< Takaisin blogiin

14/05/2019

Case Orca Helix: Kuinka tehdä kannattava joukkorahoituskampanja?

Orca Helix joukkorahoituskampanja
Miten sinä hankkisit rahoituksen maailmaa mullistavalle keksinnölle?

WC:t eivät ole kokeneet suuria mullistuksia noin vuosisataan, eikä ihme: nykyinen WC sopii monille ihmisille. Jos yrityksesi intohimo olisikin mullistaa koko WC sellaisena kuin sen nykyään tunnemme, miten toteutuisi joukkorahoituskampanja moiselle hankkeelle?

Kanadalainen yritys nimeltään Entijs loi Orca Helix wc-pöntön, joka eroaa suuresti suomalaisissa kodeissa nykyisin nähtävistä vessanpytyistä. Keksijä Ivan Gochko sai idean älykkäästä wc-pöntöstä, kun hänen oma äitinsä sairastui ja vessassa käymisestä tuli hoitojen edetessä erittäin kivulias kokemus.

Orca Helix on wc-pönttö, jonka istuimen korkeus on säädettävissä siten, että vessassa käyminen on helppoa niin pienille lapsillekin kuin keskivertoa paljon pidemmille ihmisille. Orca Helix pystyy myös avustamaan pytyltä noustessa. Orca Helix desinfioi istuimen jokaisen huuhtelun yhteydessä ja käyttää paljon vähemmän vettä kuin tavallinen pytty. Sen LED-valot reagoivat hämärään ja sen avulla voi jopa kuunnella musiikkia.

Orca Helix WC-pytyn 3D-mallinnus. Ei mikään ihan tavallinen joukkorahoituskohde.

Ei mikään ihan tavallinen pönttö siis. Keksinnölle oli tärkeää saada joukkorahoitus, jotta saataisiin tehtyä yksi wc-pönttö alusta loppuun. Avustimme asiakasta Kickstarters-kampanjan tekemisessä ja mikä tärkeintä, järjestimme koemarkkinointikampanjan, jotta saimme tietää lisää mahdollisesta kohdeyleisöstä ja tuotteen puutteista.

Koemarkkinoinnin tärkeys joukkorahoituskampanjassa

Keksijä Gochkon toiveena oli aloittaa Kickstarters-joukkorahoituskampanja niin pian kuin suinkin mahdollista. Ongelmaksi kuitenkin saattaisi muodostua se, että potentiaalisille sijoittajille heräisi kysymyksiä tuotteesta, joihin kampanja ei vastaisi, ja he jättäisivät sijoittamatta sen takia. Koska tuote on niin erikoinen, päätettiin tehdä koemarkkinointikampanja, jotta saisimme ihmisten näkemyksiä ja mielipiteitä tuotteesta ennen joukkorahoituksen hakemista. Joskus koemarkkinointi paljastaa aukkoja, jotka eivät ole tulleet keksijän tai tuotteen takana seisovan tiimin mieleen.

Loimme Orca Helixille laskeutumissivun, jonka tavoitteena oli saada ihmiset tilaamaan uutiskirje. Koska tuotteessa scifimäisyys oli hyvin paljon läsnä, päätimme tehdä myös laskeutumissivulle erilaisia animaatioita ja interaktiivisia elementtejä elävöittääksemme sivua ja antaaksemme kuvan teknologisesta edistyksestä.

Orca Helix WC-pönttö animaatio
Kun sivua vieritetään alaspäin, Orca Helixin siivekkeet aukeaa ja sen istumakorkeus muuttuu.

Laskeutumissivustolle oli tärkeää tuoda kaikki tuotteen ominaisuudet esiin, kuten istuimen desinfiointi, korkeuden säätö, bidee-toiminto ja LED-valot.

Saadaksemme mahdollisimman paljon tietoja sivustolla vierailleista ihmisistä ja heidän käytöksestään sivulla, asensimme sivulle Google Tag Managerin, Facebook Pixelin sekä Yandex-metriikan. Google Tag Managerin sekä Facebook Pixelin avulla pystyttiin tekemään uudelleenmarkkinointia niille, jotka olivat jo käyneet sivustolla ja Yandexin avulla pystyttiin seuraamaan tarkemmin yksittäisen kävijän liikkeitä laskeutumissivustolla.

Yandex metriikalla on eräs kilpailuetu muihin analytiikan seurannan työkaluihin: se nauhoittaa kävijän liikkeitä sivustolla. Sen avulla pystyttiin näkemään videona, mitä sivustolla käyneet ihmiset tekivät siellä. Käyttivätkö he aikaa erilaisten elementtien toiminnallisuuden tutkimiseen vai leikkivätkö he esimerkiksi interaktiivisilla animaatioilla.

Orca Helix -sivuston interaktiivinen animaatio.
Jälleen yksi interaktivinen animaatio Orca Helixin nettisivuilla, jota käyttämällä voi tutustua Orca Helixin erilaisiin ominaisuuksiin.

Sosiaalisen median voima

Orca Helixin laskeutumissivulle alettiin ajamaan liikennettä muun muassa Facebookista. Orca Helixistä tehtyä noin minuutin mittaista videota markkinoitiin erilaisille kohdeyleisöille ja se tavoittikin paljon ihmisiä. Tavoite oli saada mahdollisimman moni ihminen kommentoimaan ja antamaan palautetta tuotteesta.

Orca Helix mainosvideo lyhyt
Pätkä Orca Helixin Facebook-sivulla olleesta videosta.

Monet jakoivat päivitystä myös omissa profiileissaan, osa luuli päivityksen olevan aprillipila, mutta kommenttien joukossa oli myös paljon kriittisiä mielipiteitä Orca Helixin tarpeellisuudesta. Ivan Gochko vastasi henkilökohtaisesti kaikkiin kommentteihin ja saimme paljon tietoa, minkälaiset asiat tuotteessa ihmisiä kiinnostavat ja suunnittelimme Kickstarters-joukkorahoituskampanjaa pitkälti näiden kysymysten ohjaamina.

Facebookin avulla pystyttiin seuraamaan kuinka moni mainonnan nähneistä päätyi laskeutumissivulle ja tilasi uutiskirjeen. Uutiskirjeen tilanneiden perusteella pystyttiin luomaan Lookalike-yleisö Facebookissa ja näyttämään mainosta. Lookalike-yleisö koostuu ihmisistä, jotka ovat samankaltaisia esimerkiksi sosiaaliselta statukseltaan, kiinnostuksen kohteiltaan tai ostokäyttätymiseltään kuin käyttäjät, jotka toteuttivat tietyn konversion aiemmin. Kun mainos oli hyvin kohdennettu, yhden konversion loppuhinnaksi tuli 12,20€.

Joukkorahoituskampanja Kickstartersissa

Kun koemarkkinointi oli loppusuoralla ja olimme saaneet paljon mielipiteitä tuotteesta ja dataa ihmisistä, joita Orca Helix kiinnostaa, aloimme suunnitella Kickstarters-kampanjaa.

Koemarkkinoinnin aikana kävi ilmi, että paljon UFOa muistuttava vessanpytty oli liian vieras ihmisille, joten esittelyvideota Kickstartersiin muokattiin siten, että Orca Helix vaikuttaisi arkipäiväisemmältä.

Kickstartersin joukkorahoitussivu vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta todellisuudessa se on monimutkainen. Esittelyvideo on ehkä tärkein kampanjasivun elementti, jonka jälkeen tulee valita projektiin sopiva kuva. Kymmenien eri kuvien joukosta valitsimme vessanpytyn prototyypin, joka eniten näyttää tavallisilta wc-istuimilta.

Orca Helix IndieGoGo-joukkorahoituskampanja
Orca Helixille päädyttiin lopulta tekemään myös joukkorahoituskampanja IndieGoGo-alustalle.

Kickstarters story

Kickstartersissa on myös mahdollista luoda Kickstarters story, joka kertoo kampanjan ja projektin tarinan. Tarinassa on tärkeää tuoda esiin miksi tuote oli keksitty ja miten juuri tämä tiimi voi viedä projektin loppuun. Haluttiin myös korostaa, miten edistyksellinen tuote on ja kuinka paljon ihmiset ovat kiinnostuneet siitä sosiaalisessa mediassa.

Työkaluna Kickstartes story on kuitenkin valitettavan rajallinen. Koska periaatteessa tarinaan voi lisätä vain kuvia, tekstiä ja videoita, päätimme luoda lähes koko storyn kuvamuodossa. Lisäsimme myös muutaman GIF:n elävöittääksemme tarinaa, sillä videot eivät lähde automaattisesti pyörimään kuten GIF:t.

Kävijöiden seuranta

Kun Kickstartersin sivulle asetetaan Google Analyticsin -seurantakoodi, pystytään helposti seuraamaan miltä sivuilta liikkennettä kampanjasivulle tulee. Erilaiset artikkelit voivat tuoda ihmisiä kuten myös Facebook- ja muun maksetun mainonnan kampanjat. Jos jokin näistä kanavista tuo kampanjasivustolle huomattavasti enemmän liikennettä kuin muut, kannattaa siihen ehdottomasti panostaa.

On myös tärkeää luoda Facebookissa yleisö niistä ihmisistä, jotka kävivät jo kampanjasivulla mutta eivät lahjoittaneet, sillä näille ihmisille voidaan mainostaa Facebookin kautta yhä uudestaan ja uudestaan.

Seuranta

Tällä hetkellä joukkorahoituskampanja Kickstartersissa on vasta alussa ja seuraamme, miten sen käy. Kickstartersissa jotkut tuotteet menestyvät kun taas toiset eivät, jonka takia on tärkeää tehdä hyvä taustatyö ja selvittää, onko samankaltaisiin projekteihin sijoitettu aiemmin. Jos ei, tulisi harkita joukkorahoituksen kannattavuutta tai tehdä laajalti koemarkkinointia.

Ilman koemarkkinointia Orca Helixin joukkorahoituskampanja olisi hyvin eri näköinen kuin mitä se on nyt. Tällä hetkellä voimme vain ajaa liikennettä kampanjasivulle ja toivoa, että mahdollisimman moni lahjoittaa ja tavoite saavutetaan.

Joukkorahoitusmahdollisuudet Suomessa

Kickstaters, jonka avulla Orca Helixin joukkorahoituskampanja ei tällä hetkellä valitettavasti kata Suomea. Jos sinulla kuitenkin on yritys ulkomailla ja tarvitset apua Kickstarters-kampanjaan, ota yhteyttä! Autamme sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Suomalaisiin joukkorahoitussivustoihin lukeutuvat Invesdor ja Mesenaatti, joiden kautta suomalaiset yritykset voivat hakea hankkeilleen joukkorahoitusta. Keräsimme alle vinkkejä, miten saat parhaiten joukkorahoituksen onnistumaan.

  1. Koemarkkinointi
  2. Valitse selkeä tavoite kampanjalle
  3. Luo vaikuttavaa sisältöä
  4. Valitse mielenkiintoiset vastikkeet
  5. Aja ihmisiä kampanjasivullesi
Joukkorahoitus mesenaatti.me -sivuston kampanjoita
Erilaisia joukkorahoituskampanjoita mesenaatti.me:ssä

Koemarkkinointi

Jos Orca Helixin joukkorahoituskampanja olisi tehty ilman koemarkkinointia, olisi kampanjan puutteet ilmenneet vasta kun on liian myöhäistä.

Koemarkkinoinnin avulla saatiin testattua erilaisia kohderyhmiä ja tavoitteena oli saada heidät kommentoimaan ja antamaan palautetta tuotteesta. Koska tuote on hyvin erityislaatuinen, oli tärkeää saada ihmiset kysymään kysymyksiä, jotta niihin voitaisiin vastata joukkorahoituskampanjan etusivulla.

Koemarkkinointia kannattaa tehdä Facebookissa, sillä kohdentaminen erilaisiin kohderyhmiin on helppoa ja mainoksen nähneet voivat kommentoida helposti. Tärkeää on myös vastata kommentteihin ja virittää keskustelua tuotteen ominaisuuksien ympärille.

Joukkorahoituskampanjan tavoite

Kampanjalla tulee olla yksi selkeä tavoite, joka käy helposti ilmi kampanjasivua lukevalle. Mitä kampanjalla tavoitellaan? Tuotteen julkaisua? Prototyypin rakentamista? Tapahtuman järjestämistä?

Kun kampanjalla on selkeä tavoite, on helppoa argumentoida miksi ihmisten tulisi rahoittaa kampanjaasi. Jos et tiedä, mistä lähteä liikkeelle, inspiroidu muista samankaltaisista kampanjoista. Voit myös selailla kampanjoita, joita on rahoitettu eniten ja ottaa oppia niistä.

Sisällön vaikutus

Sisällön vaikutus on todella merkittävä. Sinun tulee luoda kampanjasivu, joka herättää innostusta ja samalla luottamusta kampanjaa toteuttavaa tahoa kohtaan. Lisäksi hakukoneoptimoinnilla voi vaikuttaa paljon. Kannattaa hankkia ammattilainen kirjoittamaan kampanjasivu.

Tekstin lisäksi graafinen sisältö on tärkeä. Videot ovat erittäin suosittuja ja niiden avulla on myös helppoa esittää projektin tavoite ja mihin tähän asti ollaan päästy.

Vastikkeet

Rahankeräys Suomessa on laitonta ilman poliisin lupaa, mutta vastikkeellinen joukkorahoituksen hakeminen onnistuu.

Vastikkeellisella joukkorahoituksella tarkoitetaan sitä, että rahaa vastaan yritys tarjoaa sijoittajalle jotakin. Se voi olla omistusosuus, valmis tuote, kutsu julkaisutilaisuuteen ja niin edelleen.

Vastikkeita kannattaa tarjota monia erilaisia, kuten 5€:n lahjoituksesta lahjoittajan nimi mainitaan nettisivuilla tai 20€ lahjoituksesta lahjoittaja saa itselleen tuotteen logoa kantavan t-paidan. Osa lahjoittajista haluaa lahjoittaa enemmän, joten myös heille tulee suunnata vastikkeita, kuten 200€:n lahjoituksesta pääsy avajaisiin tai 500€:n lahjoituksesta valmis tuote.

Kannattaa miettiä vastikkeiden katetta. Jos t-paidan teettäminen maksaa 15€ ei sitä kannata tarjota 20€:a lahjoittaneille. Hyvät vastikkeet mahdollisesti boostaavat joukkorahoituskampanjaasi ja saa ihmiset lahjoittamaan enemmän.

Joukkorahoitus kampanjan vastikemahdollisuudet
1918 – lautapeli Suomen sisällissodasta käytti nerokkaita vastikkeita joukkorahoituskampanjassaan. Kampanja rahoitettiin.

Aja ihmisiä kampanjasivullesi

Kun kampanjasi on julkaistu, tulee sinun johdattaa ihmiset joukkorahoituskampanjan luokse. Joukkorahoitussivustot eivät tee markkinointia puolestasi, mutta jos onnistut saamaan paljon rahoitusta kampanjasi alkuvaiheessa, voi alustasi nostaa kampanjasi ”suosittuihin”.

Jos koemarkkinointi on huolella tehty, sinulla on nyt tarkka kuva kohderyhmästäsi. Ohjaa heitä hyvillä mainoksilla Facebookin kautta kampanjasi sivulle. Jos keräsit koemarkkinoinnin aikana sähköpostilistaa, lähetä heille viesti ja kerro kampanjasi laukaisusta.

Jos mahdollista, osallistu haastatteluihin ja kerro projektista. Mitä enemmän huomiota kampanja saa, sitä todennäköisemmin kiinnostuneet lahjoittajat päätyvät kampanjallesi.

Lopuksi

Joukkorahoitus ja sen hankkiminen on äärimmäisen pitkä projekti ja on paljon asioita, jotka sen aikana täytyy ottaa huomioon. Jos haluat joukkorahoituksesi menestyvän, kannattaa pyytää apuun markkinoinnin ammattilainen. Jos et itse tiedä mitään hakukoneoptimoinnista, näyttävien videoiden tuottamisesta tai maksullisesta mainonnasta, ota yhteyttä. Meidän avullamme saat joukkorahoituskampanjasi kuntoon.

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi