< Takaisin blogiin

21/03/2017

Mikä on chattibotti ja miten sitä voi hyödyntää markkinoinnissa?

Mikä on chatbotti?

Kaikki innostuvat chattiboteista tällä hetkellä. Suuret teknologiafirmat, kuten Facebook ja Microsoft ovat mukana kehittämässä teknologiaa sekä useita innovatiivisia uusia yrityksiä. Suuret tuotemerkit työllistävät eksperttejä ennustaakseen, mikä tulee olemaan räjähdysmäistä chattibottien saralla.

Mutta mikä on chattibotti? Mikä tärkeämpää, miten sitä voidaan hyödyntää etenkin myynnin ja markkinoinnin kanssa?

Mikä on chattibotti?

Chattibotti on tietokoneohjelma, joka pystyy keskustelemaan käyttäjien kanssa. Normaalisti tämä on tehty viestinvälitysalustojen, kuten Facebook messengerin, kautta.

Chattibotit voivat olla suhteellisen yksinkertaisia ohjelmia, jotka perustuvat joko automaattiin tai tekoälyyn. Tekoäly tekee niistä paljon kehittyneempiä sekä soveltuvampia laajempiin
tehtäviin.

Näemme chattibottien kehityksen ja käytön olevan nousussa useista syistä, myöskin viimeaikaisissa edistysaskelissa Natural Language Processing:issa (NLP). Tämä on tietokoneen kyky ymmärtää asiayhteys, vivahde, ja aikomus kun keskustellaan ihmisen kanssa.

Kuinka chattibotit toimivat?

GIF

Automaattiin perustuvat chattibotit toimivat samalla tavoin, kuin automaattiset puhelinvaihteet ”Myynti, paina yksi, tilit, paina kaksi…”. Automaatit ovat sisäänrakennettuja, ja chattibotit toimivat jäykästi näiden automaattien sisällä.

Chattibotit, jotka toimivat tekoälyllä, voivat keskustella paljon realistisemmin käyttäjien kanssa. Tämä johtuu siitä, että chattibotti oppii jokaisesta kanssakäynnistä käyttäjien kanssa ja sen ymmärrys paranee sekä käyttäjän motiivin, että halun suhteen. Toisin sanoen, se pystyy ennakoimaan, mitä käyttäjä haluaa, ennen kuin hän pyytää mitään.

Miksi chattibotit ovat muodissa?

Tämä on enimmakseen messenger-sovellusten kasvavan suosion takia – ihmiset käyttävät niitä ympäri maailmaa, usein pääkommunikointitapanaan. Samalla ihmiset ovat vähemmän halukkaita lataamaan sovelluksia laitteilleen, etenkin jos ne eivät ole ehdottoman tarpeellisia. Chattibotit antavat tuotemerkeille tehokkaan tavan kommunikoida käyttäjien kanssa alustoilla, joista he pitävät ja joita he haluavat käyttää – kuten messenger sovelluksilla.

Mitkä ovat haittapuolet?

microsoft tay chattibotti twitter

Tietenkään kaikki chattibotit eivät ole menestyksellisiä. Itse asiassa yksi tunnetuimmista epäonnistumisista oli mahtava ja hyvin julkinen epäonnistuminen, mutta tästä opittiin paljon, ja teollisuus on nyt paljon tietoisempi riskeistä. Epäonnistuminen tapahtui kokeellisen chattibotin kanssa, jonka Microsoft toi markkinoille. Sitä kutsuttiin Microsoft Tayksi ja sen tarkoituksena oli oppia puhumaan ja vuorovaikuttamaan kuin milleniaali. Se lähetettiin Twitteriin, mutta ei kestänyt kauaa, kun keppostelijat olivat sen perässä. Lyhyen ajan sisällä se edisti natsismia ja antifeminismin näkökulmia.

Miten niitä käytetään?

Yksi tärkeimmistä tavoista, joilla automaattiin perustuvia chattibotteja käytetään, ovat asiakaspalvelu ja -tuki. Toisin sanoen, kysyen asiakkailta kysymyksiä, jotka johtavat ongelman ratkaisuun.

Chattibotit, jotka toimivat tekoälyllä, tarjoavat enemmän potentiaalia, tarjoten toisen tavan olla yhteydessä ja kommunikoida asiakkaiden kanssa. Itse asiassa, niitä voidaan käyttää tuottamaan välittömiä tuloksia, jotka toimivat kuten digitaalisen version myyntihenkilö.

Esimerkkinä on kuluttaja, joka haluaa ostaa uudet kengät. Tämä kuluttaja voi mennä vähittäismyyjän verkkosivuille, selata tarjontaa, ja sitten tehdä päätöksen. Jos vähittäiskauppiaalla on sopiva chattibotti, asiakas voisi lähettää viestin chattibotille sanoen jotain tähän tapaan: ”Haluaisin ostaa kenkäparin”. Chattibotti voisi sitten käydä keskustelua asiakkaan kanssa selvittäen, minkälaiset kengät asiakas haluaa, ennen kuin se esittää sopivia vaihtoehtoja.

On olemassa rajoituksia, ja tekniikka on uusi, mutta chattibotit tarjoavat mielenkiintoisia mahdollisuuksia mille tahansa yritykselle, joka haluaa olla yhteydessä asiakkaisiin.

Haluatko luoda oman chattibotin?

Voimme auttaa luomaan chattibotin yrityksellesi. Ota yhteyttä jo tänään oppiaksesi lisää!

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi