< Takaisin blogiin

26/01/2017

[Ilmainen työkalu] WordPress-sivujen nopeuttaminen Cloudflaren avulla

Menestyvät nettisivut koostuvat monista eri elementeistä – esimerkiksi näyttävästä ulkoasusta ja selkeästä sisällöstä. Kaksi tärkeintä asiaa ovat kuitenkin turvallisuus ja nopeus.
Turvallisuus on oleellista sivuston tietosisällön, kävijöiden ja maineen suojaamisessa, kun taas nopeus vaikuttaa käyttäjäkokemukseen ja hakukoneoptimointiin. Nopeus on yksi avaintekijöistä, jonka Google ottaa huomioon arvioidessaan, kuinka korkealle se sijoittaa sivusi haussa. Tässä Cloudflare astuu kuvaan: se tekee WordPress-sivuistasi sekä nopeammat että turvallisemmat.

Seuraavissa osioissa näet, miten Cloudflaren mullistava teknologia toimii. Se ikään kuin kietoo nettisivusi suojaavaan kuplaan, yksinkertaistaa niitä ja tuo ne lähemmäs käyttäjiä.
Kuulostaa hienolta, mutta katsotaan kuitenkin ensin, miksi sinun kannattaa olla kiinnostunut Cloudflaresta. Kaikki kiteytyy yhteen sanaan: nopeus.

Nopeus, nopeus ja vielä kerran nopeus.

Nopeasti latautuvat sivut ovat nykyään tärkeämmät kuin koskaan, sillä ihmiset eivät halua odotella hetkeäkään. Useimmat asiantuntijat uskovat, että jo kahden sekunnin jälkeen kävijät käyvät kärsimättömiksi ja alkavat poistua sivuilta helposti ymmärrettävällä kaavalla: mitä kauemmin sivun lataaminen kestää, sitä useampi kävijä poistuu.

Suurin osa kävijöistä valittaa sivujen nopeudesta enemmän kuin mistään muusta ongelmasta. Tämä kertoo, miksi Google ottaa nettisivujen nopeuden niin tosissaan. Jos kävijä poistuu sivulta, se tarkoittaa, että hänellä on ollut huono käyttäjäkokemus – eikä Google halua, että ihmisillä on huono kokemus sivuista, joihin heidät ohjataan.

Googlelle nettisivujen nopeus on niin tärkeää, että se on julkaissut ilmaisen työkalun web-kehittäjille ja nettisivujen ylläpitäjille. Sillä voi tarkistaa ja tehdä parannuksia sivujen nopeuteen.

Sivujen nopeutta mietittäessä täytyy ottaa huomioon myös käyttäjien asenteet erilaisia laitteita kohtaan. Yhä useammat käyttävät nettiä mobiililaitteilla, mistä on heille monenlaista hyötyä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että he hyväksyisivät puutteita sivujen toiminnassa vain, koska selaavat niitä puhelimellaan. He haluavat sivujen latautuvan aivan yhtä nopeasti puhelimella kuin tietokoneellakin.

Monet seikat voivat parantaa sivujesi nopeutta – esimerkiksi palvelin, kuvien optimointi, sivujen välimuistin tyhjennys sekä turhan hitaasti latautuvien, käyttäjäkokemusta huonontavien lisäosien poisto. Useimmiten kaikkia näitä elementtejä täytyy tarkastella samanaikaisesti, ja siksi monet kääntyvätkin Cloudflaren puoleen.

Mikä on Cloudflare?

Kun käyttäjät tulevat sivuillesi, he ottavat suoran yhteyden palvelimeesi. Tällöin he kilpailevat muun sivuillesi tulevan liikenteen kuten erilaisten bottien kanssa. Kilpaileminen sopii sanana tähän yhteyteen siksi, että palvelimellasi on vain rajoitettu määrä resursseja. Lisäksi se sijaitsee vain yhdessä paikassa.

Cloudflare sen sijaan on CDN (Content Distribution Network), mikä tarkoittaa, että sivujesi kävijät menevät ensin Cloudflaren maailmanlaajuisen verkon läpi. Tämä ratkaisee etäisyysongelmat: nettisivusi toimitetaan käyttäjille datakeskuksesta, joka on maantieteellisesti lähempänä heitä kuin palvelimesi, joka saattaa olla maapallon toisella puolella.

Ei siinä kuitenkaan kaikki. Cloudflare myös suojaa sivujasi hyökkäyksiltä, jotka saattaisivat muuten kuluttaa palvelimesi resursseja. Se estää myös botit siinä tapauksessa, että ne vievät liikaa resursseja. Tämäkin osaltaan poistaa turhaa liikennettä, joka muuten hidastaisi sivujasi. Se lisää myös sivujesi yleistä turvallisuutta, mikä on tärkeää kaikille WordPress-sivuille – varsinkin, jos et asenna päivityksiä niin usein kuin pitäisi.

Cloudflare tarjoaa kävijöille optimoidun version sivuistasi, joten ne latautuvat niin nopeasti kuin mahdollista. Toisin sanoen se tekee sivuistasi nopeammat ja turvallisemmat – ja sen käyttö on aivan ilmaista.

Cloudflaren käytön aloitus

WordPress-sivujen nopeuttamiseen Cloudflaren avulla liittyy useita vaiheita. Prosessi aloitetaan käyttäjätunnuksen luomisella ja nettisivujesi lisäämisellä Cloudflareen.

Tämä vaihe on melko helppo ja ruudulla näkyvät ohjeet opastavat eteenpäin. Tässä vielä lyhyesti, mitä sinun tulee tehdä:

  • Rekisteröi tunnuksesi
  • Lisää nettisivusi. Tässä vaiheessa Cloudflare skannaa sivujesi DNS-rekisterin
  • Tarkista DNS-rekisteri ja lisää puuttuvat osat manuaalisesti
  • Päivitä sivujesi nimipalvelin Cloudflarella luodulla nimipalvelimella (nameserver)

Cloudflare-käyttäjätililtäsi löytyy kaksi pääasetusta: toimivuus (Performance) ja turvallisuus (Security). Toimivuuden oletusasetus on ”vain CDN” ja turvallisuuden ”keskitaso”. Halutessasi voit myöhemmin muuttaa asetuksia.

WordPress-sivujen optimointi Cloudflarella

Jos sinulta löytyy teknistä osaamista ja pystyt hallitsemaan nettipalvelintasi, tulisi sinun ensimmäiseksi asentaa MOD_Cloudflaren uusin versio Apache-palvelimelle. Tämä ei kuitenkaan ole pakollinen vaihe, joten voit ohittaa sen.

Seuraava vaihe tulisi kuitenkin tehdä: Cloudflaren WordPress-lisäosan asennus ja aktivointi sivuillesi.

Asentamisen jälkeen voit määrittää lisäosan menemällä kohtaan Asetukset – Cloudflare. Lisää sähköposti, jonka rekisteröit Cloudflareen. Sinun täytyy myös rekisteröidä API-avain, jonka saat kirjautumalla Cloudflareen ja menemällä asetuksiin (My Settings). Kun olet lisännyt API-avaimen, saat vaihtoehdon määrittää oletusasetukset.

Kun painat ”Lisää”, sinua pyydetään hyväksymään automaattinen välimuistin tyhjennys. Tämä on suositeltava asetus, joten klikkaa ”Olen varma”.

Se on viimeinen vaihe Cloudflaren määrittämiseksi WordPressille. Voit tietysti määrittää lisäosan asetuksia tarkemminkin, mutta useimmilla sivuilla oletusasetukset toimivat loistavasti ja lisäävät nopeutta huomattavasti.

Tulokset

LumoLink käyttää aktiivisesti CloudFlare palvelua ja olemme todella tyytyväisiä tulokseen.

Pingdom palvelun avulla voit testata sivuston nopeuden useilta eri sijainneilta ladattuna.

Katso myös: Näin me tehdään WordPress nettisivut

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi