< Takaisin blogiin

08/02/2018

YouTube vs. Facebook – kumpi on parempi videomarkkinointialusta?

Facebook ja YouTube videomainonta

YouTube ja Facebook ovat kaksi videomarkkinoinnin jättiläistä. Molemmat alustat ovat mainostajien suosiossa, mutta kumpi näistä on parempi videomarkkinointialusta? Tässä artikkelissa otamme selvää mitä eroja mainosalustoilla on ja mitä pitää ottaa huomioon mainosalustan valinnassa.

Mainonnan kohdennus ja näyttäminen

Facebook tarjoaa paljon tarkemmat kohdennusmahdollisuudet kuin YouTube-mainonnan taustalla oleva Google AdWords. Esimerkiksi lastentarvikeliike voi kohdentaa mainonnan tuoreille vanhemmille, jotka asuvat esimerkiksi muutaman kymmenen kilometrin säteellä mainostajan liikkeestä.

Myös AdWords tarjoaa paljon erilaisia kohdennusmahdollisuuksia YouTube-mainonnalle, mutta kun puhutaan tarkasta kohdennuksesta erilaisten kiinnostuksen kohteiden mukaan, niin voiton tässä kisassa vie kuitenkin Facebook. Kun YouTube-mainontaa halutaan tehdä mahdollisimman tarkalla kohdennuksella, niin mainostajan kannattaa käyttää avainsanakohdistusta ja sijoitteluita. Sijoittelujen avulla mainoksia voidaan kohdentaa tarkasti esimerkiksi tietyn YouTube-kanavan tilaajille tai jopa yksittäisen YouTube-videon katsojille.

Facebook näyttää videomainoksia käyttäjien uutisvirrassa. Mainosvideot ovat Facebookissa oletusarvoisesti äänettömiä ja katsojan tulee itse klikata videoon äänet näin halutessaan. YouTubessa on kolme erilaista mainosmuotoa, joista suosituin on TrueView In-Stream -videomainokset, jotka näytetään ennen varsinaisia videoita, niiden aikana tai niiden jälkeen. In-Stream – videomainoksissa katsojalla on viiden sekunnin kuluttua mainoksen alusta mahdollisuus ohittaa mainos.

Mainonnan hinta

Videomarkkinoinnin kustannusten muodostumisessa on suuria eroja YouTuben ja Facebookin välillä. YouTube-mainonnassa mainostaja maksaa ainoastaan silloin kun katsoja katsoo mainosvideota vähintään 30 sekunnin ajan tai klikkaa mainoksesta mainostajan sivustolle. Lisätietoja kustannuksista AdWordsin sivuilla. Facebook mainonnassa mainostaja maksaa joko 3 sekunnin tai 10 sekunnin kohdalla. Lisätietoja Facebookin sivuilla.

  • YouTube laskuttaa mainostajaa 30 sekunnin kohdalla, jos katsoja sulkee mainoksen sitä ennen niin katselukerta on silloin mainostajalle ilmainen
  • Facebook laskuttaa mainostajaa kun mainosvideo on pyörinyt joko 3 tai 10 sekuntia

Mainonnan tulokset

Koska YouTube ja Facebook toimivat alustoina erilailla, niin mainonna tuloksia ei voi suoraan vertailla katsomalla molemmista katsojatilastoja sillä YouTube ja Facebook mittaavat asioita eri tavalla. Sen sijaan kannattaakin ottaa tarkastelukohteeksi esimerkiksi hinta / katsottu mainosminuutti tai hinta / 100% katsottu mainos. Ainoastaan tällä tavalla voidaan luotettavasti vertailla videomainosten tuloksia YouTubessa ja Facebookissa.

Moz blogissa on mielenkiintoinen artikkeli, jossa on tutkimus kuinka sama 20 sekunnin pituinen mainosvideo toimii YouTubessa ja Facebookissa. Tutkimuksessa tultiin siihen lopputulokseen, että 100% katsotut mainokset ovat huomattavasti halvempia YouTubessa kuin Facebookissa. Lisäksi katselukertojen laatu on YouTubessa huomattavasti parempi ja hinta / katsottu minuutti on YouTubessa halvempi. Kannattaa myös katsoa kirjoittamamme artikkeli YouTube mainonnan hinnasta, jossa on mielenkiintoinen oikean elämän esimerkki YouTube-mainonnan tuloksista.

Kumpi videomarkkinointialusta kannattaa valita?

Digitaalisessa markkinoinnissa ei pidä koskaan etukäteen sanoa, että jokin markkinointialusta on parempi kuin toinen. Kaiken päätöksenteon tulee perustua kerättyyn dataan ja analytiikkaan. Edellä mainittuja lauseita unohtamatta voidaan kuitenkin todeta, että Googlen ja Facebookin tavassa laskuttaa katselukerroista on niin perustavanlaatuinen ero YouTube mainonnan eduksi, että sitä ei voi ohittaa olankohautuksella.

Kiinnostuitko videomarkkinoinnista?

Me LumoLinkilla pyöritämme ja optimoimme jatkuvasti videomarkkinointia asiakkaillemme Suomessa ja ulkomailla. Mikäli tarvitset konsultaatiota tai haluat pyytää tarjouksen, niin ota rohkeasti yhteyttä!

Oletko hankkimassa yrityksellesi kotisivuja?

Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.

Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi