06/12/2018
Suomi on yrittäjän kannalta haasteellinen markkinapaikka. Byrokratia ja erilaiset lait tekevät liiketoiminnan aloittamisesta vaikeaa, mutta oikeastaan suurin kompastuskivi on vielä edessä. Noin 5,5 miljoonan ihmisen valtio ei tarjoa tarpeeksi asiakkaita kasvua tavoittelevalle yritykselle, varsinkin jos kyseessä on palvelu tai tuote, jonka markkinarako on pieni. Ulkomailla taas saattaisi olla enemmän kysyntää, mutta jälleenmyynti-, asiakaspalvelu- ja logistiikkaongelmat aiheuttavat kohtuutonta vaivaa sekä suuria investointeja. Mitä jos kansainvälistyminen olisikin helpompaa? Tai sitä voisi vain kokeilla ilman suurta riskiä? Tässä artikkelissa kerromme, miten yrityksesi voi kansainvälistyä kevyesti, kohdistit tuotteesi tai palvelusi sitten kuluttajille tai muille yrityksille.
Helsingin Yrittäjät järjestivät 17.10 kansainvälistymiseen ja kasvuun keskittyvän Yritystä Stadiin! -yritysseminaarin. Tapahtuma oli ilmainen ja kaikille avoin. Kävimme LumoLink Digitalin kanssa pitämässä esityksen, jossa kävimme läpi erilaisia yrityskeissejä. Kaikille keisseille yhteistä oli se, että yritykset ovat kansainvälistyneet avullamme. Olemme esimerkiksi tehneet markkinatutkimusta tietyissä maissa tai selvittäneet, sopisiko juuri heidän tuote tai palvelu markkinoille. Esitys on ladattavissa tämän artikkelin alla. Haluamme kiittää järjestäjiä upeasta tapahtumasta ja kaikkia, jotka olivat kuuntelemassa esitystämme! Jos kuitenkin missasit esityksemme, tiivistimme sen sisällön alle tekstiksi.
#YouTube-videoilla olemme saaneet yhteydenottoja ympäri maailmaa, nykyään videot ovat relevantteja #b2b-markkinoinnissa, LumoLink Oy:n toimitusjohtaja Artem Daniliants @ArtemD rohkaisee yrittäjiä #yrittäjät #kansainvälisyys #YS18 #digitalisaatio pic.twitter.com/0ymuMmG0sJ
— Yritystä Stadiin! (@YritystaStadiin) October 17, 2018
Kiinnostus yrityksen kansainvälistymistä kohtaan on kasvanut jatkuvasti, minkä voi huomata esimerkiksi Business Finlandin myöntämissä avustuksissa. Business Finland haluaa kiihdyttää suomalaisten yritysten kasvua sekä kasvattaa vientiä Suomesta. Heidän tukien avulla jopa pieni yritys voi kansainvälistyä ostamalla esimerkiksi konsultointipalvelua tai ohjausta kansainvälisessä digimarkkinoinnissa.
Vaikka suomalaiset yrittäjät ymmärtävät kansainvälistymisen mahdollisuudet, usein riskit ja haasteet koetaan liian ongelmallisiksi ja näin ollen yritystoiminta jatkuu vain Suomen rajojen sisäpuolella. Yrittäjien aika on jo valmiiksi kortilla, eikä kokemusta kansainvälistymisestä ole. Miten asiakaspalvelu, logistiikka, myynti ja muut tärkeät asiat voisi hoidettaisiin ulkomailla ilman suuria investointeja?
Business Finlandin avulla pienikin yritys voi kansainvälistyä, sillä digitalisaatio on saapunut kaikille sektoreille ja kansainvälistyminen on helpompaa kuin koskaan. Jos B2B -yritys haaveilee tuotteen lanseeraamista kansainvälisesti, sitä on helppo kokeilla ilman suurta riskiä internetin avulla. Tuotteen ympärille luodaan yksinkertainen nettisivu, jota kutsutaan laskeutumissivuksi. Laskeutumissivulla on vain yksi tavoite: saada asiakas jättämään yhteystietonsa. Kuvitellaan, että yrityksesi tavoittelee Kiinan markkinoita. Kiinankieliselle laskeutumissivustolle aletaan ajamaan liikennettä eri mainoslähteistä, kuten kiinalaisesta hakukoneesta Baidusta. Mainontaa jatketaan niin kauan, kunnes on saatu 10-100 yhteystietoa riippuen mainosbudjetista, yrityksen koosta ja kampanjan tavoitteista. Mainonnan päätyttyä yhteydenotot käydään läpi ja lasketaan moniko niistä päätyi kauppaan. Asiakkaita haastatellaan lyhyesti ja mikäli todetaan tuotteen sopivan markkinoille ja sen täyttävän asiakkaan tarpeet kohdemaassa, voidaan aloittaa kansainvälistyminen suuremmalla mittakaavalla. Kriittisiä mittareita kansainvälisessä mainonnassa on konversion hinta eli kuinka paljon asiakkaan yhteystietojen saaminen maksaa. Jos yksittäisen konversion hinta on kohtuullinen, mainontaa voidaan jatkaa ja laajentaa. Normaalisti konversion hinta on noin parikymppiä, mutta tuotteen myyntihinta vaikuttaa konversion kohtuullisuuteen. Jos tuotteen myyntihinta on 10 000€, voidaan yhdestä yhteystiedosta maksaa jopa tuhansia euroja.
Kuluttajamyynnissä on helppo huomata, ettei suomalaiset tuotteet pärjää kansainvälisessä kaupassa hinnoilla. Pohjoismainen ja suomalainen laatu on kuitenkin laajalti tunnettua, ja sillä saadaan aikaan markkinaetu kansainvälisillä markkinoilla. Tästä huolimatta useimmat suomalaiset laatutuotteet jäävät rajojen sisäpuolelle, eikä yrittäjät tunnu uskaltavan lähteä myymään ulkomaille. Toki monelle yrittäjälle ulkomaan vienti tarkoittaa ongelmia kielimuurien, logistiikan ja kalliiden palautusten kanssa.
Internet on täynnä erilaisia markkinapaikkoja, joissa on mahdollista tavoittaa kansainvälisiä asiakkaita ympäri maailmaa. Esimerkiksi Amazon on tehnyt kansainvälistymisen yrittäjille helpoksi: voit lähettää tuotteesi mihin tahansa Euroopassa sijaitsevista Amazonin varastoista ja he huolehtivat asiakaspalvelusta, tuotteiden lähettämisestä ja palautuksista. Jos olet pieni yrittäjä ja toimintasi kestää Amazonin kuukausimaksun, kannattaa sinun ehdottomasti listautua heidän sivuillaan. Kuukausimaksua ja komissiota vastaan he vastaavat kaikista logistiikka-asioista sekä asiakaspalvelusta ja sinä voit keskittyä tuotteen valmistamiseen.
Myyjänä sinun tulee myös huolehtia tuotteidesi näkyvyydestä Amazonin nettisivuilla ja optimoida tuotteesi niin, että se näkyy mahdollisimman monelle potentiaaliselle asiakkaalle. Sinulla ei tarvitse edes olla omia nettisivuja myydessäsi Amazonin kautta! Optimointi ja näkyvyyden ylläpitäminen saattaa olla hankalaa, jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta. Apu on onneksi lähellä. Jos kansainvälistyminen kiinnostaa tai sinulla on kysymyksiä aiheeseen liittyen, ota ihmeessä yhteyttä! Voimme keskustella aiheesta ja keksiä sinulle sopivimmat ratkaisut.
Keräsimme tärkeimmät asiat, joita kannattaa ottaa huomioon uusia sivuja hankkiessa. Voit itse peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.
Tilaa uutiskirjeemme ja saat kotisivujen ostajan oppaan ilmaiseksi