erittäin hyödyllinen oman sisällön optimoinnin ja kilpailijoiden sisällön analysoinnin kannalta. Useissa tapauksissa paras keino oman sisällön nostamiseen korkealle hakutuloksissa on kirjoittaa kilpailijoiden sisältöä laadukkaampi ja pidempi sisältö.

Kilpailijoiden sivustojen tekninen analysointi

Kilpailijoiden sivustojen tekniseen analysointiin on kaksi erittäin hyvää ja ilmaista työkalua.

BuiltWith – Haluatko selvittää kilpailijoidesi käyttämät julkaisujärjestelmät, teknologiat ja työkalut? BuiltWith tekee kilpailijoiden käyttämien teknologioiden selvittämisen helpoksi.

Pingdom – Pingdom on erinomainen työkalu verkkosivuston latausnopeuden testaamiseen. Latausnopeus voidaan helposti testata useista eri sijainneista ympäri maailmaa. Pelkan latausnopeuden lisäksi Pingdom tarjoaa yksityiskohtaista tietoa eri elementtien vaikutuksesta sivuston nopeuteen.

Tarvitsisitko hakukoneoptimointianalyysiä tai muita hakukoneoptimointipalveluja?

Olemme toteuttaneet hakukoneoptimointipalveluja lukuisille yrityksille eri toimialoilla Suomessa ja ulkomailla. Yrityksestämme löytyy erittäin paljon osaamista ja kokemusta kaikilta hakukoneoptimoinnin osa-alueilta ja olemme saaneet asiakkailtamme paljon positiivista palautetta toteuttamistamme palveluista. Mikäli hakukoneoptimoinnin palvelut kiinnostavat, niin ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä, jos voisimme auttaa asiassa!

 

 

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi