03/01/2018
Tässä blogikirjoituksessa pureudumme tarkemmin varsin ajankohtaiseen asiaan, Tekesin innovaatioseteliin. Tekes auttaa suomalaisia yrityksiä olemaan kilpailukykyisiä ja tukee niiden kasvua. Etenkin Tekesin rahoituspalvelut ovat monille yrityksille ainakin jollakin tasolla tuttuja. Käytännössä Tekesiltä saa siis erilaisia tukia.
Tekes on tuonut jokin aika sitten innovaatiosetelipalvelun käyttöön ja siitä on tullut todella suosittu palvelu yritysten keskuudessa. Edelleen on yrityksiä, jotka eivät hyödynnä innovaatioseteliä eivätkä tiedä, mihin ja millä tavalla sitä voidaan hyödyntää. Tekesin monet rahoituspalvelut ja erilaiset tukimuodot ovat melko vaativia raportoinnin suhteen. Tekes pyrkii jatkuvasti palvelemaan mahdollisimman suurta joukkoa yrityksiä ja tekemään ”byrokratiakynnyksestä” matalamman. Käytännössä innovaatioseteli on fiksu ratkaisu ja yksinkertainen myös raportoinnin osalta.
Ennen kuin käymme innovaatioseteliin käsiksi sen tarkemmin, kerrottakoon, että tammikuun 2018 alussa kansainvälistymis-, investointi- ja matkailunedistämispalveluita tarjoava Finpro ja innovaatiorahoitusta tarjoava Tekes yhdistyvät Business Finlandiksi. Uuden toimijan myötä nykyiset palvelut säilyvät ja uusia on tulossa, joten innovaatiosetelistä on iloa myös tulevaisuudessa.
Jos sitten mietitään, mikä innovaatioseteli käytännössä on, niin kyseessä on pk-yrityksille tarkoitettu sataprosenttinen tuki johonkin innovaatiohankkeeseen. Kuten olettaa sopii, innovaatioseteliin liittyy muutamia vaatimuksia ja ehtoja (PDF) koskien sitä, mihin ja kenelle se myönnetään.
Ehdot ovat aluksi olleet melko löysiä, sitten niitä on tiukennettu ja nyt taas vähän löysätty. Varmastikin Tekes hakee balanssia, sillä sen on varmistettava, että tuki menee oikeisiin käyttötarkoituksiin ja oikeille yrityksille, mutta ehdot eivät saa olla sellaisia, että setelistä hyötyy vain pieni osa yrityksistä. Tosiasiassa siis halutaan, että Tekesin innovaatioseteli hyödyttää mahdollisimman monia ja kohdistuu oikeanlaisiin hankkeisiin.
Innovaatiosetelillä yritys voi ostaa Tekesin ”piikkiin” palveluita toiselta yritykseltä, palveluntarjoajalta. Innovaatioseteli on suuruudeltaan 5000 euroa plus arvonlisävero. Jo innovaatioseteliä haettaessa täytyy olla tiedossa, mihin kohteeseen eli projektiin sitä haetaan ja kuka tai mikä on innovaatiosetelillä tuettua toimintaa toteuttava palveluntarjoaja. Tarvitaan tarjouspyyntö ja siihen saatu tarjous. Sitten kun projekti on päättynyt ja hyväksytty, raportoidaan lyhyesti eli laaditaan Tekesille lyhyehkö raportti. Palveluntarjoaja – esimerkiksi asiantuntija, jolta ostetaan palvelua innovaatiosetelillä – saa laskuttaa suoraan Tekesiä enimmillään 5000 euron + ALV edestä. Yrityksille innovaatioseteli on riskitön, sillä Tekes maksaa koko summan.
Palveluiden kokonaishinta voi olla enemmänkin kuin 5000 euroa, mutta innovaatiosetelin puitteissa Tekesin rahallisesti tukema osuus on enintään 5000 euroa. Jos yrityksellä on suurempi projekti, jonka kustannukset ovat vaikkapa 7500 euroa + ALV ja projektia varten myönnetään innovaatioseteli, silloin yritys, jolta palveluita ostetaan, laskuttaa Tekesiltä 5000 euroa + ALV. Loppusumman 2500 euroa + ALV palveluntarjoaja laskuttaa innovaatiosetelin hakijalta.
Innovaatioseteli on tarkoitettu hankkeisiin ja projekteihin, joissa tutkitaan sellaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka mahdollistavat täysin uudenlaisen liiketoiminnan yritykselle. Innovaatiosetelillä voi saada tai ostaa esimerkiksi konsultaatiopalveluita ja erilaisia markkinointiselvityksiä, mutta mikä ettei myös teknisten alustojen ja mobiilisovellusten kehitystä. Mahdollisia käyttökohteita mietittäessä voidaan sanoa, että vain mielikuvitus on rajana.
Esimerkiksi yritys, joka tarjoaa personal trainer -palveluita, voi innovaatiosetelin turvin tuotteistaa omaa osaamistaan. Innovaatiosetelin avulla olisi hyvinkin mahdollista suunnitella ja toteuttaa mobiilisovellus, jota myytäisiin kansainvälisesti.
Käytännössä innovaatioseteli soveltuu mitä parhaiten projekteihin, joissa paketoidaan ydinosaaminen, luodaan täysin uutta liiketoimintaa ja koeponnistetaan sitä. Äskeisessä esimerkissämme innovaatiosetelillä voisi saada ensimmäisen version sovelluksesta tehtyä. Ja vaikka innovaatioseteli ei kokonaan kattaisikaan mobiilisovelluksen kehityskustannuksia, ainakin se pienentäisi yrityksen riskiä sekä madaltaisi kynnystä ottaa seuraava askel oman yritystoiminnan kehittämisessä ja monipuolistamisessa.
Innovaatioseteli on ehdottomasti harkitseminen arvoinen asia. Tekesiin voi ottaa yhteyttä ja kysyä, kuuluisiko mahdollisesti pitkäänkin mielessä muhinut hanke innovaatiosetelin piiriin. Ensiksi kannattaa tutustua innovaatiosetelin ehtoihin. Yleensä seteli myönnetään terveellä pohjalla olevalle suomalaiselle yritykselle, joka haluaa luoda uutta liiketoimintaa vanhan rinnalle ja kokeilla sitä käytännössä tavalla tai toisella.
Annetaan tässä välissä puheenvuoro asiakkaallemme, joka on ostanut meiltä palveluita innovaatiosetelin avulla. Pitemmittä puheitta, katsotaan ja kuunnellaan, millaisia ajatuksia asiakkaallamme on Tekesin innovaatiosetelistä ja siinä ohessa LumoLinkistä palveluntarjoajana.
Kun olet saanut innovaatiosetelin myöntämisestä tiedon, hakijayritys voi normaalisti ja vapaasti toimia palveluntarjoajan kanssa. Sinä ja muut osapuolet voitte toimia, kuten parhaaksi näette. Toisin sanoen tarjouksessa mainittuja asioita voidaan näin heti lähteä toteuttamaan ja viemään eteenpäin.
Kun edustamasi yritys innovaatiosetelin saajana on tyytyväinen lopputulokseen ja palveluntarjoaja on saanut tuotettua palvelut, jotka se on Tekesin hyväksymässä tarjouksessa luvannut toteuttaa, on aika raportoida Tekesille projektista ja sen päättymisestä.
Kun projekti on päättynyt, voit kirjautua innovaatiosetelin myöntäjän asiointipalveluun verkossa ja tehdä loppuraportin, jossa kerrotaan innovaatiosetelillä ostetuista palveluista ja mitä on saatu aikaiseksi. Samalla kysytään muutamia byrokraattisia asioita ja tietoja, kuten viimeinen tilinpäätös, mutta raportointi on äärimmäisen kevyt verrattuna moniin muihin tukihankkeisiin, joten se ei vie paljonkaan aikaa.
Kun olet lähettänyt loppuraportin ja kaiken tarvittavan informaation, voit kertoa palveluntarjoajalle, että sillä on nyt mahdollisuus ja oikeus laskuttaa Tekesiä. Tekesin laskutusohjeiden mukaisesti palveluntarjoaja voi laskuttaa, minkä jälkeen Tekes maksajana hoitaa omat velvoitteensa. Jos projekti on ollut arvonlisäverottomana yli 5000 euron arvoinen, tällöin palveluntarjoaja laskuttaa Tekesiltä 5000 euroa + ALV ja loput innovaatiosetelin hakijayritykseltä. Näin yksinkertaista se on!
Yrityksemme LumoLink on toteuttanut useita innovaatiosetelien avulla tuettuja projekteja, joista olemme saaneet erittäin positiivista palautetta. Jos sinua kiinnostaa innovaatioseteli ja haluat sen avulla ostaa digitaalisia palveluita luotettavalta asiantuntijayritykseltä, ota meihin yhteyttä. Autamme ilomielin innovaatioseteliin liittyvissä asioissa.
Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.
Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi