< Takaisin blogiin

08/11/2018

Kuinka pienyritys voi hyödyntää markkinoinnin automaatiota?

Markkinoinnin automaation hyödyntäminen on yleistynyt valtavasti viime vuosina. Silti automaatioiden hyödyntäminen Suomessa on varsinkin pienempien yritysten kohdalla vielä varsin vähäistä vaikka monissa tapauksissa juuri kiireiset pienyrittäjät hyötyisivät eniten markkinoinnin ja myynnin automaatiosta.

Markkinoinnin automaatio on lisäksi monille yrittäjille vaikea asia käsittää. Tämä on täysin ymmärettävää, sillä markkinoinnin automaatio pitää sisällään valtavan määrän erilaisia mahdollisuuksia ja sovelluksia.

Lyhykäisyydessään markkinoinnin automaation voidaan sanoa olevan prosessi, jonka tarkoituksena on automatisoida markkinoinnin toimenpiteitä perustuen eri lähteistä kerättyyn dataan ja ennalta määriteltyihin triggereihin. Lisäksi parhaimmillaan markkinoinnin automaatio tuottaa segmentoituja liidejä myynnille ja aktivoi jo olemassa olevia asiakkaita.

Vaikka tässä artikkelissa puhutaan koko ajan automaatiosta, niin oleellista on ymmärtää, että markkinoinnin automaatio ei ole mikään ihmisen korvaava tekoäly, vaan se on työkalu, joka korvaa paljon manuaalista työtä, mutta sen käyttö vaatii toisaalta myös paljon osaamista.

Millaiselle liiketoiminnalle markkinoinnin automaatio sopii?

Periaatteessa mikä tahansa yritys voi ainakin jossain muodossa hyödyntää markkinoinnin automaatiota, mutta erityisen hyvin tämä sopii yrityksille, joiden tuote tai palvelu on verrattain kallis ja asiakas käyttää paljon aikaa ja vaivaa tiedonhankintaan ja vertailuun ostoprosessin aikana. Paras teho automaatiotyökaluista saadaan lisäksi silloin, kun yrityksen tuotteiden tai palvelujen kohdalla on luonnollinen mahdollisuus lisä- tai ristiinmyyntiin.

 • Pitkä ostoprosessi
 • Iso ostos (tuote tai palvelu)
 • Mahdollisuus lisä- ja ristiinmyyntiin

Markkinoinnin automaation työkalut pienyrityksille

Datanyze.com-sivuston mukaan suosituimmat markkinoinnin automaation työkalut Suomessa ovat tällä hetkellä Liana, Salesforce ja HubSpot.

markkinoinnin automaatio työkalut

Edellä mainitut kolme suosituinta softaa ovat kuitenkin varsin järeitä (ja kalliita) pienimmille yrityksille ja sopivatkin paremmin keskisuurille ja suurille yrityksille, joilla on riittävät resurssit ja osaaminen näiden työkalujen hyödyntämiseen.

Koska tämän artikkelin aiheena on kuinka pienyritys voi hyödyntää markkinoinnin automaatiota, niin keskitymme tässä artikkelissa kustannustehokkaampiin ja edullisempiin sovelluksiin.

Pipedrive

Pipedrive on yksinkertainen ja helppokäyttöinen myynnin CRM-ohjelmisto. Pipedrive on ominaisuuksiensa ja hintansa puolesta hyvä vaihtoehto yrityksen ensimmäiseksi CRM-järjestelmäksi.

 • Myntiputken hallinta
 • Sähköpostimarkkinointi
 • Myynnin raportit
 • Integraatiot yli 100 sovellukseen
 • Hinta alkaen 12,50€/kk

Leadfeeder

Leadfeeder on nerokas työkalu yrityksen myynnin ja markkinoinnin avuksi. Leadfeederin avulla on mahdollista tunnistaa sivustolla vierailleet yritykset ja organisaatiot. Leadfeeder on mahdollista yhdistää useimpiin CRM-ohjelmistoihin ja sähköpostimarkkinoinnin työkaluihin.

 • Myyntiliidien hallinta
 • Automaattinen raportointi
 • Integraatiot useisiin sovelluksiin
 • Hinta alkaen 0€/kk (Lite-versio)

ActiveCampaign

ActiveCampaign tuo monille ensimmäiseksi mieleen sähköpostimarkkinoinnin työkalun, mutta ActiveCampaign on itse asiassa paljon muutakin. Hintaansa nähden ActiveCampaign sisältää paljon ominaisuuksia ja sovellus on varsin helppokäyttöinen.

 • CRM-järjestelmä
 • Sähköpostimarkkinointi
 • Hyvät integraatiot eri sovelluksiin ja julkaisujärjestelmiin
 • Liidien hallinta ja pisteytys
 • Hinta alkaen 17$/kk

MailChimp

MailChimp on maailman suosituin sähköpostimarkkinoinnin ja markkinoinnin automaation sovellus. Aika on kuitenkin ajanut MailChimpista ohi ja ominaisuuksiltaan se ei enää pärjää älykkäämmille työkaluille kuten ActiveCampaignille. Tästä huolimatta MailChimp voi hyvinkin olla paras ratkaisu yrityksille, jotka haluavat aloittaa markkinoinnin automaation hyödyntämisen ensimmäistä kertaa.

 • Sähköpostimarkkinointi
 • Käyttäjien segmentointi
 • Hyvät integraatiot eri sovelluksiin ja julkaisujärjestelmiin
 • Hinta alkaen 0€/kk

Buffer

Buffer on työkalu, jonka avulla useiden eri sosiaalisen median kanavien hallinta onnistuu yhdestä paikasta. Bufferin käyttöliittymän kautta on mahdollista jakaa ja ajastaa julkaisuja Facebookiin, Twitteriin, LinkedIniin, Instagramiin, Pinterestiin ja Google Plussaan. Ilmaisversiossa sosiaalisen median tilien määrä on rajoitettu kolmeen.

 • Some päivitysten ajastaminen ja jako
 • Hinta alkaen 0€/kk

Näin pääset pienellä panostuksella alkuun automaatioiden hyödyntämisessä

Pienen yrityksen, joka haluaa ensimmäistä kertaa tutustua markkinoinnin automaation hyödyntämiseen, kannattaa ottaa aluksi käyttöön ainakin Buffer sekä MailChimp. Molemmat sovellukset saa käyttöönsä täysin ilmaiseksi ja näiden avulla on hyvä harjoitella markkinoinnin automaation perusteita.

Kun edellä mainittujen työkalujen kanssa on päässyt alkuun ja kokemusta on kertynyt jonkin verran, niin sen jälkeen on luultavasti muodostunut myös hyvä kokonaiskuva siitä miten markkinoinnin automaatiota kannattaa hyödyntää juuri kyseisessä liiketoiminnassa.

Sitten kun tuntuu siltä, että aika ja osaaminen riittäisi monimutkaisempiin ja älykkäämpiin työkaluihin, niin niiden käyttöön on paljon helpompi ryhtyä kun perusteet ovat jo hallussa. MailChimpilla ja Bufferilla on erittäin hyvät oppaat, joiden avulla käyttöönotto sujuu helposti.

Haluatko oppia lisää digitaalisesta markkinoinnista?

Autamme kaikenkokoisia yrityksiä digitaalisessa markkinoinnissa. Järjestämme myös erilaisia digitaalisen markkinoinnin koulutuksia yrityksille ja olemme pitäneet esityksiä isommillekin yleisöille. Ota yhteyttä, jos kiinnostus heräsi!

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi