< Takaisin blogiin

19/02/2018

Reddit ja sen monipuoliset mahdollisuudet markkinoinnissa

Reddit markkinointi

Tämä LumoLinkin laatima Reddit-opas selventää, mikä Reddit on, miten sitä käytetään ja miten yritykset voivat hyödyntää Redditiä markkinoinnissa myydessään palveluitaan ja tuotteitaan.

Yleiskatsaus Redditiin – Internetin etusivuun

Reddit etusivu

Kaikkien tunteman Facebookin tapaan Reddit on sosiaalinen yhteisö ja verkkopalvelu. Se mainostaa olevansa ”the front page of the internet” eli Internetin etusivu. Itse asiassa Reddit poikkeaa muista sosiaalisista medioista monessa mielessä. Lähtöajatus palvelussa on se, että palveluun kirjautuvan tulee nähdä tärkeimmät ja kiinnostavimmat jutut, jotka liittyvät juurikin henkilön omiin mielenkiinnon kohteisiin. Reddit on todella iso (234 miljoona uniikkia kävijää) ja se kasvaa koko ajan.

Redditissä henkilökohtaiset mieltymykset kaiken perustana

Facebookissa muut ihmiset vaikuttavat voimakkaasti uutisvirtaan ja siihen, mitä käyttäjä siellä milloinkin saa nähtäväkseen. Jos kaveripiiriin kuuluu runsaasti esimerkiksi englanninkielisiä kavereita, näkyy uutisvirrassa paljon englanninkielistä sisältöä. Jos taas monet kaverit tykkäävät jääkiekosta, todennäköisesti Facebookissa näkyy paljon jääkiekkoon liittyvää sisältöä. Jos on tietyn ikäisiä ystäviä ja he ovat pitkälti samassa elämänvaiheessa, saattaa saada nähtäväkseen vaikkapa paljon vauvakuvia tai eläkepäivien viettoon liittyviä asioita. Ihmiset ovat sisällön kuraattoreina.

Redditin lähestymistapa on ollut ja on yhtä edelleen hyvin erilainen. Redditiin rekisteröityvä käyttäjä saa valita itseään kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen Redditin uutisvirta on personoitu eli tuunattu käyttäjän omien henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Toisin sanoen uutisvirta, joka koostuu palveluun lähetetyistä linkeistä ja tekstisisällöstä eli erilaisista postauksista, muokkautuu kunkin käyttäjän omien kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Reddit on jaettu niin sanottuihin ali- eli subredditeihin, jotka ovat eräänlaisia omia yhteisöjään. Subredditit ovat vähän niin kuin Facebookin avoimet ryhmät, joihin kuka tahansa voi liittyä ja lähettää sisältöä. Jos ei kirjaudu Redditiin ja menee palvelun etusivulle, tulevat oletusarvoisesti näkyviin suosituimmat postaukset Suomessa tai muussa valitussa maassa. Redditin oma etusivu kasataan eri yhteisöiden sisällöstä.

Reddit upvote

Jos johonkin subredditiin lisätty sisältö – oli se sitten teksti- tai linkkipostaus – on menestynyt loistavasti ja se on saanut todella paljon positiivisia ääniä (englanniksi upvote), postaus näkyy Redditin etusivulla. Käyttäjille, jotka eivät ole kirjautuneet sisään palveluun, Redditin etusivulla näytetään eri subredditeistä linkkejä, jotka ovat saaneet runsaasti näkyvyyttä ja positiivisia ääniä Suomessa. Redditillä on myös globaali etusivu, johon päästäkseen postauksen täytyy saada valtava ääniryöppy eli varsin huomattava määrä positiivisia ääniä.

Yhteisöt eli subredditit ja äänestyskäytäntö

reddit

Reddit-sanaa käytettäessä tarkoitetaan yleensä koko palvelua, mutta subreddit-sana tarkoittaa tiettyä yhteisöä. Yhteisöt ovat yleensä jonkin aihealueen ympärille luotuja. Koska ihmiset ovat erilaisia, myös subredditejä on olemassa laaja kirjo. Niitä on perustettu kaikenlaisten aiheiden ympärille – alkaen moottoripyöräilystä, lääkkeisiin, opiskelijaelämään ja aina pieniin kisoihin asti. Esimerkiksi Suomi-yhteisössä keskustellaan ja postataan Redditiin suomen kielellä, minkä lisäksi tuon yhteisön postaukset liittyvät usein Suomeen.

Suomi Subreddit

Kun mennään Suomi-yhteisöön tai johonkin muuhun yhteisöön, subreddit on täynnä postauksia. Niiistä on eri sivustolle vievä linkki tai sitten ne ovat niin sanottuja keskustelupostauksia, jotka eivät sisällä linkkiä. Postaukset voivat sisältää myös kuvia ja kommentteja. Käytäntö on aika lailla sama kuin Facebook-ryhmissä.

Poikkeavaa Facebookiin ja moniin muihin verrattuna Redditissä on siellä käytössä oleva äänestys- eli upvote/downvote-systeemi. Kun henkilö postaa linkin tai kuvan, kysyy kysymyksen tai pyytää Redditissä apua jossakin asiassa, tämän jälkeen muut Redditin jäsenet voivat äänestää postausta sen mukaan, mitä he siitä ajattelevat ja millaista lisäarvoa se heille tarjoaa. Käyttäjät voivat antaa peukkua eli positiivisen äänen (englanniksi upvote). Myös negatiivisen äänen (downvote) antaminen on mahdollista, mikäli henkilö ei tykkää postauksesta. Jos ensin äänestää positiivisesti ja sitten muuttaakin mielensä, voi äänen vaihtaa negatiiviseksi. Käyttäjällä ääniä on kuitenkin vain yksi kutakin postausta kohti. Myös käyttäjien postauksiin kirjoittamia kommentteja voi äänestää.

Postaukset ja kommentit

Reddit kommentit

Kuten edellä kerrottiin, Reddit koostuu ali- eli subredditeistä. Ne puolestaan sisältävät julkaisuja eli postauksia. Subredditiin lähetetty sisältö voi olla linkki, jota klikatessaan käyttäjä päätyy linkissä määritetylle toiselle verkkosivustolle, tai kyseessä voi olla tavallinen tekstipostaus, joka tarjoaa informaatiota sanallisessa muodossa. Postauksessa voi olla kuvia tai videoita.

Reddit postaukset

Rakenteeltaan postaukset ovat yhtäläisiä. Niillä kaikilla on otsikko. Lisäksi löytyvät seuraavat tiedot: milloin postattu, kuka postannut, mihin yhteisöön postattu, kommentit ja kommenttien määrä sekä video- tai kuvapostauksen kyseessä ollessa video- tai kuvatiedostoon viittaava kuvake.

Kunkin postauksen voi jakaa Facebookiin, Twitteriin tai jollakin muulla haluamallaan tavalla. Sisäänkirjautuneena postaus on mahdollista tallentaa tallennettuihin redditeihin eli postauksiin. Jos postausta ei halua nähdä tai se ei kiinnosta yhtään, se on mahdollista piilottaa (hide). Jos palveluun lähetetty sisältö on asiaton, siitä voi raportoida ylläpitäjille helposti ja vaivattomasti. Jos taas tehty postaus herättää keskustelua, eri käyttäjien kirjoittamat kommentit näkyvät avauspostauksen yhteydessä.

Käyttäjien antamat äänet vaikuttavat siihen, mikä kommentti näytetään ylimpänä ja mikä puolestaan ihan viimeisenä. Lisäksi Redditissä on käytössä sellainen postausten näkyvyyteen vaikuttava tekijä kuin ”submission’s score” eli pistemäärä, joka määritetään jokaiselle postaukselle erikseen. Yleisesti ottaen postauksen näkyvyyttä parantaa se, jos julkaisu saa reilusti enemmän positiivisia ääniä kuin negatiivisia ääniä.

Reddit käyttäjä

Koska postauksesta näkyy sen kirjoittaja, on suoraan postauksesta mahdollista mennä kyseisen henkilön profiiliin. Samalla voi myös katsoa postaajan viimeisimpiä postauksia ja kommentteja, ruveta seuraamaan henkilöä ja hänen postauksiaan jatkossa tai lähettää hänelle yksityisviestin.

Redditin peruskäyttö ja uuden sisällön julkaisu

Kun mennään johonkin yhteisöön eli subredditiin, oletuksena näkyy sivu tai välilehti ”hot”, joka näyttää kuumat eli suosituimmat ja viimeisimmät postaukset. Sivulla ”new” ovat uudet postaukset eli nähtävillä on roppakaupalla uusia postauksia, jotka eivät ole välttämättä vielä saaneet yhtään positiivista tai negatiivista ääntä. Näkymässä ”rising” listataan nousevat eli uudet postaukset, jotka ovat kasvattamassa suosiotaan. Kiistanalaiset (controversial) ja parhaat (top) ovat myös nähtävissä. Näkymässä ”gilded” eli kullatut näkyy postauksia henkilöiltä, jotka ovat saaneet Reddit goldin joltain toiselta henkilöltä. Viimeisenä on linkki ”wiki”.

Reddit wiki

Jos yhteisön aihepiiri kiinnostaa ja sitä haluaa ruveta seuraamaan, voi kirjautua sisään ja klikata Subscribe-painiketta, jolloin subredditin seuraaminen alkaa ja sen postaukset ilmestyvät henkilökohtaiseen uutisvirtaan.

Subredditin luonti, ominaisuudet ja toiminnallisuudet

Subreddit luonti

Redditissä kuka tahansa voi luoda niin sanotun ali- eli subredditin. Yhteisössä keskustellaan tietystä aiheesta ja niillä säännöillä, jotka on erikseen määritetty. Aihe on pääteltävissä yhteisön nimestä, otsikosta ja kuvauksesta. Kun subreddit luodaan, voi syöttää nimen, otsikon, kuvaustekstin ja tiedot kaikesta siitä sisällöstä, mitä yhteisön oman sivun laidassa eli sivupalkissa näkyy. Lisäksi subredditiä luotaessa on mahdollista määrittää kieli sekä ”submission text”, joka näkyy ihmisten kirjoittaessa postausta kyseiseen subredditiin.

Subredditin perustajasta tulee sen luoja. Jokaisella subredditillä on myös moderaattoreita. He ovat joko subredditin luojia tai subredditin luojalta moderaattorioikeudet saaneita Reddit-käyttäjiä. Optimaalisesti toimiakseen subreddit vaatii paljon kriittistä massaa ja käytännössä siis sitä, että sinne ilmestyy tarpeeksi paljon ihmisiä ja sen myötä keskustelua. Uuden subredditin suosituksi saaminen ei ole helppo tehtävä. Toki jos tulee jokin uusi teknologia, vaikkapa ohjelmointikieli, ja on ehtinyt ensimmäisenä luomaan uuden ohjelmointikielen nimen mukaisen subredditin, niin silloin uudesta ohjelmointikielestä puhua haluavat ihmiset etsivät ja löytävät hiljattain luodun subredditin sekä liittyvät siihen.

Kuten edellisestä esimerkistä voidaan huomata, hyvällä ajoituksella on mahdollista luoda massoja kerääviä subredditejä, mutta se on harvinaista ja vaatii paljon työtä. Tästä johtuen pääsääntöisesti sisältöä postataan jo olemassa oleviin subredditeihin. Esimerkiksi Fitness-subredditillä on yli 6,2 miljoonaa lukijaa eli sellaisia henkilöitä, jotka ovat klikanneet Subscribe-painiketta ja halunneet saada yhteisön sisältöä omaan uutisvirtaansa. Isot yhteisöt Redditissä ovat oikeasti isoja, puhutaan miljoonista käyttäjistä. Uuden subredditin, josta tulisi todella suosittu ja joka ikään kuin syrjäyttäisi jo valmiiksi erittäin suositun yhteisön, luominen on äärimmäisen vaikeaa.

Julkinen (public) yhteisö näkyy kaikille. Jos valittuna on vaihtoehto ”restricted”, kaikki voivat nähdä subredditin, mutta vain erikseen hyväksytyt ja valtuutetut voivat lähettää aineistoa. ”Private” tarkoittaa suljettua yhteisöä, jonne vain hyväksytyt jäsenet pääsevät. Subreddit, jossa julkisuusasetukseksi on määritetty ”gold only”, on vain niin sanotuille Reddit gold -jäsenille, joista tässä oppaassa kerrotaan tuonnempana tarkemmin.

Jokaisella subredditillä voi olla oma muokattu versionsa Reddit-maskotista (englanniksi ”Reddit snoo”), vähän niin kuin oma logo. Esimerkiksi Suomi-yhteisöllä voi olla Suomea kuvaava maskotti. Joulun tienoilla maskotti oli tuunattu joulua ajatellen, mikä on hyvä osoitus siitä, että maskottia voidaan vaihtaa ja muokata vaikkapa vuodenaikojen tai juhlapäivien mukaan. Oman maskotin lisäksi jokaisella subredditillä voi olla oma ”flair”. Tällöin ulkoasu on hieman erilainen tavalliseen subredditiin verrattuna. Jos flair häiritsee ja ottaa subredditin sivulla rastin pois valintaruudusta ”Use subreddit style”, flair katoaa pois näkyvistä.

Subredditiä selatessa näkyy myös subredditiä varten räätälöity sivupalkki eli sidebar ja subredditissä tällä hetkellä olevien käyttäjien lukumäärä. Jokaisen yhteisön sivupalkki on muokattavissa, jolloin osaksi sivupalkkia on mahdollista lisätä esimerkiksi luettelo kyseisen yhteisön moderaattoreista, lista muista suositelluista subredditeistä ja hakutoiminto tiedon etsimiseen.

Reddit Etsi

Jos subredditistä etsitään jotakin sisältöä, niin haun voi halutessaan rajata subredditiin sekä aikaväliin ja lajitella hakutulokset tietyn kriteerin mukaan. Hakua voi muokata ja tarkentaa Redditin omilla hakuparametreilla. Jos hakua ei rajaa nykyiseen subredditiin, haetaan kaikki subredditit ja postaukset, joissa hakusanat esiintyvät. Esimerkiksi haku ”finnish site:bbc.co.uk” ilman lainausmerkkejä kirjoitettuna etsii postauksia, joiden otsikossa on finnish-sana ja linkit viittaavat sivustoon bbc.co.uk.

Subredditeillä ikiomat säännöt ja sisältöasetukset

Subredditin perustaja voi luoda haluamansalaiset säännöt perustamalleen yhteisölle. Säännöissä voidaan määrittää vaikkapa se, onko hyvinkin julmaa sisältöä mahdollistava NSFW-sisältö (Not Safe For Work) sallittua vai ei. Samalla tavalla yhteisön perustaja pystyy määrittämään, salliiko hän NSFL-sisällön (Not Safe For Life), joka voi olla paljon verta ja karuja juttuja sisältävää. Yhteisön ylläpitäjät eli moderaattorit voivat luoda sääntöjä. Lisäksi on aina huomioitava Redditin etiketti, reddiketti.

Subredditin sisältöasetukset ovat nekin määritettävissä. Jos osiosta ”Content options” on valittu vaihtoehto ”any”, yhteisöön voi postata mitä tahansa sisältöä. Valinta ”links only” tarkoittaa puolestaan sitä, että subredditiin voi lähettää vain ja ainoastaan linkkejä. Pelkästään tekstipostaukset ovat sallittuja, jos valittuna on ”text posts only”.

Wiki-kohdasta voi määrittää, onko wiki-osio päällä vai ei sekä kuka voi muokata ja luoda sivuja. Toisin sanoen subredditillä voi olla oma wiki, jossa on eri sivuja. Sivuista on Wikipedia-tyylisesti nähtävissä, kuka ne on luonut ja millainen historia niillä on. Wiki-sivusta voi aloittaa keskustelun. Wiki ei ole niin keskeinen asia Redditissä, mutta lähinnä sitä käytetään erilaisiin sääntöihin, joihin sitten voidaan viitata vaikkapa subredditin sivun laidassa olevasta sivupalkista, sidebarista.

Reddit K18

Lisäksi löytyy spämmifiltteröinti eli roskapostisuodatus ja muutamia muita ominaisuuksia, kuten esimerkiksi se, voiko ladata videoita ja tehdä videopostauksia sekä mahdollisuus määrittää, täytyykö sisältöä katsovan henkilön olla yli 18-vuotias. Säätää voi sitä, miltä subreddit näyttää mobiilissa ja minkä värinen yhteisö käyttäjälleen on. Subredditiä voi muokata ulkoasultaan muutenkin, esimerkiksi jo edellä mainittua flairia.

Sisällön lisääminen ja sääntöjen noudattamisen tärkeys

Sisältöä voi lisätä Redditiin tekemällä ja lähettämällä uuden postauksen. Voi jakaa linkin tai aloittaa uuden tekstiketjun. Toisin sanoen julkaisu voi olla linkkipostaus, jolloin postattu linkki vie käyttäjän jollekin saitille. Vaihtoehtoisesti julkaisu voi olla perinteinen tekstipostaus eli kun henkilö klikkaa postausta, pääsee hän lukemaan sen ja voi halutessaan kirjoittaa omat kommenttinsa.

Redditin linkkipostaukseen voi kirjoittaa linkin, lisätä kuvan tai videon, antaa enintään 300 merkkiä pitkän otsikon ja valita, postataanko uusi julkaisu omaan profiiliin vai subredditiin (esimerkiksi Suomi-subreddit /r/Suomi). Tässä kohdassa on syytä huomioida se, että käyttäjän omassa profiilissa julkaistu postaus ei saa paljon näkyvyyttä, elleivät useat ihmiset katso ja seuraa profiilia aktiivisesti.

Jos julkaisu on tekstipostaus, sille annettava otsikko saa olla enintään 300 merkkiä pitkä. Sitten kirjoitetaan varsinainen teksti, jonka maksimipituus on 40000 merkkiä. Tekstiä on mahdollista muotoilla esimerkiksi lihavoiden, kursivoiden ja yliviivaten. Kun kaikki on valmista julkaisemista varten, postauksen voi lähettää vain yhteen subredditiin. Jos postaaja haluaa pysyä kärryillä keskustelun etenemisestä, valintaruudun ”send replies to my inbox” rastittamalla saa yksityisviestin aina silloin, kun joku Reddit-käyttäjistä kirjoittaa kommentin postauksen yhteyteen.

Aina kun Redditin yhteisöön halutaan lähettää sisältöä, täytyy pitää mielessä subredditin omat säännöt. Lisäksi Redditin kyseessä ollessa puhutaan myös Redditin etiketistä, reddiketistä, johon on tutustuttava ennen kuin lähettää mitään sisältöä Redditiin. Reddikettiä ja yhteisön sääntöjä noudattamalla vältytään siltä, että ihmiset äänestäisivät negatiivisesti eli antaisivat negatiivisia ääniä itse lisätylle sisällölle.

Redditiin liittyvää sanastoa ja termistöä

 • AMA = Ask Me Anything
 • Cakeday = käyttäjän Redditin jäseneksi liittymisen vuosipäivä
 • DAE = Does Anyone Else?
 • Downvote = antaa negatiivinen ääni postaukselle tai kommentille
 • ELI5 = Explain it Like I’m 5
 • FTFY = Fixed That For You
 • FWP = First World Problems
 • HIFW = How I Feel When
 • IIRC = If I Remember Correctly
 • ITT = In This Thread
 • IRL = In Real Life
 • Karma = eräänlainen käyttäjän nauttima arvostus, joka perustuu käyttäjän saamiin positiivisiin ja negatiivisiin ääniin
 • Karma Whore = henkilö, joka aktiivisesti hakee karmaa postaamalla sisältöä
 • Lurker = henkilö, joka usein katselee ja lueskelee, mutta ei postaa tai kommentoi Redditissä
 • MRW = My Reaction When
 • NSFL = Not Safe/Suitable For Life
 • NSFW = Not Safe For Work
 • OC = Original Content
 • OP (Original Poster) = henkilö, joka on luonut alkuperäisen avauspostauksen
 • Repost = postata uudelleen sisältö, joka on jo ollut Redditissä
 • SO = Significant Other
 • Subreddit = Redditin alireddit eli yhteisö, joka keskittyy tiettyyn aiheeseen tai aihepiiriin
 • TIL = Today I Learned
 • TL;DR = Too Long, Didn’t Read
 • Troll = henkilö, joka sanoo tai tekee jotain vain saadakseen huomiota
 • Throwaway = käyttäjätili, jolla käyttäjä kysyy todella henkilökohtaista asiaa tai haluaa jostain muuusta syystä pysytellä anonyyminä, mutta jota käyttäjä ei käytä muuten kuin postatessaan kysymyksiä anonyymisti
 • Upvote = tykätä eli antaa positiivinen ääni postaukselle tai kommentille
 • X-post = riistiinpostata eli postata jo aiemmin toiseen subredditiin postattu sisältö johonkin toiseen subredditiin

Reddit pintaa syvemmältä

Reddit karma

Reddit Karma

Kun Redditiin kirjautuu sisään, näkyvät valittu subreddit, oma nimi, ”post karma” ja ”comment karma”, onko tullut yksityisviestejä ja Reddit-asetusten säätömahdollisuus. Kuten voidaan huomata, Redditissä käytössä on Reddit karma. Se tarkoittaa sitä, että mitä enemmän karmaa tai mitä parempi karma käyttäjätunnuksella on, sitä paremmat ovat mahdollisuudet saada näkyvyyttä käyttäjän kommenteille ja julkaisuille.

Redditissä karmaa varjellaan ja sitä halutaan parantaa kaiken aikaa, koska mitä parempi käyttäjän karma on, sitä enemmän painoarvoa hänen postauksillaan ja kommenteillaan on eri yhteisöissä. Jos koko ajan lähettää huonoa sisältöä, spämmää ja lähettää mainoslinkkejä, yhteisö pitää kyllä huolen siitä, että käyttäjän julkaisema sisältö ei tule jatkossa näkymään juuri kenellekään. Toisin sanoen sääntöjen vastainen postaus todennäköisesti poistetaan tai vähintäänkin se saa niin paljon negatiivisia ääniä, että se vaikuttaa omaan karmaan todella negatiivisesti.

Reddit gold

Reddit Kulta

Reddit gold on tapa tukea Redditiä rahallisesti ja saada siitä vastineeksi lisäominaisuuksia. Reddit goldin ominaisuuksiin kuuluu se, että pystyy ottamaan mainokset pois kokonaan, jolloin mainoksia ei näy, ellei niitä halua nähdä. Voi tuunata teemoja ja luoda omanlaisen avatarin. Lisäksi on muita pieniä lisäominaisuuksia, jotka saa käyttöönsä hankkimalla reddit goldin.

Kun reddit goldin haluaa ostaa, tarjolla olevat osto- tai tilausvaihtoehdot ovat seuraavat: ”one-time purchase”, ”ongoing subscription” (monthly/yearly) ja ”creddits”. Kuukaudeksi hankittuna hinta on noin USD 4 per kuukausi. Vuodeksi ostettaessa hinta on vieläkin halvempi kuukautta kohti.

Mielenkiintoinen ja huomioitava vaihtoehto on myös tuo ”creddits”. Se tarkoittaa sitä, että voi tehdä lahjoituksen, jolloin lahjoituksen saajan tili päivittyy gold-tasolle eli hän saa käyttöönsä reddit goldin mukanaan tuomat lisäominaisuudet. Jos joku käyttäjä käyttää paljon aikaa auttaakseen muita, etsiäkseen tietoa ja jakaakseen sitä muille, avusta kiitolliset ihmiset voivat pitää sitä niin upeana toimintana, että kiitokseksi heidän oman aikansa säästämisestä he päättävät lahjoittaa reddit goldin heitä auttaneelle. Lahjoituksen vastaanottajan käyttäjätili muuttuu reddit goldiksi tietyksi ajaksi.

Yksi reddit gold creddit muuttaa tilin goldiksi kuukaudeksi, kaksi reddit gold credditiä kahdeksi kuukaudeksi ja niin edelleen. Jos joku on tehnyt erittäin hyvän postauksen tai kommentin esimerkiksi johonkin suosittuun englanninkieliseen subredditiin, voi hän siitä hyvästä saada jopa satoja reddit gold credditejä, jolloin hänen tilinsä pysyy todella pitkään reddit goldina.

Redditin käyttöä tehostavat lisäosat ja työkalut

Reddit RES

On olemassa sellainen lisäosa kuin Reddit Enhancement Suite, joka on todella suosittu Reddit-yhteisössä. Se on lisäosa, joka on saatavilla suosituimmille selaimille ja se tekee Redditin käytöstä mukavampaa. Reddit Enhancement Suite esimerkiksi automaattisesti lataa seuraavan sivun ilman linkin klikkaamista ja luo uuden ”show images” -valikkotoiminnon, jolla voi katsoa kaikki kuvat, eli kuvat avataan automaattisesti ja niitä voi selailla. Varsinkin kuviin painottuvissa subredditeissä tuo on hyvä. Lisäksi kyseinen lisäosa optimoi monia asioita subredditissä ja antaa mahdollisuuden vaikuttaa semmoisiin asioihin, joihin ei normaalisti pysty vaikuttamaan (esimerkiksi siihen, miten kuvat latautuvat).

Reddit Metrics

Lisäosien lisäksi löytyy monia hyviä verkkosivustoja. Hyvä subreddit-työkalu on esimerkiksi Reddit metrics, joka kertoo erilaisista subredditeistä sellaista infoa, mitä Reddit ei normaalisti kerro. Reddit metrics näyttää subredditeistä sellaisia tietoja kuin ”Total Subscribers”, ”Subreddit Rank” (ranking subredditien keskuudessa eli miten iso se on verrattuna muihin) ja ”Subreddit Growth” (yhteisön jäsenmäärän kasvu). Mitä pienempi ranking on, sitä suositummasta subredditistä on kyse. Reddit metricsillä voi verrata subredditiä muihin subredditeihin ja löytää isompia subredditejä.

Reddit SnoopSnoo

Ehdottomasti toinen mainitseminen arvoinen Internet-sivusto on nimeltään SnoopSnoo. Se mahdollistaa halutun henkilön profiilin lähemmän tarkastelun ja erilaisten tilastojen katselun.

Similar Subreddits

Similar reddits puolestaan on nettipohjainen työkalu, joka auttaa löytämään subredditejä, jotka muistuttavat jotakin tiettyä subredditiä. Tämä on erittäin kätevä työkalu, jos ja kun mietitään kohdentamista mainonnassa. Usein tällöin halutaan tietää, onko jo tuttua yhteisöä vastaavia tai samantyyppisiä yhteisöjä olemassa vai ei. Jos samankaltainen tai muuten vaan kiinnostava yhteisö löytyy, sitä voi analysoida esimerkiksi jo mainitulla reddit metricsillä.

Miten hyödyntää Redditiä markkinoinnissa?

Miten markkinointi-ihminen sitten voi hyödyntää Redditiä? No, se onnistuu kolmella tavalla, joihin perehdymme seuraavaksi lähemmin.

1. Orgaaninen sisältö ja näkyvyys Redditissä

Yksi hyvä tapa markkinointimielessä on postata laadukasta sisältöä subredditiin, jossa sisältö voi tuoda eniten hyötyä, ja ottaa kaikki hyöty irti sen tuomasta näkyvyydestä. Postaus ei saa olla markkinointipuhetta vaan sen on oltava oikeasti todella laadukas ja hyötyyn keskittyvä. On erittäin tärkeätä osallistua kommentointiin, jota sisällön postaaminen saa aikaiseksi.

Ilmaista orgaanista näkyvyyttä esimerkiksi hyvälle blogiartikkelille haluttaessa voidaan oma sisältö postata Redditiin ja suosittuun subredditiin. Esimerkiksi subredditissä /r/sleep ihmiset puhuvat nukkumisesta ja kertovat, miten saada hyvin unta. Suurin osa postauksista onkin keskustelua. Oma sisältö, joka käsittelee nukkumista, voi olla juuri sopivaa sisältöä edellä mainittuun subredditiin ja se saattaa hyvinkin saada siellä runsaasti näkyvyyttä.

Ennen oman sisällön postaamista pitää käydä säännöt tarkasti läpi. Redditissä roskaviestejä eli spämmiä vihataan todella paljon. Spämmäämiseksi katsotaan itsekehu ja itsensä mainostaminen, mistä ei ole yhteisölle mitään hyötyä. Myynti-ilmoitukset eivät nekään menesty vaan ne todennäköisesti poistetaan ja mahdollisesti postaajalta evätään pääsy subredditiin, jolloin sisällön lisääminen jatkossa ei ole enää mahdollista. Jos sen sijaan postattavassa sisällössä unohdetaan markkinointipuhe ja keskitytään arvon luomiseen, siitä voi saada yllättävän paljon hyötyä.

Esimerkiksi DigitalOcean on semmoinen käytännössä palvelintilaa tarjoava taho, joka luo paljon ”how to” -artikkeleita. Ihmiset postaavat Redditiin todella paljon sen luomaa sisältöä, mikä luonnollisesti tuo DigitalOceanille runsaasti näkyvyyttä. Postaukset keräävät huimasti positiivisia ääniä ja kommentteja.

2. Brändin mukainen oma subreddit

Ellei subredditiä isolle brändille ole vielä olemassa, sen voi perustaa, sitä voi moderoida itse ja tällä tavalla luoda yhteisöä omien tuotteiden käyttäjille. Näin ihmiset voivat Redditin kautta olla yhteydessä brändiin – vähän samaan tapaan kuin Facebook-fanisivuilla. Sillä erolla kuitenkin, että Facebookissa fokus on siinä, mitä fanisivun ylläpitäjä luo ja sitä sisältöä korostetaan, kun taas Redditissä korostuu kaikkien postaama sisältö. Se on yhteisökeskeisempi, enemmän niin kuin Facebook-ryhmä.

Yleensä kaikille isoille brändeille joku on luonut subredditin jo ajat sitten, koska brändistä vastaavat tahot eivät havainneet ajoissa sitä tosiasiaa, että Reddit on todella iso juttu maailmalla. Jos nimeä kantava subreddit on jo ehditty luoda, voi kuitenkin yrittää saada yhteyden moderaattoreihin. Kun kertoo olevansa virallinen community manager yritykselle ja haluavansa osallistua keskusteluun, kommentoida ja tuoda yrityksen ajatuksia subredditiin, voi hyvinkin saada itselleen erityisoikeuksia. Tällöin muut käyttäjät näkevät kommentoijan olevan virallinen yrityksen edustaja eikä tavallinen käyttäjä.

Ennen kuin brändi viedään Redditiin, on hyvä tiedostaa, että Redditillä on hyvien puoliensa lisäksi myös huonot puolensa. Anonyyminä kirjoittelun mahdollisuus on vähän kaksipiippuinen juttu. Nimittäin jotkut ihmiset ovat nimimerkkinsä suojissa todella röyhkeitä ja ikäviä. On kuitenkin uskomattoman paljon hyviä ihmisiä, jotka satsaavat yhteisöihin todella paljon. Paljon vaivaa muiden eteen näkevien lisäksi on olemassa trolleja ja kaikkea näiden ääripäiden edustajien väliltä.

Esimerkiksi peliä Rainbow Six varten on perustettu oma subreddit. Siellä moderaattorin postaus on niin sanotusti pinnattu eli tehty ”stickyksi”, jolloin postaus näkyy aina ylhäällä riippumatta muiden postausten saamista äänistä. Moderaattorilla on ekstraoikeudet ja mahdollisuudet hallita omaa subredditiään. Moderaattorin oikeus rajoittuu siihen omaan subredditiin. Yksittäinen Reddit-käyttäjä voi olla moderaattori tai jopa omistaja/luoja monessa eri subredditissä, mutta jos saa oikeudet, ne koskevat vain tiettyä subredditiä.

Reddit Rainbow6

Yhteisön keskustelut ovat nähtävissä ja luettavissa subredditissä nimeltä Rainbow6. OP:n eli keskustelun avauspostauksen tehneen käyttäjätunnus postauksen ja kommenttien yhteydessä näkyy sinisellä pohjavärillä. Toisin sanoen sininen pohjaväri indikoi sitä, että kyseinen henkilö on luonut avauspostauksen. Valintaruudusta ”Use subreddit style” saa kytkettyä päälle tai poistettua kuvakkeita (user flair).

Jos brändi menee Redditiin, panostaa kommunikaatioon ja yrittää auttaa ihmisiä, Reddit arvostaa sitä erittäin paljon. Näin toimimalla voi kerätä ”hyvää karmaa” omalle brändille ja tuotteille.

3. Reddit-mainokset

Reddit mainokset

Reddit-markkinoijan ei missään nimessä sovi unohtaa Reddit-mainoksia. Redditillä on oma mainostamisplatforminsa nimeltään Reddit ads. Me LumoLinkillä teemme Reddit-mainontaa suurille yrityksille, jotka myyvät tuotteita ja palveluita kansainvälisesti.

Reddit on todella hyvä ja tehokas mainostamispaikka, jos kohdemarkkinat ovat Yhdysvallat tai englanninkieliset maat. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että Reddit on todella iso ja sillä on valtavasti käyttäjiä, joista hieman yli puolet on USA:sta. Palvelulla oli esimerkiksi tammikuussa 2017 yhteensä 274 miljoonaa uniikkia kävijää. Heistä monet ovat nuoria, mutta myös yli 35-vuotiaiden osuus on yllättävän suuri. Käyttäjät viipyvät Redditissä pitkään ja heitä on paljon, joten tuotteille ja palveluille saa runsaasti näkyvyyttä.

Reddit ads – mainoskampanjan luonti ja seuranta

Reddit-mainonta muistuttaa tietyllä tavalla sekä Google AdWords -mainontaa että Facebook-mainontaa. Reddit-mainonnan aloittamiseksi on oltava käyttäjätili. Rekisteröityminen on todella yksinkertainen ja simppeli toimenpide. Kun on rekisteröitynyt ja kirjautunut palveluun, on lisättävä luottokortti. Sitten on valmis tekemään mainontaa.

Redditillä on myös oma konversioseurantansa, joten konversiosivulle täytyy lisätä Reddit Conversion Pixel -koodi, jotta voi nähdä konversiotiedot Redditin tilastoista.

Uusi mainoskampanja ja sen kohdennus

Reddit mainonta kohdennus

Kun perusasiat on tehty, on mahdollista luoda uusi kampanja. Kampanjalle on annettava nimi. Sitten valitaan kohdeyleisön kiinnostuksen kohteet vähän niin kuin Facebookissa voi valita. Tämä on yksi tapa kohdentaa mainontaa. Voi myös valita sijainnin. Sivun oikeassa laidassa näkyvä yhteenveto ja esimerkiksi mahdollisten päivittäisten näyttökertojen lukumäärä muokkautuvat reaaliajassa sen mukaan, mitä valintoja on tehty.

Yksi parhaista tavoista kohdentaa mainontaa on käyttää tiettyjä subredditejä. Esimerkiksi subredditissä programming voidaan saada noin 300000 näyttöä päivässä. Redditissä puhutaan näyttökerroista (impressions) eikä klikeistä, eli käytännössä halutaan mahdollisimman paljon mainosnäyttöjä. Koska subreddit on perustettu jonkin aiheen ympärille, on todella helppoa kohdentaa tiettyihin aihepiireihin ja aiheita seuraaville käyttäjille.

Esimerkiksi ohjelmoijia tavoiteltaessa mainos on mahdollista kohdentaa subredditeihin programming ja webdev, target platformeihin ”Desktop” ja/tai ”Mobile Web” sekä tiettyihin mobiililaitteisiin (pudotusvalikko ”Specify mobile devices”). Lisäksi voi määrittää, minä viikonpäivinä ja mihin aikaan päivästä mainokset näkyvät. Jos myydään tiettyjä tuotteita ja tiedetään, että saadaan konversioita yleensä tiettynä aikana, niin voidaan tehdä vain tiettynä aikana näkyvää mainontaa eli silloin, kun ihmiset yleensä tekevät ostospäätöksiä.

Bid-kohtaan määritetään, paljonko on valmis maksamaan tuhannesta näytöstä. Puhutaan maksimihinnasta. Kilpailu määrittelee lopullisen hinnan, mutta ylärajan saa asettaa itse. Reddit ehdottaa jotain. Yleensä kannattaa aloittaa maksimisummalla väliltä USD 1-5. Jos mainos ei saa tarpeeksi näyttökertoja, kannattaa nostaa maksimia ja testata sen vaikutusta mainosnäyttöihin.

Budget-kohtaan määritetään, paljonko budjetti on päivässä. Vaihtoehtoisesti voidaan täyttää kohta ”Lifetime budget” eli koko kampanjan budjetti. Lisäksi määritetään kampanjan aloitus- ja päättymisajankohtaan liittyvät asiat. Lopuksi Reddit näyttää mahdollisesti varoituksen siitä, että todellisuudessa budjetti voi ylittyä vaikkapa kahdellakymmenellä prosentilla suunnitellusta.

Mainoskampanjan mainoksen luonti

Reddit mainos

Kun kampanjan asetukset on valittu, ”CHOOSE CREATIVE” -napista pääsee luomaan mainoksen. Mainoksen nimi ei näy kenellekään, se on ainoastaan mainostajaa itseään varten. Mainosta luotaessa voi valita, onko kyseessä jollekin saitille vielä linkki (Link post) vai tekstipostaus (Text post).

Todella tärkeä on valintaruutu, jolla määritetään se, annetaanko ihmisten kommentoida mainosta vai ei. Kuten kuvitella saattaa, kommentoinnin salliminen voi olla sekä siunaus että kirous. Jos sisältö on todella hyödyllinen ja mielenkiintoinen, ihmiset voivat kysyä infoa tuotteesta ja voi käynnistyä todella hyvä keskustelu, jolla voi saada ihmisiä niin sanotusti omalle puolelleen. Parhaassa tapauksessa heille itselleenkin voi syntyä fiilis, että tämä on mahtava ja upea juttu. Mutta jos sisältö on liiaksi perinteistä mainontaa, voi saada tosi paljon haukkuja eli negatiivisia kommentteja ja tästä voi syntyä ongelmia. Jos on epävarma kommentoinnin suhteen, kannattaa ensin kokeilla ilman kommentteja ja sitten vasta kommenttien kanssa.

Mainokselle lisätään vielä otsikko (Headline), teksti (Text) ja kuvia, minkä jälkeen esikatselusta voi nähdä, miltä mainos näyttää. Yhdessä kampanjassa voi olla useampia mainoksia. Kun mainos on luotu, klikkaamalla ”SUBMIT FOR APPROVAL” mainos menee moderointijonoon ja ihminen oikeasti katsoo sen sisällön. Tämän jälkeen kampanja alkaa pyöriä.

Mainoskampanjan ja sen eri mainosten seuranta

reddit mainosten tilastot

 

Reddit ads mahdollistaa mainosten toimivuuden ja tehokkuuden seuraamisen. Jos mainoskampanjassa on useampia mainoksia, on jokaisen mainoksen suoriutuminen ja tilastot mahdollista nähdä omana kokonaisuutenaan. Breakdowns-pudotusvalikosta löytyvät valinnat ovat suureksi avuksi mainosten tehokkuuden ja kohdentamisen arvioinnissa. Tilastoista tietoja voidaan katsoa päivämäärän mukaan, mutta on monia muitakin vaihtoehtoja, kuten seuraavaksi kerrotaan.

Mainostilastoista voidaan katsoa sellaista mielenkiintoista asiaa kuin US DMA (Designated Market Area). Tämä on erittäin hyvä asia, koska suurin osa Redditin käyttäjistä on USA:sta. Valitettavasti tämä toiminto tai ominaisuus on käytössä vain USA:han liittyen. Joka tapauksessa voi nähdä esimerkiksi sen, että jossakin tietyssä osavaltiossa on halvempi klikkihinta, sekä muokata kampanjaa ja rajata se vain tiettyyn halvemman klikkihinnan osavaltioon. US DMA:n lisäksi tilastoja voi katsella maittain ja vertailla vaikkapa klikkihintoja Ison-Britannian, Intian ja Australian kesken. Tilastojen pohjalta voi sitten poimia kohderyhmään kuuluvia maita, joissa on alhainen klikkihinta, ja rajata kampanjaa. Näin omalle rahalle on saatavissa entistä enemmän vastinetta.

Breakdowns-valikosta löytyvä ”Platform” näyttää esimerkiksi sen, paljonko mainosnäyttöjä on ollut erilaisilla laitteilla – desktopissa ja mobiilissa. Jos mobiilissa klikki näyttäisi olevan kolme kertaa halvempi, sopisi miettiä, olisiko aiheellista rajata mainoskampanja vain mobiililaitteille, jolloin kampanja olisi tehokkaampi ja voitaisiin saada enemmän vastinetta rahalle. Toki ennen tällaista rajausta täytyy ensitöiksi varmistaa, että mainoksesta aukeavalla verkkosivulla on todella hyvä mobiilikokemus eli se latautuu nopeasti ja ajaa muutenkin hyvin asiansa.

Jos mainoksia on kohdennettu moniin eri subredditeihin, niin voi nähdä tilastot yhteisöittäin eli subredditkohtaisesti. Eri subredditien tilastoja tutkimalla voi havaita subredditejä, joissa on pienempi klikkihinta, ja taas kerran voi muokata kampanjaa. Kannattaa toki keskittyä tiettyihin subredditeihin, joissa on paras vastine rahalle. Jos kohdentamiseen on käytetty mielenkiinnon kohteita, niistä voi katsoa tilastoja Interest-valinnalla ja pohtia, miten kampanjaa voisi optimoida. Jos kampanja on hyvin lyhytaikainen, optimointia ei ehditä tehdä kovinkaan paljon kampanjan aikana, mutta kampanjan ollessa pitempi tai sitä myöhemmin jatkettaessa optimointi yleensä kannattaa. Optimoinnilla saadaan paljon enemmän vastinetta ja klikkihinnan keskihintaa voidaan tiputtaa tuntuvasti.

Tilastoja voi suodattaa monipuolisesti ja valita näytettävät mittaustiedot. Kun konversioseuranta on otettu käyttöön, nähdään myös konversiot eli se, montako konversiota kampanja on tuonut. Toki on mahdollista valita, näkyvätkö konversiot tilastojen yhteydessä.

Graafisesti esitettyinä ovat ”Spend”, ”Impressions” ja ”Clicks”. Näitä kaikkia tietoja voi tarkastella haluamaltaan ajanjaksolta. Lisäksi nähtävissä ovat ”Upvotes” ja ”Downvotes” eli positiiviset ja negatiiviset äänet, mikä on todella hyvä ja mielenkiintoinen ominaisuus. Tämä sosiaalinen indikaattori antaa osviittaa siitä, miten hyvä mainos on.

Jos kampanja saa esimerkiksi kuusi positiivista ja yhdeksän negatiivista ääntä, tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sitä on mahdollista parantaa. Sitä voitaisiin optimoida vieläkin paremmaksi ja keskittyä enemmän hyödyn luomiseen. Jos mainoksella on selvästi enemmän negatiivisia ääniä, niin silloin mainos on kohdistettu huonosti eikä siinä tarjottavasta tai myytävästä tuotteesta tai palvelusta ole riittävää hyötyä mainoksen kohderyhmälle. Voi katsoa esimerkiksi sen, missä subredditissä tai subredditeissä on annettu eniten negatiivisia ääniä, ja saatujen tietojen pohjalta lopettaa tietyissä subredditeissä mainostaminen. Kannattaa ehkä keskittää mainostaminen niihin subredditeihin, joissa positiivisia ääniä on paljon enemmän kuin negatiivisia, koska sellaisissa yhteisöissä mainoksen saama vastaanotto on huomattavasti positiivisempi.

Mainoskampanjoihin liittyen on syytä mainita ”Manage Permissions” -kohta. Yhteen käyttäjätiliin voi olla yhdistettynä yksi tai useampi käyttäjä. Henkilö voi luoda tilin, liittää siihen luotokortin ja antaa esimerkiksi mainostoimistolle pääsyn mainostiliin, jolloin mainostoimiston edustaja voi tehdä mainostamista hänen puolestaan. Tilille myönnetty käyttöoikeustaso eli ”Permission level” voi olla joko ”None”, ”Analyst”, ”Creator” tai ”Administrator”.

Esimerkki hyvästä mainoskampanjasta

Esimerkiksi voitaisiin ottaa yhdelle asiakkaallemme tehty mainoskampanja, jonka tavoitteena oli saada näkyvyyttä sisällölle ja kohderyhmänä olivat ohjelmistokehittäjät. Luotiin kampanja, jonka budjetti oli USD 500 ja joka oli kohdennettu valitsemalla suosituimpia ohjelmointiin liittyviä subredditejä. Mainos oli linkkimainos, jossa ei ollut käytössä kuvia vaan tekstiä, jota klikkaamalla avautui haluttu sisältö. Kyseinen kampanja sai yli 400000 näyttöä, eCPM (effective Cost per Mille) eli toteutunut tuhannen mainosnäytön arvo oli USD 1,16, klikkejä saatiin 358 kpl.

Hyvä muistaa Redditiä käytettäessä

Redditissä kannattaa muistaa, että Reddit suhtautuu vihamielisesti huonoon mainontaan ja perinteiseen niin sanottuun corporate-mainontaan. Kaikista parhaiten toimii sellainen sisältö, jossa mainontaa ei ole vaan joissa keskitytään lisäarvon luomiseen ja laadukkaaseen sisältöön. Toisin sanoen, olennaista on promottavan sisällön laatu.

Laadukkaan sisällön lisäksi myös kohdennuksen täytyy olla laadukkaasti tehty. On monin verroin kannattavampaa kohdentaa pienempiin subredditeihin, joissa voidaan saada eniten hyötyä sisällöstä, kuin tehdä ja postata sisältö liian laajasti ja saada sen takia paljon negatiivisia ääniä.

Sisällön ja kohdennuksen lisäksi on syytä varmistaa, että postaukseen linkitettävä verkkosivusto on hyvä ja sillä ei ole liikaa mainoksia, koska monet Redditin käyttäjät ovat hyvin perillä teknologiasta ja heillä on mainosesto-ohjelmat (ad blocker). Jos Reddit-mainoksesta viedään käyttäjä paljon muita mainoksia sisältävälle saitille, siitä ei välttämättä hyödy millään tavalla, koska monella voi olla ad blocker käytössä.

Kiinnostuitko Redditin tarjoamista mahdollisuuksista?

LumoLinkillä olemme tehneet Reddit-mainontaa Suomen suurimmille yrityksille. Jos kiinnostuit Redditin hyödyntämisestä markkinoinnissa, niin ota yhteyttä. Autamme mielellämme kaikenlaisissa Redditiin liittyvissä asioissa.

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi