09/12/2017
Miten jotkut tarjoavat nettisivuja alle tuhannella eurolla ja miten jotkut pyytävät viisi tuhatta euroa? Miksi nettisivujen tekemisen hinta-arviomme on paljon enemmän kuin jollakin freelancerilla, joka lupaa tehdä toimivat sivut viidellä sadalla eurolla? Tällaisia kysymyksiä me LumoLinkillä saamme usein vastattavaksemme.
Kun meiltä kysytään, paljonko nettisivujen teko maksaa, kartoitamme asiakkaan tarpeet, vaatimukset ja tavoitteet. Tarjouspyynnön pohjalta teemme tarjouksen. Asiakkaan ymmärtäessä, miten paljon työtä ja vaivannäköä nettisivuprojektiin liittyy, hän useimmiten hyväksyy tarjouksen, minkä jälkeen pääsemme yhteistyöhön. Joskus tarjoustamme pidetään kuitenkin liian kalliina ja saammekin asiakkaan tekemän kilpailutuksen jälkeen kysymyksen, miksi hintataso on moninkertainen tai ainakin korkeampi verrattuna pienemmältä toimijalta tai freelancerilta saatuun tarjoukseen.
Tässä blogiartikkelissa avaamme asiaa tarkemmin ja selitämme syvällisemmin, millaisia eroja eri kotisivuntekijöiden ja sivuntekotapojen välillä on.
On olemassa monia tapoja nettisivujen tekemiseen. Halvin ja nopein tapa on käyttää jotain valmista nettisivupohjaa tai teknologiaa, mikä mahdollistaa nettisivujen luomisen äärimmäisen nopeasti ja edullisesti. Esimerkiksi Wix, Webflow, Squarespace tai jotkut muut tee-se-itse-nettisivupalvelut ovat tässä kohtaa varteenotettavia vaihtoehtoja.
Nettisivu kasataan ikään kuin palikoista, jotka järjestelmä antaa. Niiden järjestystä ja ominaisuuksia voi vaihtaa. Ongelma on sama kuin LEGO-palikoissa, sillä jos tarvitaan tietynlainen palikka, niin sitä ei välttämättä ole olemassa. Palveluiden avulla voidaan tehdä hyvin yksinkertaisia saitteja nopeasti ja todella helposti. Ei vaadita välttämättä omaa ulkoasua eikä koodausta. Kirjaudutaan vain järjestelmään, valitaan palikoista vaikkapa etusivulle sopivat sekä vaihdetaan palikoiden väriä ja muita ominaisuuksia. Kaikki tee-se-itse-nettisivumoottorit perustuvat tähän samaan perusideaan.
Käytännössä Wix, Webflow, Squarespace tai vastaavat ovat se kaikista halvin ja nopein ratkaisu. Pääsääntöisesti kyseisenlaiset kotisivupalvelut tarjoavat webhotellin – ei tarvitse erikseen maksaa palvelimesta tai palvelintilasta – ja niiden avulla pääsee itse muokkaamaan sisältöä tai koko sivustoa ilman teknistä osaamista. Ne ovat halvin tapa päästä liikkeelle, jos haluaa omat nettisivut omalla domainilla sekä mahdollisuuden tehdä, luoda ja muokata sivujen sisältöä itse. Kannattaa myös ottaa huomioon, että kaikista halvimmissa ratkaisuissa ei tee-se-itse-nettisivupalvelu sisällä välttämättä omaa yksilöllistä verkkotunnusta, jolloin verkkotunnus tulee esimerkiksi muotoon omayritys.weebly.com. Sanomattakin on selvää, että tällainen verkkotunnus ei välttämättä ole se kaikista uskottavin yrityksen asiakkaiden silmissä. Jos peruspalikat ja -ominaisuudet eivät riitä vaan täytyy saada tehtyä monimutkaisempia juttuja, on syytä miettiä muita vaihtoehtoja, joista kerromme tarkemmin tässä blogipostauksessamme.
Tee-se-itse-nettisivupalvelu toimii kuukausihinnalla, joka vaihtelee kymmenestä sataan euroon kuukaudessa. Yleensä muutamalla kympillä kuukaudessa saa koko paletin ja valmiit ”LEGO-palikat” varsin yksinkertaista nettisivua varten. Yleensä pakettiin kuuluvat simppeli blogi ja mahdollisuus luoda sisältösivuja – tosin järjestelmän asettamien rajoitusten puitteissa. Monet järjestelmät eivät ole hakukoneoptimoituja. Toisekseen ne eivät välttämättä toimi nopeasti varsinkaan Suomesta, koska kaikki palvelimet ovat hyvin todennäköisesti USA:ssa.
Käytettäessä edellä kerrotun kaltaisia tee-se-itse-tyylisiä nettisivujärjestelmiä on olemassa monia asioita, joista joudutaan tinkimään ja tekemään kompromisseja.
Toinen taso on se, että otetaan jokin sisällönhallintajärjestelmä, kuten WordPress tai Drupal. Kun sopiva järjestelmä on löytynyt ja valittu, etsitään nettisaitille joko ilmaisia tai todella halpoja, noin pari kymppiä maksavia, valmiita teemoja. Esimerkiksi ThemeForestista voi etsiä eri aiheisia valmiita teemoja, ostaa sellaisen 20-60 eurolla ja asentaa sen ilmaiseen WordPress-sisällönhallintajärjestelmään. Näin saadaan sivu, joka on todennäköisesti responsiivinen ja mobiiliystävällinen, mutta sille voi tehdä vain niitä asioita, joiden tekemisen teema mahdollistaa. Toisin sanoen voi muokata ainoastaan niitä asioita, joita teema antaa mahdollisuuden muokata.
Tärkeätä on huomioida, että varsinkin WordPress-sisällönhallintajärjestelmässä teema on paljon enemmän kuin pelkkä ulkoasu. Se on ulkoasu ja toiminnallisuus yhdessä, sillä teeman mukana monesti tulee lisäosia. Tämän takia on äärimmäisen tärkeää, että ostamaansa teemaa päivittää jatkuvasti. Yleensä teemoista tulee uusia versioita, mikäli ne ovat aktiivisesti ylläpidettyjä. Myös WordPress kehittyy koko ajan, sen tietoturva-aukkoja paikataan ja siihen tulee uusia päivityksiä. Kun itse järjestelmään tulee uusia muutoksia, teeman on oltava yhteensopiva uusien muutosten kanssa ja tästä syystä teemaa täytyy päivittää säännöllisesti.
Jos on ostanut maksullisen teeman, monesti sen päivitys on manuaalinen, koska WordPress ei osaa sitä itse päivittää. Koska maksullisesta teemasta on aina ladattava uusia versioita esimerkiksi ThemeForestista, usein käy niin, että asennetaan maksullinen teema ja unohdetaan se. Äkkiä tilanne on sellainen, että koko WordPressiä ei meinaa uskaltaa päivittää, koska teema ei ole yhteensopiva uuden WordPress-version kanssa. Jos päivittää, koko sivusto voi mennä rikki. Jos taas WordPressiä ei päivitä ja tulee tietoturvapäivityksiä, joita ei ajeta järjestelmään, jossain vaiheessa sivusto hakkeroidaan ja se lakkaa toimimasta tai se toimii muuten vaan huonosti. Jokainen pienikin muutos sivustolle voi johtaa siihen, että saitti ei toimi ollenkaan. Kun päivitysten kanssa on vähän niin ja näin, voi olla, että kaikki WordPressin uudet ominaisuudet eivät ole käytettävissä.
Jos ottaa WordPress-teeman ja ”puukottaa” sitä eli tekee muutoksia teeman koodiin, jotta sen saa tekemään mitä haluaa, niin silloin päivitysprosessi muuttuu entistä vaikeammaksi. Kun teemasta tulee uusi versio, tulee ottaa huomioon itse tehdyt muutokset ja ne on kaiken lisäksi tehtävä uudelleen uuteen versioon. Toki tästä on olemassa poikkeuksia, mutta yleensä homma menee juurikin noin.
Perusajatus teemojen takana on saada mahdollisimman paljon rahaa ja saada mahdollisimman moni ostamaan teema, joten teemat yrittävät olla kaikkea kaikille. Tästä syystä ne ovat usein massiivisia, monimutkaisia ja ne sisältävät kymmeniä lisäosia, joita kaikkia täytyy ylläpitää ja varmistaa niiden laadukkuus versiosta toiseen.
Yleensä parilla sadalla eurolla tehtävät nettisivustot ovat tee-se-itse-palvelulla tehtyjä sivustoja tai sitten ilmaisten sisällönhallintajärjestelmien päälle tehtyjä sivustoja, joihin on laitettu valmis teema väri- ja logomuutoksilla. Vain näin voidaan tehdä sivusto todella nopeasti, kustannustehokkaasti ja siten, että siitä muutamasta sadasta eurosta jää vielä rahaa käyttämättä.
Kolikon kääntöpuoli on se, että sivusto on vaikeasti päivitettävä, mahdollisesti jopa mahdoton päivitettävä ja se toimii ainoastaan teeman mahdollistamissa rajoissa. Teema ei välttämättä ole mobiiliystävällinen ja monikielinen tai se ei tue verkkokauppaa ja kuvagalleriaa. Teemoja on tuhansia. Oikean teeman etsintä voi viedä päiväkausia, koska täytyy varmistaa kehittäjän sitoutuminen teeman ylläpitämiseen, on luettava muiden käyttäjien kommentteja teemasta, täytyy tutkia lisäosat eli pluginit (myös niiden kehitystahti ja mahdolliset tietoturva-aukot), tulee tutkia teeman soveltuvuus aiottuun käyttötarkoitukseen ja on katsottava, onko teemassa muutenkin kaikki tarvittava myös tulevaisuutta ajateltuna. Teemaa ei voi kokeilla ennen sen ostamista. Teema täytyy ensin ostaa, sitten asentaa sisällönhallintajärjestelmään ja lopuksi vielä säätää.
Lisäksi webhotellista eli kotisivutilasta ja muista lisäpalveluista täytyy maksaa. WordPressin kyseessä ollessa suosittelemme ehdottomasti kotimaista WP-palvelua, joka hoitaa WordPress-päivitykset ja varmuuskopionnin. WP-palvelun webhosting-palvelu on räätälöity ja optimoitu WordPressiä varten, jolloin tietoturva-asiat, päivitykset ja nopeus ovat kohdallaan ja niistä ei tarvitse itse murehtia.
Jos ei haluta tyytyä keskivertoratkaisuihin vaan halutaan aidosti sivusto, joka tekee halutut asiat, toimii halutulla tavalla ja näyttää täysin halutunlaiselta, silloin täytyy tehdä oikea nettisivusto. Tällaisissa projekteissamme on monta eri vaihetta ja useita ihmisiä, todellisia huippuosaajia. Jokaiseen vaiheeseen panostamme täysillä, jotta lopputuloksesta tulee varmasti juuri oikeanlainen ja sivusto ajaa asiansa parhaalla mahdollisella tavalla. Eipä siis ole ihme, että juuri tällaisista sivustoista meidät tunnetaan.
Aluksi haastattelemme asiakasta. Asiakkaan tarpeiden ja näkemysten kuuleminen heti alkuvaiheessa on ensiarvoisen tärkeää. Haluamme lisätietoja siitä, millaisia toiminnallisuuksia halutaan ja millainen on visio nettimarkkinoinnin suhteen. Kaikkea tätä voimme hyödyntää.
Jos asiakkaalla on esimerkiksi vakaa aikomus laajentaa toimintaansa vaikkapa eri maanosiin tai varsin eksoottisiin valtioihin, se voidaan ottaa huomioon. Voimme lisätä laajemman monikielisyystuen ja tuen täällä meillä harvemmin käytetyille merkistöille.
Jos kyseessä on laaja sivusto ja suuri projekti, haastattelun jälkeen tehdään yleensä rautalankaversio (englanniksi mockup). Suunnittelija eli designer käyttää puolesta työpäivästä yhteen työpäivään siihen, että hän tekee rautalankaversion, josta näkyy, miten sivusto voisi mahdollisesti toimia. Ideana on näyttää ja havainnollistaa, millaisia elementtejä saitilla olisi ja miten ne toimisivat.
Seuraavaksi tapaamme asiakkaamme ja käymme läpi rautalankaa. Saamme palautetta myös etänä. Rautalankaa muutetaan, kunnes asiakas on siihen tyytyväinen. Voimme ottaa ulkoasun eli designin pois pelistä ja keskittyä toiminnallisuuteen, sillä se on tärkein asia nettisaitilla. Siinä vaiheessa, kun sivustolle tarvittavista toiminnallisuuksista ei ole vielä tietoa, on vaikkapa painikkeiden väreistä keskustelu varmasti epäolennaisempaa kuin toiminnallisuuteen paneutuminen.
Kun mocup on tehty, tiedetään yleensä sivuston tekemisestä odotettavissa olevat kustannukset ja tällöin voimme tarkentaa tarjoustamme. Jos projekti on pieni ja asiakas haluaa tehdä sen mahdollisimman kustannustehokkaasti, niin joskus ohitamme mocup-vaiheen kokonaan. Näin toimimme siinä tapauksessa, että asiakas ja me itsekin olemme vakuuttuneita siitä, että LumoLinkillä on hyvä ymmärrys asiakkaan tarpeista ja tavoitteista sekä hyvien graafisten ohjeiden myötä tarkka käsitys halutusta designista. Tällöin voimme ohittaa rautalankavaiheen ja mennä suoraan designiin.
Design-vaiheessa teemme etusivun ulkoasun sen perusteella, mitä mocupissa on. Pyydämme asiakkaalta palautetta, jolloin asiakas ottaa kantaa ulkoasuasioihin. Koska toiminnallisuuksista on jo sovittu, asiakas antaa palautetta värimaailmasta, fiiliksestä ja muista tällaisista asioista. Etusivua tuunataan, kunnes asiakas on siihen tyytyväinen. Sen jälkeen teemme muut sivut (esimerkiksi palvelut-, yhteydenotto- ja blogipostaussivu sekä niiden design) ja käymme ne asiakkaan kanssa läpi. Muut sivut noudattelevat etusivun ilmettä, värejä ja fiilinkiä. Etusivun designin hyväksyntä on ensiarvoisen tärkeä asia, koska ilman sitä alasivujen teko ei oikeastaan luonnistu lainkaan.
Kun design-vaihe on valmis, asiakkaalla on design-prototyyppi eli käytännössä sarja ulkoasusuunnitelmia eli leiskoja. Niissä on määritelty aktiiviset elementit, joita klikkaamalla pääsee etenemään toisiin leiskoihin. Käytännössä visuaalisesta prototyypistä on mahdollista nähdä, miten sivuston on tarkoitus toimia. Koodia ei ole tehty vielä yhtään riviä. Itse asiassa tässä vaiheessa ei välttämättä aina edes tiedetä, millä tekniikoilla sivusto toteutetaan. Vasta sitten kun design on tehty, näemme, miten tekninen toteutus on järkevintä tehdä.
Jos tarvitaan esimerkiksi paljon animointia ja asiakkaalle mobiili on hyvin tärkeä, teemme työpöytädesignista vielä erilliset mobiilidesignleiskat. Hyväksytämme ne asiakkaalla ja teemme niistäkin prototyypit. Kun design ja prototyypit ovat valmiita, silloin näemme kokonaiskuvan siitä, mitä sivustolla on tarkoitus saada aikaiseksi ja minkälaisia teknologioita sen toteutus vaatii.
Design-vaiheessa asiakas voi myös määrittää, mitä elementtejä tulee itse pystyä muokkaamaan myöhemmin, ja nämä elementit teemme muokattaviksi hallintapaneelissa. Jotkut elementit ovat pysyviä, kun taas vaikkapa etusivun taustakuva tai etusivulla esiin nostetut ajankohtaiset asiat ovat usein sellaisia, joita asiakas haluaa pystyä muokkaamaan jälkikäteen.
Design-vaihe voi kestää muutamista kymmenistä tunneista useisiin viikkoihin. Kyseessä voi olla hyvin työläs vaihe, jonka kestoon projektin koko vaikuttaa ratkaisevasti.
Kun design on tehty, tehdään designin mukaiset sivupohjat HTML-, CSS- ja JavaScript-koodeineen. Sivupohjassa eli templatessa leiska muutetaan siten, että Adobe Photoshop -tiedostosta tulee HTML-, CSS- ja JavaScript-tiedostoja. Tässä vaiheessa ulkoasua ei ole vielä kytketty mihinkään sisällönhallintajärjestelmään ja sisältönä on keksittyä tekstiä tai muuta esimerkkisisältöä.
Koska HTML-, CSS- ja JavaScript-koodit ovat kuitenkin jo tehtyinä, voimme tehdä testausta erilaisilla nettiselaimilla ja mobiililaitteilla nähdäksemme, miten design todellisuudessa toimii. Näemme ulkoasun toimivuuden ja tarvittavien koodien oikeellisuuden eri laitteilla ja selainohjelmilla.
Tämä niin sanottu template- eli leiskausvaihe voi kestää kaksi kertaa pitempään kuin design-vaihe. Toisin sanoen keskikokoisissa projekteissa puhutaan noin 50-200 tunnista riippuen siitä, miten paljon animaatioita on, miten monimutkainen projekti on ja montako erilaisia designeja vaativia sivuja on.
Testausvaiheessa paljastuu monesti pieniä ongelmia. Esimerkiksi tietyllä selaimella tietty elementti on liian iso. Tällöin teemme muokkauksia ja hienosäätöä, jotta kaikki toimisi mahdollisimman oikein kaikilla tarvittavilla selaimilla ja mobiililaitteilla.
Asiakkaan kanssa sovimme, mille laitteille ja selaimille tuki pitäisi löytyä. Tämä riippuu pitkälti kohderyhmästä. Jos teemme esimerkiksi kunnille nettisivuja, niin vaatimuksena voi olla toimivuus Internet Explorerin vanhemmilla versioilla siltä varalta, että käyttäjistä monet eivät ole päivittäneet tietokoneitaan pitkään aikaan ja tästä syystä käytössä on vanhempi selainversio.
Normaalisti tuemme kaikkia moderneja selaimia ja mobiililaitteita sekä niiden paria vanhempaa versiota, jotta varmistamme sivuston mahdollisimman hyvän toimivuuden. Toisaalta tällöin meidän ei tarvitse tukea mitään kymmenen vuotta vanhoja laitteita ja selainversioita, joiden tukeminen vaatisi mahdollisesti kymmenien tuntien lisätyötä. Tässä ei myöskään asiakkaan näkökulmasta olisi mitään järkeä. Usein katsommekin asiakkaidemme sivustoilta (esimerkiksi Google Analyticsista) yleisimmät selaimet, selainversiot ja mobiililaitteet sekä varmistamme, että sivusto toimii niillä.
Kun ulkoasu eli leiska koodeineen on läpäissyt testauksen, integroimme ulkoasun käytettävään sisällönhallintajärjestelmään. WordPressissä tai muussa järjestelmässä leiskalle luodaan dynaamisia palikoita. Leiska tuodaan sisällönhallintajärjestelmään niin, että se on muokattavissa ja siinä voidaan dynaamisesti näyttää sisältöä, jota asiakas tuo sisällönhallintajärjestelmään.
Tämä vaihe – varsinkin verkkokaupan kyseessä ollessa – voi olla vielä pitempi kuin edellinen template- eli leiskausvaihe. Puhutaan joka tapauksessa useista kymmenistä tunneista. Mitä monimutkaisempi sivusto on, sitä monimutkaisempi ulkoasun ja sisällönhallintajärjestelmän integrointivaihe on.
Kun integraatio ja kaikki siihen liittyvät toimenpiteet on tehty, sen jälkeen testaustiimimme käy sivuston vielä kerran läpi ja varmistaa kaiken toimivan oikein myös integraation jälkeen. Samalla testataan sisällön päivitys sisällönhallintajärjestelmällä, jotta se on varmasti mahdollista ja helppoa.
Kun kaikki tämä on saatu tehtyä, luovutamme sivuston asiakkaallemme, mutta laitamme nettisivuston vielä tässä vaiheessa omalle testipalvelimellemme. Asiakkaamme saa mahdollisuuden alkaa syöttää sisältöä. Tarvittaessa autamme tuomaan vanhan sisällön järjestelmään. Asiakkaalle pidämme yleensä koulutuksen. Lisäksi saatamme tehdä ohjevideoita, jos ne katsotaan esimerkiksi suuren henkilöstömäärän vuoksi käteviksi tai halutaan saada vaikkapa tuleville markkinointipuolen työntekijöille video näytettäväksi, jolloin ei tarvita aina uutta koulutustilaisuutta.
Sivuston testaamme vielä kertaalleen sen jälkeen, kun asiakas on syöttänyt siihen sisältöä, jotta näemme esimerkiksi sen, toimiiko ulkoasu ennakoitua huomattavasti pitempien tekstikappaleiden kanssa vai täytyykö ulkoasua kenties muokata tavalla tai toisella. Kun saamme testaukset ja mahdolliset muokkaukset tehtyä, on aika siirtää sivusto asiakkaan palvelimelle. Vielä kerran testaus, jotta linkit toimivat ja kaikki muukin. Samalla varmuuskopioimme vanhan sivuston.
Kun sivusto on luovutettu asiakkaalle, pienessäkin projektissa puhutaan yhteensä sadasta tai useasta sadasta tunnista. Kun asiakkaan tarpeet otetaan huomioon jokaisessa vaiheessa, jotta saavutetaan paras mahdollinen ja asiakasta aidosti palveleva lopputulos, ei puhuta muutamasta tunnista. Tämän tyylistä projektia on mahdotonta myydä halvalla, koska projektiin osallistuu usein yli viisi ihmistä – aina projektipäälliköstä testaajaan, frontend-osaajaan, backend-osaajaan ja designeriin asti. Vanha sanonta siitä, että halvalla ei saa hyvää, pätee myös nettisivujen hankinnassa.
Haluaisitko sinä hyvät nettisivut, jotka oikeasti toimivat ja joihin myös niiden tekijä panostaa täysillä? Ota yhteyttä meihin, niin otetaan osaamisestamme kaikki ilo irti ja tehdään juuri oikealla tavalla toimiva verkkosivusto.
Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.
Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi