< Takaisin blogiin

28/08/2018

Miten AdWords hallinnointipalkkio muodostuu?

Miten AdWords hallinnointipalkkio muodostuu

Monia AdWords-mainontaa harkitsevia yrityksiä mietityttää se kannattaako mainonta tehdä omin voimin vai ostaa mainonnan toteutus joltakin kumppanilta. Erityisesti yksi kysymys askarruttaa AdWords-mainonnan ulkoistamista harkitsevia – Miten mainonnan toteutuksesta vastaavan kumppanin hallinnointipalkkio muodostuu?

Tässä artikkelissa kerromme miten hallinnointipalkkio muodostuu alalla yleisesti ja miten me LumoLinkilla suhtaudumme asiaan.

Mitä hallinnointipalkkio pitää sisällään?

Hallinnointipalkkio pitää aina sisällään kaiken AdWords-tilillä tehtävän työn kuten kampanjoiden pystytyksen ja jatkuvan optimoinnin. Mainostilillä tehtävän työn lisäksi työnkuvaan saattaa liittyä erilaisten kolmannen osapuolten ohjelmistojen kuten avainsanatyökalujen hyödyntäminen.

AdWords kampanjoiden kanssa tehtävä työ pitää sisällään muun muassa:

 • Avainsanatutkimus
 • Kampanjoiden ja mainosryhmien luonti
 • Mainosten luonti ja testaaminen
 • Mainoslaajennusten käyttö
 • Avainsanojen ja negatiivisten avainsanojen optimointi
 • Hintatarjousstrategioiden optimointi
 • Kohdistusten optimointi (aika, paikka, kiinnostuksen kohteet, demografiset tiedot)
 • Budjetin optimointi
 • Automatiikan ja koneoppimisen hyödyntäminen (muun muassa dynaamiset mainokset)
 • Kampanjakokeilut ja A/B testaukset
 • Raportointi

Koneoppimisen ja automaation vaikutukset hallinnointipalkkioon

Viime aikoina olemme saaneet asiakkailtamme jonkin verran kysymyksiä automaation ja koneoppimisen hyödyntämisestä mainonnassa. Asiakkaita tietysti kiinnostaa se kuinka paljon koneoppiminen ja automaatio vähentävät manuaalista työtä ja miten se vaikuttaa hallinnointipalkkioon.

Tämä on itse asiassa erittäin relevantti kysymys. Tosiasia on kuitenkin, että koneoppiminen ja automaatio eivät poista manuaalista ihmisen tehtävää työtä. Sen sijaan koneoppiminen esimerkiksi älykkäiden hintatarjousstrategioiden muodossa auttaa mainostajaa saamaan parempia tuloksia aikaan.

Älykkäiden hintatarjousstrategioiden ansiosta suuri osa yksittäisten avainsanojen hintatarjousten muokkauksista on mahdollista jättää koneälyn hoidettavaksi. Jos avainsanoja on esimerkiksi useita satoja, niin se helpottaa työtä ja säästynyt aika voidaan käyttää muihin optimointitoimenpiteisiin.

Koneoppiminen osaa myös optimoida mainosten näyttämistä siten, että Google osaa automaattisesti näyttää parhaiten toimivia mainosvariaatioita. Tämä säästää myös jonkin verran aikaa kun kaikkea ei tarvitse manuaalisesti säätää koko ajan.

Koneoppimisen ja automaation hyödyntäminen ei tarkoita, että koko mainostili tai edes suuri osa siitä olisi ”automatisoitu”. Koneoppiminen säästää aikaa sellaisista tehtävistä, jotka koneäly osaa tehdä ihmistä nopeammin ja paremmin. Säästynyttä aikaa voidaan sitten paremmin hyödyntää mainonnan jatkuvaan optimoimiseen ja kehittämiseen ja suurin osa tästä työstä on nyt ja tulevaisuudessakin ihmisten tehtävää työtä.

Näin voit helposti tarkistaa mitä kumppanisi on mainostilillä tehnyt

Olemme välillä AdWords-auditointeja tehdessämme törmänneet mainostileihin, joissa tiliä hallinnoiva mainostoimisto ei ole tehnyt juuri mitään toimenpiteitä tilillä pitkään aikaan.

Voit helposti tarkistaa mainostilillä tehdyt toimenpiteet valitsemalla muutoshistoria (change history). Muutoshistoriaan tallentuu kaikki tilillä tehdyt muutokset. Muutoshistoriaa tarkasteltaessa kannattaa kiinnittää huomiota valittuun aikaväliin. Mikäli aikaväliasetus on esimerkiksi viimeiset 30 päivää, niin muutoshistoria näyttää viimeisen 30 päivän aikana tehdyt muutokset. Mikäli haluat tarkastella pidempää ajanjaksoa, niin kannattaa valita esimerkiksi koko historia.

adwords muutoshistoria

Yleinen käytäntö alalla liittyen hallinnointipalkkioon

Hallinnointipalkkio perustuu lähestulkoon aina joko AdWords-tilin hallinnointiin käytettyyn aikaan tai vaihtoehtoisesti hallinnointipalkkio on prosenttiosuus asiakkaan mainontaan käyttämästä budjetista. Myös kiinteää kuukausittaista summaa ja tuloksiin perustuvaa laskutusta käytetään toisinaan alalla. Lisäksi on olemassa harvinaisempia laskutusmalleja, joissa laskutus voi perustua kampanjoiden, mainosryhmien tai avainsanojen määrään.

Käytettyyn aikaan perustuva tuntilaskutus on yksinkertainen ja selkeä tapa laskuttaa hallinnointipalkkio. Prosenttiosuuden laskuttaminen asiakkaan mainontaan käyttämästä budjetista on hyvin yleinen käytäntö, mutta siihen liittyy muutamia ongelmakohtia. Digitoimistojen hallintapalkkio on yleensä 10-30% asiakkaan mainosbudjetista. Mikäli asiakkaan kuukausittainen mainosbudjetti on hyvin pieni, niin monet toimistot eivät silloin välttämättä halua asiakasta itselleen. Itse asiassa monilla toimistoilla onkin minimivaatimukset laskutukselle tai asiakkaan mainosbudjetille.

Toinen prosenttiosuuteen liittyvä ongelmakohta on siinä, ettei sen käyttö kannusta toimistoja säästämään asiakkaan budjettia sillä sammalla toimisto säästäisi omasta laskutuksestaan. Monet toimistot ovat ratkaisseet tämän käyttämällä asiakkaan budjetin kasvaessa laskevaa oman hallinnointipalkkion prosenttiosuuttaan.

Vältä näitä epäselviä ehtoja

Jotkut toimijat tarjoavat AdWords-mainontaa erilaisina ”paketteina”, joissa on usein rajoituksia mainosten, kampanjoiden ja avainsanojen määrille. Tällaisia ”paketteja” tarjoavat toimijat ovat usein niitä, jotka myyvät puhelinmyyjien välityksellä pakettiratkaisujansa yrittäjille. Sanomattakin on selvää, että näitä pakettiratkaisuja puhelinmyyjien välityksellä myyviä toimijoita kannattaa välttää kuin ruttoa!

On yrityksiä, jotka piilottavat hallinnointipalkkionsa lupauksiin, kuten toimitamme sivustolle 500 klikkiä hintaan 500€ ja tähän kuuluu kaikki tarvittava työ. Miksi kukaan haluaisi maksaa jostain klikeistä? Tällaisissa tarjouksissa on erittäin suuri riski, että mainonnan tekijä valitsee avainsanat ja kohdennukset siten, että saa toimitettua luvatut 500 klikkiä mahdollisimman halvalla ja laittaa loput rahat omaan taskuunsa. Äärimmäisessä tapauksessa klikit voitaisin hankkia jollain täysin epärelevanteilla avainsanoilla hintaan 0,01-0,02€/klikki, jolloin itse mainontaan kuluisi 5-10€ ja hallinnointipalkkion osuudeksi muodostuisi vähintään 490€.

Edellä mainittu esimerkki on aika äärimmäinen, mutta kun AdWords-mainonnan toteutuksen haluaa ostaa sopimuskumppanilta, niin on äärimmäisen tärkeää, että hallinnointipalkkion ja mediabudjetin osuudet ovat helposti ymmärrettävissä.

Tulospohjainen laskutus

Monissa tapauksissa analytiikka ja konversioseuranta tekevät myös tuloksiin perustuvan laskutuksen mahdolliseksi. Tulospohjainen laskutus ei ole kuitenkaan lyönyt laajassa mittakaavassa läpi vaikka sitä pienissä määrin alalla käytetäänkin. Tulospohjainen laskutus vaatii aina hyvin toimivan konversioseurannan. Osaavien toimistojen ja tekijöiden on kyllä mahdollista tarjota tuloksiin perustuvaa laskutusta silloin kun asiakkaalla on jo todistetusti toimiva liiketoiminta ja sivusto. Jos asiakkaan sivusto on selkeästi puutteellinen tai kyseessä on esimerkiksi täysin uusi sivusto, niin tällaisissa tapauksissa tulospohjaisen laskutuksen tarjoaminen olisi toimistolle aika iso riski.

Vertaile ainakin näitä asioita kun valitset sopimuskumppanin

 • Miten mainostoimiston hallinnointipalkio muodostuu?
 • Tuleeko tilin perustamisesta / kampanjoiden pystytyksestä erillinen maksu?
 • Onko mainostoimistolla jokin minimilaskutus?
 • Kuinka pitkä irtisanomisaika sopimuksella on?

LumoLinkin käytännöt

LumoLinkilla on AdWords asiakkaita useilta eri toimialoilta ja yleisin käytäntö on työmäärään perustuva laskutus. Meille tärkeintä on löytää aina tapauskohtaisesti malli, joka sopii sekä meille että asiakkaalle.

Käyttämämme työmäärään perustuva laskutustapa on reilu sekä meille että asiakkaillemme. Emme laskuta mitään muita ylimääräisiä ”piilokuluja”. Teemme aina asiakkaillemme etukäteen arvion mainostilin hallintaan kuluvasta työmäärästä ja mikäli työmäärä näyttää jostain syystä ylittävän etukäteen yhdessä sovitun arvion, niin otamme aina asiakkaaseen yhteyttä ja kerromme miksi lisätyölle olisi tarvetta.

Emme myöskään sido asiakkaitamme pitkillä sopimuksilla vaan toimitamme palvelua kuukausi kerrallaan.

Olemme digitaalisen markkinoinnin fullstack toimisto, jonka ansiosta pystymme tarjoamaan AdWords asiakkaillemme myös konversio-optimoinnin palveluita. Monessa tapauksessa pienilläkin sivustoon tehdyillä muutoksilla on saatu kasvatettua AdWords-mainonnan tehoja merkittävästi.

Oletko kiinnostunut AdWords-mainonnan ulkoistamisesta?

Me LumoLinkilla toteutamme AdWords-mainontaa kaiken kokoisille yrityksille lukuisilla eri toimialoilla. Keskitymme tulosten saavuttamiseen ja kehitämme mainontaa dataan ja analytiikkaan perustuen. Ota yhteyttä!

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi