< Takaisin blogiin

31/03/2017

Mikä on Accelerated Mobile Pages (AMP) ja miksi sitä tarvitaan?

Mikä on Accelerated Mobile Pages (AMP) ja miksi sitä tarvitaan? (LumoLink Blogi postaus)

Mikä ihmeen AMP?

Mobiiliverkkopalvelut kehittyvät jatkuvasti, ja Google on kaiken aikaa kokeilemassa uusia tapoja tehostaa sisältötarjontaa ja suorituskykyä kaikkien laitteiden välillä. Tähän tähtäävä Googlen uusi projekti Accelerated Mobile Pages (AMP) tarjoaa tavan rakentaa verkkosivustoista kevyitä sivuversioita open source -sovelluskehyksellä, joka pohjautuu AMP HTML:ään.

Yksinkertaisemmin sanottuna tämä uusi menetelmä auttaa optimoimaan verkkosisältöä matkapuhelimille sopivaksi ja missä tahansa latautuvaksi, riippumatta matkapuhelinverkon tai verkkosignaalin voimakkuudesta. Tämä tarkoittaa sitä, että AMP-sivut latautuvat välittömästi mobiililaitteilla. Bisnesmielessä, AMP HTML:n ollessa tehokas tapa optimoida verkkosivuja ja pienentää verkkosivukäyttäjien välitöntä poistumisprosenttia, kyseessä on tehokas tapa hankkia lisää asiakkaita ja tuloja.

40 % ihmisistä ei odota kuin 3 sekuntia ennen kuin he poistuvat verkkosivulta. – think with Google

Alla on esimerkki hakutuloksista AMP-sisällöllä:

Alla on esimerkki hakutuloksista AMP-sisällöllä (LumoLink hakutulokset)

Monet suuryritykset ovat ottaneet Google AMP:n käyttöön viime vuosina, muiden muassa WordPress, Reddit, eBay, Pinterest, Washington Post, Wired, Gizmodo, jne. Googlen mukaan Slate havaitsi 44 %:n lisäyksen kuukausittaisissa uniikeissa kävijöissä ja 73 %:n kasvun kuukausittaisissa uniikkien kävijöiden käynneissä.

Google AMP:n edut

  • AMP on ilmainen ja se perustuu avoimeen lähdekoodiin.
  • AMP voi todellakin lyhentää latausaikoja. Kannattaa muistaa, että nopeus on yksi rankingiin vaikuttavista osatekijöistä.
  • Parempi sijoitus hakutulossivuilla (SERP) yhdistettynä carousel-mahdollisuuteen ja parempaan CTR-lukuun eli klikkaussuhteeseen (Click-through rate). Esimerkiksi eräällä suositulla julkaisijalla Google AMP:n käyttöönotto paransi CTR:ää peräti 600%!
  • Konversion parantuminen on odotettavaa.
  • Automaattinen kuvaoptimointi.

Google AMP:n haittapuolet

  • AMP:lla toteuttaminen ja testaaminen saattaa olla vaikeaa, ellei itse ole sovelluskehittäjä.
  • Tukea ei välttämättä löydy kolmannen osapuolen skripteille ja sovelluksille.
  • Ei tukea vanhemmista selaimista, kuten vaikkapa Internet Explorer 11. On lupailtu tukea kahta viimeisintä versiota valtaselaimista, kuten Chrome, Firefox, Edge, Safari ja Opera. Tuki koskee pöytäkoneita, puhelimia, tabletteja ja verkkonäkymän mahdollistavia selainohjelmistoja.

AMP:n lisääminen osaksi omaa sivustoa

On olemassa monia tapoja ottaa AMP käyttöön omalla verkkosivustolla. Suosituimpiin open source -sisällönhallintajärjestelmiin löytyy runsaasti valmiita liitännäisiä (plugin). Ellei omaan järjestelmään löydy liitännäistä, täytyy erikseen luoda AMP-sivupohja sivustolle.

AMP-koodin validointi

Kun Google AMP sitten on saatu sivustolle asti, koodin oikeellisuuden tarkastus eli validointi on syytä suorittaa. Jos koodi ei ole validia, Google ei näytä AMP-versiota hakutulossivulla (SERP). Oman sivuston voi tarkastaa työkalulla nimeltä Google AMP Validator. Sivun alalaidasta näkyy, onko sivun koodi täysin validia ja virheetöntä vai ei.

AMP-koodin validointi (LumoLink AMP sivu)
Oman sivuston AMP-tiedot kertoo myös Google Search Console, jossa tiedot ovat osiossa “Search Appearance”. On hyvä pitää mielessä, että monet käyttäjät ovat kertoneet huomattavasta viiveestä Google Search Consolen AMP-raportoinnissa. Todennäköisiä syitä viiveeseen ovat alustan uutuus ja se, ettei tietoja indeksoida niin usein.

LumoLink Google Search console

AMP-sivujen hakukoneoptimointi (SEO)

Toisaalta SEO-puoli saattaa mietityttää, koska nyt samasta sivusta on kaksi eri versiota. Ei tarvitse kuitenkaan huolehtia tuplasisällöstä, jos AMP on määritetty sivustolle kunnolla tageissa canonical-attribuuttia käyttäen. Canonical-määreet koodissa kertovat Googlelle, että työpöytäversio on alkuperäinen sisältö. Google tunnistaa automaattisesti AMP-sivuversion, jolloin alkuperäisen sivun header-osion koodilla Googlebot uudelleenohjautuu AMP-sivulle.

Esimerkki alkuperäiseltä sivulta:
<link rel="amphtml" href="https://domain.com/amp/">

Esimerkki AMP-sivulta:
<link rel="canonical" href="https://domain.com/">

Disqus-kommentointi ja Google AMP

Syyskuusta 2016 alkaen Disqus ja sen kommentointitoiminnot ovat olleet yhteensopivia Google AMP:n kanssa. Valitettavasti helppoa integrointitapaa ei ole toistaiseksi tarjolla, mutta Disqus on mahdollista liittää osaksi sivustoa käyttämällä AMP-sivupohjassa komponenttia amp-iframe. Kannattaa ottaa suunnaksi Github, jos täydelliset asennusohjeet vaihe vaiheelta sekä muu dokumentaatio kiinnostavat.

AMP:n hyödyntäminen Cloudflaren linkeissä

Cloudflare julkaisi hiljattain uuden ominaisuuden, jota voidaan käyttää AMP-tekniikkaa hyödyntävien sivujen linkkien kanssa. Siitä käytetään nimitystä Accelerated Mobile Links. Kun Accelerated Mobile Links on käytössä, Cloudflaren asiakassivustojen linkit ikään kuin samaistuvat AMP-sisällön kanssa. Jos linkkiä klikataan mobiililaitteesta, AMP-sisältö latautuu miltei välittömästi.

cloudflare links AMP
Yksi etu, jonka Accelerated Mobile Links tuo mukanaan, on AMP-sisällön latautuminen lukulaitteeseen suoraan sivustolle, jolta sisältöön klikattiin. Tämän johdosta AMP-sisällön suljettuaan käyttäjä palautetaan sinne, mistä hän AMP-sisällön avannutta linkkiä alun perin klikkasi. Näin jokaisen Cloudflaren asiakkaan sivustosta tulee enemmän oikean mobiilisovelluksen kaltainen. Se on yhä enemmän vuorovaikutuksessa käyttäjien kanssa.

Yhteenveto

Pitäisikö Google AMP:iin siirtyä välittömästi? Siihen vaikuttaa pitkälti se, millaisesta eli minkä tyyppisestä sivustosta on kyse. Lehden tai uutissivuston kohdalla siirtyminen AMP:iin heti voi olla perusteltua, jos mobiilikäyttäjiä on runsaasti. Kehotamme kokeilemaan, koska itse kokeilemalla selviää kaikista parhaiten, onko uudesta tekniikasta hyötyä bisnekselle vai ei.

Jos voimme jollakin tavalla auttaa AMP:n käyttöönotossa tai haluat parantaa sivuston käyttökokemusta mobiililaitteilla, ota yhteyttä! Asiantuntijamme auttavat mielellään saamaan parhaan hyödyn irti verkkosivustosta.

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi