Tarinamme

LumoLink Digitalin Tarina

Rakastuin ensimmäistä kertaa lukiossa. Astelin huolettomin askelin ATK-luokkaan, kunnes jokin sisälläni pysähtyi. En pystynyt ajattelemaan kirkkaasti ja halusin vain tuntea tuon tunteen koko loppuelämäni ajan. Aluksi en ymmärtäny mitä minulle tapahtui ja miksi, mutta jälkiviisaana on helppo puhua. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Ja tämä rakkaus tulisi kestämään siihen asti, kun viimeisen kerran suljen silmäni.

Kukapa olisi arvannut, että lukiolainen voisi rakastua niin palavasti webbiin ja tietokoneisiin? Vaikka olinkin nuori, halusin ottaa seuraavan askeleen mahdollisimman pian ja perustin ensimmäisen yritykseni, joka pyöri internetissä toimivan portaalin ympärillä.

Portaali kuitenkin jäi lukioaikaan, mutta intohimoinen rakkauteni webbiä kohtaan ei laantunut ja sen avulla kasvoin diginatiiviksi. Lähestyn asioita eri tavalla, kuin muut ihmiset, koska olen noin 20 vuotta käyttänyt webbiä. Ensimmäinen ajatukseni on yleensä ongelmia kohdatessani on: ”Miten hoitaisin tämän diginä?”.

Intohimojen yhdistämisestä liiketoiminta

Työkokemuksen kartuttua halusin perustaa oman yritykseni vuonna 2010 Oulussa. Tärkein tavoitteeni oli yhdistää markkinointi ja teknologia, mikä ei ollut vielä kovinkaan yleistä tuohon aikaan. Monet perinteiset markkinointitoimistot olivat toimintansa käännekohdassa, sillä työntekijöiden piti opetella nopeasti digin salat voidakseen tarjota asiakkaille markkinoinnin uusimpia kanavia. Useita vuosikymmeniä uralla olleet markkinointitoimistot eivät yhtäkkiä osanneetkaan markkinoida siellä missä asiakkaat olivat ja pätevyyden puuttuessa monet yrittäjät heittivät rahansa kankkulan kaivoon tehottomilla markkinointitempauksilla. Ja mikä pahinta – kukaan ei tiennyt miksi markkinointi ei tehonnut.

Oma ajatusmaailmani oli tuolloin jo valmiiksi digissä ja minun olisikin varmasti yhtä vaikeaa lähteä tekemään sanomalehtimainontaa nyt kuin noiden 2010-luvun markkinointitoimistojen oli vaikeaa alkaa ajatella digisti. Kaikki päätökseni perustuu dataan. Digimaailmassa kaikkea voidaan seurata, kuten asiakkaiden käyttäytymistä nettisivuilla, konversioprosenttia ja liidin hintaa, ja siksi pidän digitaalista markkinointia äärimmäisen kustannustehokkaana. Kun mainoskampanjan kehittymistä seurataan, sitä tulee optimoida säännöllisin väliajoin päästäkseen mahdollisimman alhaiseen mainoshintaan. Optimointi perustuu analytiikkaan ja se ei ole koskaan väärässä, toisin kuin jonkin konsultin mutu-tuntuma.

Oulusta käsin maailman valloitukseen

Oulun toimistomme sijaitsi keskellä kaupunkia vanhaa Anttilaa vastapäätä. Kuten aiemmin mainitsin, harvalla markkinointitoimistolla oli tuolloin tietoa sekä markkinoinnista että teknologiasta. Näiden kahden asian yhdistäminen kiinnosti myös muita yrityksiä, jotka eivät haluunneet palkata markkinointi asiantuntijaa vaan hoitaa asiat itse. Niimpä aloitin yrityskoulutusten vetämisen samana vuonna kun LumoLink perustettiin.

Muutaman vuoden kuluttua venäläisten matkailijoiden määrä kasvoi Suomessa hurjasti ja aloimme saada paljon kansainvälisiä projekteja. Muun muassa suuret laskettelukeskukset tarvitsivat apuamme venäläisten houkuttelemiseen ja LumoLinkin palvelut kelpasivat myös Venäjällä. Paransimme esimerkiksi yritysten näkyvyyttä paikallisissa jakelukanavissa Venäjällä.

Venäläisen yhteistyön saattelemina päätimme perustaa toimiston myös Venäjälle vuonna 2015. Venäjän taloudellisesti huonoista vuosista huolimatta internet-ala oli vuosi vuodelta kasvanut, eikä loppua näkynyt. Pääsimme palvelemaan venäläisiä asiakkaita venäjäksi. Samalla sovimme myös myyntiedustuksen Viroon.

Vuonna 2016 LumoLinkin toiminta oli kasvanut ja päätimme eriyttää toiminnan kahdeksi erilliseksi osioksi. Minun vetämäni koulutukset olisivat tästä lähin LumoLinkin toimintaa ja markkinointi ja teknologia -osuutta kutsuttaisiin LumoLink Digitaliksi.

Kumpi on tärkeämpää: osaaminen vai ammattitaito?

Myöhemmin aloimme kohtaamaan vaikeuksia. Oulussa oli puutetta osaavista tekijöistä, joita tarvitsimme kipeästi ammattitaidon ylläpitämiseksi. Perustimme uuden toimiston Ukrainan Harkovaan ja sen myötä muutimme yrityksen toimintamallia. Uudessa toimintastrategiassa ei enää ollut tärkeää työntekijöiden sijainti, vaan se, että se ovat osaavia ja päteviä työssään. Nykyään osa LumoLink Digitalin työntekijöistä käy toimistossamme töissä, kun taas osa tekee töitä etäyhteyden avulla esimerkiksi Ranskassa ja pääkaupunkiseudulla.

LumoLink Digital jakautuu kolmeen tiimiin, ja vaikkei kaikki yksittäiset henkilöt jaakkaan suurta rakkauttani webbiin ja tietokoneisiin, niin olemme halunneet löytää juuri ne ihmiset, jotka kokevat suurta intohimoa työtänsä kohtaan. Teknologiatiimimme pystyy luomaan ja koodamaan erilaisia mobiili- ja internet-ratkaisuja kun taas markkinointitiimi koostuu Google- ja Facebook-mainonnan osaajista, hakukoneoptimoijista, yandex-direct -osaajista sekä copywritereista. Kolmas tiimimme kantaa nimeä bränditiimi, jossa työskentelee designereita ja brändiasiantuntijoita. Tämän supersekoituksen ansiosta voimme tarjota asiakkaalle kaikki markkinoinnin digipalvelut yhden katon alta. Luoksemme voi tulla, kun mielessä on vain pieni idean poikanen, sillä me haluamme auttaa asiakkaitamme menestymään alusta asti. Idean edetessä käytännön toteutukseen, voimme auttaa suunnittelussa, koetestaamisessa, mainonnassa ja sen skaalautumisessa ja lopulta jopa kansainvälistymisessä. Me aidosti haluamme auttaa asiakkaamme alkuun ja viedä heidät jopa maaliin saakka.

Jälkisanat

Olemme saaneet vuosien varrella paljon kiitosta siitä, että emme vain anna asiakkaalle sitä mitä hän pyytää, vaan mietimme, mitä asiakas yrittää sillä saada aikaan. Valitsemme pyrkimyksen mukaan markkinointitavat, jotka tuottavat tulosta ja seuraamme kehitystä. Meidän fokuksemme on juuri analytiikassa ja miten datan ja numeroiden avulla saamme tuotettua asiakkaalle arvoa sekä antamaan vastinetta mediabudjetille. Toinen vaihtoehto taas olisi mainoskampanjan pystytys oletusten mukaan ja laskun lähettäminen asiakkaille kuukausittain. Tämä ei tule koskaan olemaan varteenotettava vaihtoehto meille.

Olen elänyt unelmaani vuodesta 2010 lähtien. Tietenkään yrittäminen aina ei ole se helpoin polku, mutta sitä kautta voi varmistaa, että tekee sitä mitä haluaa. Rakastan yhä kaikkia webin uskomattomia mahdollisuuksia ja pidän huolen, että tulen aina tekemään sitä, mitä rakastan.

 

Artem Daniliants
LumoLink Digitalin toimitusjohtaja

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi